Torty wegańskie

torty wegańskie

Dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też wykluczone jest użycie takich produktów, jak: jajka, mleko krowie, śmietana, masło, czy też żelatyna pochodzenia zwierzęcego. Są to właśnie produkty najczęściej wykorzystywane do wypieku ciast i tortów. Nie mamy ograniczeń piekąc tort wegetariański, gdyż wegetarianie wykluczają tylko mięso. Natomiast bardzo trudne jest upieczenie ciasta lub tortu wege, szczególnie bez jajek. Mleko, śmietana i masło mają swoje wegańskie produkty zastępcze. Kłopot sprawia tylko zastąpienie jajek. Bez jajek można upiec wegański biszkopt, zaś orzechy czy daktyle służą do zrobienia wegańskiego spodu do ciasta bez pieczenia. Natomiast krem czy masa do tortu może zostać wykonana z owoców, orzechów, śmietany wegańskiej, czekolady i oleju kokosowego.

Torty wegańskie - pomysły i przepisy na torty w wersji wegańskiej

Dieta wegańska staje się coraz bardziej modna i wybierana przez coraz więcej osób. Dieta ta wymaga wielu ograniczeń, szczególnie w sferze wypieków, które wymagają produktów pochodzenia zwierzęcego, jak jajka, mleko i masło. Jak w tej sytuacji upiec tort na wegańską imprezę? Jak urządzić urodziny dla dzieci, na których główną atrakcją jest tort urodzinowy? Czy weganie muszą zrezygnować z ciast i tortów? Doradzamy jak i z czego łatwo i szybko zrobić pyszny tort wegańskie i jak zastąpić jajka, masło i mleko. Przedstawiamy najciekawsze i łatwe do zrobienia przepisy na smaczne ciasta i torty dla wegan.

Jak i z czego zrobić wegański tort

Na czym polega wegański styl gotowania i pieczenia ciast

Dieta wegańska staje się coraz bardziej modna. Niektórzy wybierają dietę wege ze względu na zdrowie, inni z przyczyn światopoglądowych. Dieta wege nakłada jednak szereg ograniczeń, gdyż wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Tort wegetariański łatwo jest zrobić, gdyż wegetarianie wykluczają tylko mięso i ryby, które i tak w ciastach nie występują. Wegetariański tort dopuszcza użycie nabiału, jak jajka, śmietana czy masło. Natomiast tort wegański musi być zrobiony bez żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli bez nabiału, co stwarza dużą trudność.

Przepis na torty wegańskie wyklucza takie produkty jak:

  • jajka,
  • mleko i śmietana,
  • masło,
  • sery,
  • żelatyna pochodzenia zwierzęcego.

W wielu przypadkach są to produkty niezastąpione do wypieku ciast i tortów i trzeba mieć spore doświadczenie kulinarne, aby upiec ciasto bez nich. Mleko krowie zazwyczaj zastępuje się mlekiem kokosowym. Zamiast masła można użyć olej kokosowy, zaś do wielu wypieków stosuje się po prostu oleje roślinne. Najtrudniejsze do zastąpienia są jajka, dlatego też weganie zwykle wykorzystują przepisy na ciasta i torty bez jajek.

Jak zrobić ciasto wege?

Doświadczeni weganie wiedzą jak stosować produkty zastępcze. Natomiast początkujący wybierają do wypieków wegańskie ciasto francuskie, które jest łatwo dostępne. Do tortu jednak tradycyjnie stosuje się biszkopt, który można z powodzeniem zrobić bez jajek.

Możemy również wykorzystać szybki przepis na rodzaj ciasta kruchego bez jajek. Ciasto zagniatamy z mąki, cukru i oleju kokosowego lub margaryny. Następnie ciasto schładzamy przez co najmniej godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę. Przed pieczeniem warto ciasto ponownie schłodzić przez około 30 minut.

Wegańskie ciasto biszkoptowe pieczemy z mąki tortowej z proszkiem do pieczenia, oleju, mleka sojowego i odrobiny octu. Składniki wystarczy wymieszać, wlać do tortownicy i upiec.

Do tortu na zimno możemy zrobić spód wykorzystując daktyle, orzechy, śmietanę kokosową i cukier. Składniki miksujemy, układamy w tortownicy i umieszczamy w zamrażarce.

Krem lub masa do ciasta - jak je zrobić zgodnie z zasadami wege

Krem dla wegan nie może być zrobiony na bazie mleka i jajek, zaś galaretka lub żelatyna nie może być wykonana z produktów zwierzęcych. Dobrym produktem zastępującym krowie mleko jest mleko kokosowe. Ubijając je z cukrem uzyskamy pyszny krem śmietanowy. W sprzedaży dostępna jest także śmietana roślinna.

Aby zrobić pyszny krem orzechowy możemy wykorzystać przepis na krem z orzechów, śmietany kokosowej, oleju kokosowego i miodu lub syropu z agawy. Orzechy moczymy, a następnie miksujemy ze śmietaną, olejem i miodem.

Doskonała i pyszna masa czekoladowa do przekładania tortów powstanie z połączenia czekolady i śmietany roślinnej i cukru. Jako masy i kremy do przekładania tortów mogą służyć dżemy, konfitury, owoce, musy owocowe, czy galaretki wegetariańskie.

Najciekawsze przepisy na torty wegańskie

Osoby przechodzące na dietę wege muszą wykazać się większą kreatywnością, aby upiec pyszny tort. Często weganie zniechęcają się i rezygnują ze słodyczy, zaś torty na imprezy zamawiają w odpowiedniej cukierni. Okazuje się jednak, że przy odrobinie kreatywności i znajomości przepisów można zrobić smaczny i szybki tort, zarówno upieczony, jak i na zimno. Z powodu ograniczenia stosowania niektórych produktów, łatwiej jest tworzyć torty wegańskie na zimno.

Weganie nie muszą rezygnować ze słodkości, a szczególnie z tortów. Bez jajek można upiec wegański biszkopt, który posłuży za spód i warstwy tortu. Jako masa do tortu może posłużyć krem z orzechów na bazie wegańskiej śmietany, musy owocowe, wegańska masa kajmakowa z daktyli, czy też bitej śmietany wegańskiej.

Pyszny tort na zimno możemy udekorować wegańską galaretką z owocami. Wierzch tortu zakończymy polewą czekoladową.

Torty wegańskie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto