Tiramisu z truskawkami

Opublikowano: 29.01.2022 r., 20:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowy deser z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Włoski deser z dodatkiem świeżych owoców to idealny pomysł na słodki deser dla całej rodziny. Pokochają go nie tylko dorośli, ale też dzieci.
Przygotowanie 90 min
240 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 13 porcji
  • Espresso - 1 filiżanka (50 ml)
  • Likier Amaretto - 1 kieliszek (30 ml)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Biszkopty - 1 opakowanie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, lodówka

Przepis na tiramisu z truskawkami krok po kroku

Żółtka wbij do miski i utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera.

Śmietankę ubij na gładki krem za pomocą miksera, dodawaj stopniowo mascarpone.

Do masy kremowej dodaj ubite żółtka jaj.

Biszkopty namocz w kawie i amaretto, dodaj na nie warstwę kremu.

Następnie dodaj warstwę biszkoptów i krem.

Postępuj analogicznie do momentu zużycia wszystkich składników.

Deser posyp na wierzchu kakao.

Deser włóż do lodówki na minimum godzinę, podawaj ze świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na tiramisu z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat tiramisu z truskawkami

Tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tiramisu z truskawkami.

Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą i likierem amaretto.

Przepis na to pyszne ciasto jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki jak biszkopty, likier amaretto, żółtka jaj, serek mascarpone, śmietanka, świeże truskawki, kakao w proszku i espresso.

Większość z nas wie, że krem mascarpone jest bardzo dobry ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek zawiera składniki mineralne takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić tiramisu z truskawkami opisuję dokładnie nieco niżej.

Domowe tiramisu z truskawkami na końcu posyp kakao w proszku.

Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Ciasto nie powinno stać w temperaturze pokojowej, ponieważ rozpuści się. Wykorzystaj mój sprawdzony i prosty przepis, przygotuj dobre ciasto, które będzie świetnym pomysłem na imprezę dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Alergeny w tiramisu z truskawkami

Lista alergenów dla tiramisu z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze tiramisu z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Serek mascarpone możesz zamienić na jego wersję light, będzie charakteryzował się niższą zawartością cholesterolu i tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
240.58
240.58
Białko (g)
3.30
3.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.77
15.77
Węglowodany przyswajalne (g)
14.42
14.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
17.94
17.94
Tłuszcze nasycone (g)
16.82
16.82
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
1.12
Cholesterol (mg)
101.66
101.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
18.04
18.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
90.19
90.19
Wapń (mg)
63.07
63.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu z truskawkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu z truskawkami

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Espresso
50 ml
1 filiżanka
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Likier Amaretto
30 ml
1 kieliszek
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Biszkopty
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Koszt składników
76.00