Tort ombre
- Jajko (6 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 15 łyżek (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (150 g)
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżek (15 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (500 g)
- Masło - 2 kostki (500 g)
- Mleko 2% - 4 łyżki (80 ml)
- Ekstrakt różany (10 g)
- Barwnik do ciast (5 g)
Przepis na tort ombre krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
Białka odddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z ksylitolem (5 łyżek), białka ubijaj do uzyskania sztywnej i lśniącej piany.
Do żółtek ubitych z ksylitolem dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto podziel na dwie części i każdą przelej do tortownic wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut. Po wystudzeniu przekrój na pół.
Wodę (ok. 2 szklanki) wymieszaj z ksylitolem (3 łyżki) i sokiem z cytryny i nasącz nią biszkopty.
Mascarpone, śmietankę, ksylitol (3 łyżki) ubij na jednolitą puszystą masę.
Pierwszy płat biszkoptu posmaruj dżemem, następnie masą mascapone i przykryj drugim płatem biszkoptu. Powtarzaj do końca. Odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 1 h.
Masło ubij z pozostałym ksilitolem, mlekiem i ekstraktem różanym. Z powstałego kremu odłóż 1/4 masy, przełóż do miseczki. Do pozostałego kremu dodaj kilka kropel barwnika i wymieszaj. Odłóż kolejną część kremu, przełóż do oddzielnej miseczki. Do pozostałego kremu dodaj więcej barwnika niż wcześniej i wymieszaj. Podziel na dwie części, jedną odłóż do miseczki, do drugiej dodaj kolejną porcję barwnika.
Za pomocą szpatułki różowy krem w różnych odcieniach wykładaj na boki tortu, najciemniejszy na dole, najjaśniejszy na górze.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu ombre
Tort ombre to zdecydowanie jeden z najlepiej prezentujących się tortów. Pięknie wygląda na stole dlatego sprawdza się w szczególności na wszelkie imprezy okolicznościowe, na przykład urodziny, walentynki, dzień kobiet, czy dzień mamy… Fioletowy lub różowy tort ombre zdecydowanie przyciągnie wzrok i wzbudzi ciekawość wszystkich gości. Nie tylko pięknie wygląda, ale również ma intensywny, różany zapach, niczym z prawdziwego różanego ogrodu. Jak zrobić tort ombre? Nie jest to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, ale efekt jest zdecydowanie wart każdej minuty spędzonej w kuchni. To jedno z cukierniczych wyzwań, którego naprawdę warto się podjąć i przygotować przepyszny tort ombre dla dziewczynki. Dekoracja w stylu ombre, czyli różne odcienie różu na bokach tortu to jeden z najlepszych i najbardziej spektakularnych sposobów na przyozdobienie tortu. Oczywiście na samym wyglądzie się nie kończy - wnętrze tortu skrywa przepyszny, delikatny krem wykonany z serka mascarpone o lekkim, waniliowym smaku, przełamany smakiem aromatycznej różanej konfitury. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować to wyjątkowe ciasto jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis na tort ombre będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Wiele elementów możesz dowolnie modyfikować, na przykład wybrać inny smak konfitury, zamieniając różaną na malinową lub truskowkową, a masę przygotowując z masła, śmietanki lub bitej śmietany zamiast z mascarpone. Możesz też go przygotować w dowolnym kolorze - zawsze będzie wyglądał pięknie i ciekawie. Możesz go też dowolnie udekorować, dodając na wierzch świeże owoce, listki mięty lub małe bezy. Wybierając owoce najlepiej wybierz te o lekko kwaskowatym smaku, które przełamią słodycz tortu i sprawią, że będzie on bardziej orzeźwiający, a nie mdły. Biszkopty do tortu możesz namoczyć w likierze, pamiętaj jednak aby przygotowując tort dla dzieci zamienić alkohol na przykład na wodę z sokiem z cytryny lub miodem.
Alergeny w torcie ombre
Lista alergenów dla tortu ombre przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze tortu ombre
Tort ze względu na dużą ilość masła oraz mascarpone jest bardzo kaloryczny i bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie powinien być stałym elementem diety.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.