Tort bez pieczenia

tort bez pieczenia

Tort podaje się na specjalne okazje, jak urodziny, jubileusze czy rocznice. Dlatego też musi być szczególnie atrakcyjny wizualnie i pięknie udekorowany. Dobre torty powstają na zasadzie ciasta warstwowego, przekładanego kremem, które pięknie wygląda po przekrojeniu. Każdy tort robimy na zimno z gotowego ciasta i różnych rodzajów kremu. Tradycyjnie tort powstaje z ciasta biszkoptowego lub kruchego. Można jednak samodzielnie tworzyć pyszne i fajne torty całkowicie bez piekarnika. Zamiast ciasta użyjemy herbatników, wafli, krakersów lub biszkoptów. Do przekładania stosujemy krem owocowy, budyniowy, serowy lub śmietankowy. Natomiast do dekoracji potrzebny będzie krem maślany, bita śmietana, różnego rodzaju polewy, lub gotowe elementy dekoracyjne.

Tort bez pieczenia - pomysły na wyjątkowe torty bez pieczenia

Dobre torty muszą być nie tylko pyszne, lecz także atrakcyjne wizualnie, tak aby uświetnić imprezę i uhonorować solenizantów. Czy można zrobić dobry tort urodzinowy lub na inną okazję, samodzielnie w domu, szczególnie jeśli nie mamy piekarnika? Oczywiście, tak. Torty z zasady robimy bez pieczenia, jako ciasto warstwowe z kremem. Dobre torty bez pieczenia robimy tak samo jak torty tradycyjne, lecz na bazie gotowych herbatników lub wafli. Doradzamy jak samodzielnie zrobić atrakcyjny tort bez piekarnika i przedstawiamy najciekawsze przepisy.

Jak zrobić tort bez pieczenia

Klasyczny przepis na tort

Tortem nazywamy ciasto warstwowe, które przygotowujemy na szczególne okazje, dlatego też musi ono być szczególnie okazałe i pięknie udekorowane. Tort pojawia się na stole z okazji wesela, urodzin, jubileuszy i dla podkreślenia ważnych wydarzeń i rocznic.

Obecnie możemy już tworzyć dobre i pyszne torty w najróżniejszym kształcie. Natomiast klasyczny tort miał kształt walca, który powstaje przez przekładanie warstw ciasta warstwami kremu. Praktycznie każdy tort robi się bez pieczenia. Podstawą tortu jest ciasto biszkoptowe, które trzeba upiec. Torty serowe robi się na podstawie z ciasta kruchego. Ciasto biszkoptowe przygotowujemy z jajek, mąki i cukru, bez dodatku tłuszczu. Po upieczeniu kroimy ciasto w poprzek, aby uzyskać kilka cienkich placków. Ciasto kruche jest tłuste i robimy je przez ugniatanie na stolnicy mąki z masłem i jajkami. Kruche ciasto najczęściej stanowi podstawę tortu serowego. Niektóre ciasta tortowe, jak na przykład miodownik czy ciasto Marlenka robimy z kilku placków z ciasta kruchego.

Ciasto biszkoptowe czy kruche na tradycyjny tort trzeba upiec. Nie znaczy to jednak, że nie można zrobić tortu bez piekarnika. Istnieje wiele pomysłów na wykorzystanie składników bez pieczenia zamiast ciasta. Z czego można zrobić warstwy tortu:

  • herbatniki,
  • krakersy,
  • wafle,
  • biszkopty.

Tort bez pieczenia wymaga schłodzenia w lodówce. Niektóre torty na zimno robimy również etapami, tak że przed nałożeniem kolejnej warstwy konieczne jest schłodzenie tortu w lodówce. Na przykład galaretkę można wylać dopiero na torcie, który stężał w lodówce. Torty na zimno przechowujemy w lodówce i staramy się szybko spożyć, gdyż nie nadają się one do długiego przechowywania.

Jak zrobić łatwy i prosty tort - składniki i dekoracje

Podstawą tortu jest układ warstwowy, dlatego też prócz warstwy ciasta, niezbędna jest warstwa kremu. Atrakcyjny tort z kremem musi świetnie wyglądać po przekrojeniu. Dlatego też stosujemy kremy w różnych kolorach i smakach. Rodzaje kremów do tortów:

  • serowy,
  • budyniowy,
  • maślany,
  • czekoladowy,
  • śmietankowy.

Najłatwiejsze do zrobienia samodzielnie są kremy budyniowe i serowe. Pyszne torty zawierają najczęściej dwa rodzaje kremu w różnych kolorach. Fajne, kolorowe kremy owocowe uzyskujemy przez dodanie kolorowych galaretek. Zaś kakao pozwala na uzyskanie kremu czekoladowego. Inny rodzaj kremu będzie potrzebny do dekoracji tortu na zewnątrz. Przydaje się wówczas ciężki krem maślany, który pozwala na łatwe tworzenie elementów dekoracyjnych przy użyciu rękawa cukierniczego. Krem maślany będzie również potrzebny, jeśli przykrywamy krem masą lukrową, jako podstawą do dekoracji.

Tort wnoszony jest na stół w kulminacyjnym momencie imprezy, gdy goście są już najedzeni. W naszej tradycji ciężkie torty maślane nie cieszą się dużą popularnością. Dlatego też warto przygotować lekki tort owocowy lub serowy, o kwaskowym smaku. Jeśli chcemy przygotować ciasto z kremem maślanym, warto przełamać jego ciężki, tłusty smak, dodając warstwę świeżych owoców, konfitury owocowej lub galaretki owocowej.

Jak zrobić prostą dekorację tortu

Każdy tort, a szczególnie tort urodzinowy, musi być atrakcyjnie udekorowany. Fajne, domowe torty dekorujemy po prostu polewą czekoladową oraz bitą śmietaną, którą formujemy w ciekawe wzory przy pomocy rękawa cukierniczego. Pyszne i proste torty ozdabiamy także polewą kajmakową, owocami, galaretką lub różnego rodzaju posypkami. Obecnie mamy do dyspozycji różne nowoczesne sposoby dekoracji tortów, jak gotowe dekoracje lukrowe, masa lukrowa, czy też wafle z obrazkami czy zdjęciami.

Tradycyjnie dekorujemy także boki tortu, tak aby nie było widać wykończenia warstw oraz aby tort był bardziej stabilny. Krem także ukryje pewnie niedoskonałości lub nierówności w ułożeniu warstw. Krem polewamy warstwą polewy i nożem zsuwamy trochę polewy z wierzchu tortu, tak aby powstał efekt “drip”. Niekiedy wystarczy sama polewa, której smugi zakryją brzegi tortu. Modne są także nagie torty, czyli z odsłoniętymi brzegami. Innym, ciekawym pomysłem na pokrycie brzegów tortu jest obłożenie ich biszkoptami i obwiązanie wstążeczką.

Jak zrobić szybki i prosty tort bez pieczenia - ciekawe przepisy

Ciekawe przepisy na prosty tort z kremem

Pyszny, prosty tort zrobimy na bazie herbatników, którymi należy wyłożyć dno tortownicy. Warstwy herbatników przekładamy warstwami kremu. Fajnym sposobem urozmaicenia smaku tortu jest nasączenie herbatników kakao lub kawą.

Prosty i łatwy krem do tortu robimy z serka mascarpone utartego z żółtkami i śmietaną. Krem dodatkowo zagęszczamy mlekiem skondensowanym lub mlekiem w proszku. Innym rodzajem łatwego kremu, jest krem budyniowy, który przygotujemy z budyniu z torebki. Budyń następnie zagęszczamy masłem. Dobrym sposobem na dobry, stabilny krem jest zagęszczeniu budyniu lub serka homogenizowanego przy pomocy żelatyny lub galaretki. Krem możemy dodatkowo wzbogacić owocami, dzięki czemu uzyskamy lekki tort owocowy.

Ciekawym pomysłem na prosty i łatwy tort jest użycie wafli. Tort na waflach najlepiej jest zrobić przy pomocy kremu kajmakowego lub kremu czekoladowego. Wafle przekładamy kremem. Przykładem tortu na waflach jest tort Pischinger. Do jego wykonania potrzebne będą wafle oraz krem czekoladowo-orzechowy na bazie masła. Wafle cienko smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym. Tort jest dość wysoki, gdyż tworzymy kilkanaście warstw wafli. Po stężeniu w lodówce, tort dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.

Przepis na szybki i łatwy tort bez pieczenia na bazie bloku czekoladowego

Prosty i łatwy tort powstaje na bazie bloku czekoladowego. Nie jest to tort bardzo atrakcyjny, nadający się na eleganckie przyjęcie, jednak świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy dla dziecka. Ponadto blok czekoladowy jest prosty i łatwy do zrobienia na bazie kremu na zimno.

Głównym składnikiem bloku czekoladowego są herbatniki zatopione w masie kakaowej. Efekt fajnego tortu uzyskamy układając całe lub pokruszone herbatniki, wraz z bakaliami, orzechami i suszonymi owocami, w okrągłej tortownicy. Wspaniały efekt końcowy tworzy dekoracja tortu. Na urodziny dla dziecka wierzch tortu fajnie udekorujemy kolorowymi pralinkami lub cukierkami. Tort dla dorosłych możemy ozdobić kawałkami herbatników i czekolady. Fajne efekty uzyskamy układając na torcie wiórki z czekolady i orzechy.

Fajne pomysły na tort bez pieczenia na bazie sernika na zimno

Sernik na zimno idealnie nadaje się na tort, szczególnie urodzinowy. Tort serowy możemy zrobić na bazie spodu z ciasta kruchego lub spodu bez pieczenia z pokruszonych herbatników utwardzonych masłem.

Masa serowa utwardzona przy pomocy żelatyny lub galaretki daje ogromne możliwości dekoracji, które pięknie wyglądają po przekrojeniu. W masie zatapiamy świeże owoce lub kolorowe galaretki pokrojone w kostkę. Na wierzchu wylewamy warstwę galaretki z zatopionymi w niej owocami. Fajnym pomysłem jest sernik warstwowy, w którym każdą warstwę robimy w innym kolorze, przez zmieszanie masy serowej z różnokolorowymi galaretkami. Możemy również użyć barwników spożywczych, aby uzyskać kolory nie występujące w przyrodzie.

Od dekoracji zależy, czy będzie to zwykły sernik na zimno czy tort okolicznościowy. Prostym sposobem dekoracji jest bita śmietana, krem śmietankowy czy świeże owoce. Do sernika na zimno pasuje także polewa czekoladowa, która stanowi dobre tło do dodatkowych dekoracji.

Przepis na szybki i łatwy tort urodzinowy

Torty bez pieczenia idealnie nadają się na tort urodzinowy. Nie musisz zamawiać wykwintnego tortu na urodziny dla dziecka lub członka rodziny, gdyż pyszny tort na zimno można szybko i łatwo zrobić samemu.

Dobrym przykładem łatwego i pysznego tortu, jest ciasto na bazie przepisu na Tiramisu, który można wykonać zarówno jako deser, ciasto, czy też tort. Bazą tortu są biszkopty oraz serek mascarpone. Te same składniki oraz owoce i galaretki posłużą do zrobienia pysznego, warstwowego tortu urodzinowego. Wystarczy przygotować krem z serka mascarpone utwardzonego żelatyną. Kolorowe warstwy robimy blendując krem z owocami. Ciekawym elementem kolorystycznym są także świeże owoce dodane do kremu.

Tort urodzinowy powinien być nie tylko smaczny, lecz także pięknie i elegancko udekorowany, tak aby tworzył uroczysty nastrój. Prostym sposobem świetnej dekoracji są biszkopty przyklejone do brzegu tortu i obwiązane wstążeczką. Wierzch tortu dekorujemy bitą śmietaną lub kremem i owocami.

Trudniejszym sposobem dekoracji tortów jest masa lukrowa, którą wykładamy na torcie wysmarowanym kremem maślanym. Masę lukrową w różnych kolorach możemy kupić w formie gotowej lub zrobić samodzielnie. Wierzch masy stanowi świetne tło do ciekawych dekoracji i napisów.

Tort bez pieczenia - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto