Tort bezowy z truskawkami

Opublikowano: 23.02.2022 r., 16:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezowy tort truskawkowy na paterze
Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami to pyszny, warstwowy tort, który możesz przyrządzić na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na urodziny i na pewno zaskoczy wielu gości.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Miksowanie 140 min
423 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Cukier waniliowy (50 g)
  • Ocet winny - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól (2 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
  • Mascarpone (500 g)
  • Cukier puder - 8 łyżek (80 g)
  • Sok z cytryny - z połowy cytryny (20 ml)
  • Truskawki (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, rondelek

Przepis na tort bezowy z truskawkami krok po kroku

Dzień wcześniej przygotuj bezę. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na nich okrągły kształt np. od talerza lub tortownicy.

Ubijaj białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. W międzyczasie dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy piana zrobi się sztywna, dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i ocet i jeszcze chwilę ubijaj.

Pianę wyłóż na blachę. Włóż do piekarnika na 5 minut i zmniejsz temperaturę do 130 st. C i susz przez około 125 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw bezę na noc w środku.

Następnego dnia umyj truskawki. Usuń z nich szypułki i pokrój na mniejsze części. Połowę truskawek jeszcze dodatkowo rozdrobnij.

Do rondelka przełóż połowę pozostałych, rozdrobnionych truskawek. Dodaj sok z cytryny i pozostały cukier puder i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut. Na koniec całość zblenduj i ostudź.

Zmiksuj serek mascarpone. W drugiej misce ubij śmietanę na sztywno, pod koniec dodając 5 łyżek cukru pudru. Dodaj śmietanę do mascarpone i wymieszaj delikatnie. Dodaj truskawki w większych kawałkach do kremu i wymieszaj.

Na jeden z wysuszonych blatów wyłóż połowę kremu, polej połową sosu i przykryj drugim blatem.

Wyłóż pozostały krem, polej resztą sosu i wyłóż pozostałe świeże truskawki.

Jak oceniasz przepis na tort bezowy z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat tortu bezowego z truskawkami

Tort bezowy z truskawkami to pyszny, warstwowy tort, który możesz przyrządzić na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się na urodziny i na pewno zaskoczy wielu gości.

Przepis na tort bezowy z truskawkami dzieli się na 3 elementy. Do jego wykonania konieczna jest beza, krem z mascarpone i sos truskawkowy. Taki zestaw to sprawdzony przepis na ciasto idealne.

Aby wykonać bezę ubij białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaj do nich skrobię i ocet. Masę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto na nim odrysować dwa równe okręgi, co pozwoli zrobić dwa równe blaty bezy. Piecz bezę przez 5 minut w 180 stopniach, a następnie przez 2 godziny w 130 stopniach. Najlepiej bezę zostawić na noc w piekarniku by dobrze wyszła. Krem przygotuj z ubitej śmietany, cukru pudru z mascarpone i świeżych truskawek. Sos powstanie z ugotowanych truskawek z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Teraz wystarczy cały tort złożyć w całość. Na dolny blat wyłóż krem i sos. Całość przykryj drugim blatem i na wierzch wyłóż pozostały krem oraz sos i świeże truskawki.

Mam nadzieję, że wiecie jak zrobić tort bezowy z truskawkami i wykonacie ten dobry tort.

Chociaż każdy doskonale zna truskawki, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto, wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Tort bezowy z truskawkami znany jest również jako beza Pavlova. To jedno z bardziej atrakcyjnych smakowo i wizualnie ciast. Składa się z trzech elementów: chrupiącej, słodkiej bezy, kremu na bazie śmietany oraz owoców. Beza Pavlova to sprawdzony przepis, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Deser ten ma swoją nazwę od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, który odwiedzała w latach 20. XX w. australijskie miasto Perth. To specjalnie dla niej przygotowano to niesamowite ciasto i tym samym zaczęto nazywać go jej nazwiskiem.

Alergeny w torcie bezowym z truskawkami

Lista alergenów dla tortu bezowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze tortu bezowego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
211.94
423.88
Białko (g)
2.13
4.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
21.07
42.13
Węglowodany przyswajalne (g)
20.27
40.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.54
27.08
Tłuszcze nasycone (g)
13.46
26.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
22.74
45.47
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
23.16
46.32
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
50.83
101.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.01
66.03
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezowego z truskawkami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu bezowego z truskawkami

Koszt składników
66.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier waniliowy
50 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 4
1.88
Za 50 g
Ocet winny
5 ml
1 łyżeczka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 ml
Mąka ziemniaczana
6 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 6 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
80 g
8 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Sok z cytryny
20 ml
z połowy cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Truskawki
1000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 1000 g
Koszt składników
66.90