Tort ombre

Opublikowano: 07.08.2021 r., 22:45 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort w cieniowanych odcieniach różu
Tort ombre
Tort ombre to zdecydowanie jeden z najlepiej prezentujących się tortów. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować to wyjątkowe ciasto jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis na tort ombre będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 30 min
812 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 15 łyżek (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (150 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżek (15 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (500 g)
  • Masło - 2 kostki (500 g)
  • Mleko 2% - 4 łyżki (80 ml)
  • Ekstrakt różany (10 g)
  • Barwnik do ciast (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm, miska, szpatułka do smarowania kremów

Przepis na tort ombre krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 170 stopni.

Białka odddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z ksylitolem (5 łyżek), białka ubijaj do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.

Do żółtek ubitych z ksylitolem dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto podziel na dwie części i każdą przelej do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut. Po wystudzeniu przekrój na pół.

Wodę (ok. 2 szklanki) wymieszaj z ksylitolem (3 łyżki) i sokiem z cytryny i nasącz nią biszkopty.

Mascarpone, śmietankę, ksylitol (3 łyżki) ubij na jednolitą puszystą masę.

Pierwszy płat biszkoptu posmaruj dżemem, następnie masą mascapone i przykryj drugim płatem biszkoptu. Powtarzaj do końca. Odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 1 h.

Masło ubij z pozostałym ksilitolem, mlekiem i ekstraktem różanym. Z powstałego kremu odłóż 1/4 masy, przełóż do miseczki. Do pozostałego kremu dodaj kilka kropel barwnika i wymieszaj. Odłóż kolejną część kremu, przełóż do oddzielnej miseczki. Do pozostałego kremu dodaj więcej barwnika niż wcześniej i wymieszaj. Podziel na dwie części, jedną odłóż do miseczki, do drugiej dodaj kolejną porcję barwnika.

Za pomocą szpatułki różowy krem w różnych odcieniach wykładaj na boki tortu, najciemniejszy na dole, najjaśniejszy na górze.

Jak oceniasz przepis na tort ombre
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat tortu ombre

Tort ombre to zdecydowanie jeden z najlepiej prezentujących się tortów. Pięknie wygląda na stole dlatego sprawdza się w szczególności na wszelkie imprezy okolicznościowe, na przykład urodziny, walentynki, dzień kobiet, czy dzień mamy… Fioletowy lub różowy tort ombre zdecydowanie przyciągnie wzrok i wzbudzi ciekawość wszystkich gości. Nie tylko pięknie wygląda, ale również ma intensywny, różany zapach, niczym z prawdziwego różanego ogrodu. Jak zrobić tort ombre? Nie jest to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, ale efekt jest zdecydowanie wart każdej minuty spędzonej w kuchni. To jedno z cukierniczych wyzwań, którego naprawdę warto się podjąć i przygotować przepyszny tort ombre dla dziewczynki. Dekoracja w stylu ombre, czyli różne odcienie różu na bokach tortu to jeden z najlepszych i najbardziej spektakularnych sposobów na przyozdobienie tortu. Oczywiście na samym wyglądzie się nie kończy - wnętrze tortu skrywa przepyszny, delikatny krem wykonany z serka mascarpone o lekkim, waniliowym smaku, przełamany smakiem aromatycznej różanej konfitury. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować to wyjątkowe ciasto jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis na tort ombre będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Wiele elementów możesz dowolnie modyfikować, na przykład wybrać inny smak konfitury, zamieniając różaną na malinową lub truskowkową, a masę przygotowując z masła, śmietanki lub bitej śmietany zamiast z mascarpone. Możesz też go przygotować w dowolnym kolorze - zawsze będzie wyglądał pięknie i ciekawie. Możesz go też dowolnie udekorować, dodając na wierzch świeże owoce, listki mięty lub małe bezy. Wybierając owoce najlepiej wybierz te o lekko kwaskowatym smaku, które przełamią słodycz tortu i sprawią, że będzie on bardziej orzeźwiający, a nie mdły. Biszkopty do tortu możesz namoczyć w likierze, pamiętaj jednak aby przygotowując tort dla dzieci zamienić alkohol na przykład na wodę z sokiem z cytryny lub miodem.

Alergeny w torcie ombre

Lista alergenów dla tortu ombre przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze tortu ombre

na 100g gotowej potrawy

Tort ze względu na dużą ilość masła oraz mascarpone jest bardzo kaloryczny i bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie powinien być stałym elementem diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
338.42
812.21
Brak danych dla: ekstrakt różany.
czytaj dalej
Białko (g)
3.56
8.53
Brak danych dla: ekstrakt różany.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
19.56
46.95
Brak danych dla: ekstrakt różany.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
19.22
46.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ekstrakt różany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
28.74
68.99
Brak danych dla: ekstrakt różany.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
22.72
54.54
Tłuszcze nienasycone (g)
6.02
14.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
103.65
248.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, ekstrakt różany.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina C (mg)
3.33
7.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, ekstrakt różany.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
25.91
62.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt różany.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.98
74.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt różany.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt różany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu ombre 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu ombre

Koszt składników
108.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
15 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 duża szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
15 g
1,5 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
500 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
7.14
Za 500 g
Masło
500 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Mleko 2%
80 ml
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 ml
Ekstrakt różany
10 g
27.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 10 g
Barwnik do ciast
5 g
4.00
Za 5,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 5 g
Koszt składników
108.00