Tarta z pomidorkami

Opublikowano: 07.12.2021 r., 21:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża tarta z pomidorkami
Tarta z pomidorkami
Tarta na słono z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem i łososiem, świetnie sprawdzi się na obiad w rodzinnym gronie lub na kolację we dwoje.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
270 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 3/4 kostki (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Jajko (1 szt.)
  • Szpinak - 2 garści (120 g)
  • Łosoś wędzony - 2 filety (200 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, okrągła forma do pieczenia, patelnia

Przepis na tarta z pomidorkami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj pokrojone masło, wbij żółtko i wymieszaj.

Następnie dodaj odrobinę wody i ugnieć ciasto w rękach. Uformuj w kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj szpinak i duś pod przykryciem, aby zrobił się miękki.

Następnie dodaj pokrojone filety wędzonego łososia.

Ciasto rozwałkuj i rozłóż na okrągłej blaszce do pieczenia.

W osobnej misce wymieszaj śmietankę z jajkiem.

Dodaj farsz na ciasto i zalej tartę śmietanką.

Dodaj przekrojone na pół pomidorki, zapiecz w piecu przez 30 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na tarta z pomidorkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat tarty z pomidorkami

Brakuje Ci pomysł na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z pomidorkami, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, ale także na imprezę ze znajomymi. Tartę możesz podawać na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.

Zatem jak zrobić tartę z pomidorkami?

Przepis jest bardzo uniwersalny, jako farsz możesz użyć swoje ulubione warzywa i dodatki. Tarta z pomidorkami świetnie sprawdzi się, gdy w Twojej kuchni będzie dużo warzyw, na które nie masz pomysłu lub takie, które zostały zużyte do połowy. Najlepiej jednak sprawdzą się świeże warzywa.

Poznaj mój prosty przepis.

Będziesz potrzebować jedynie mąkę, masło, jedno jajko i dodatkowo jedno żółtko, szpinak najlepiej świeży, cebule dymkę, dwa ząbki czosnku, odrobinę wędzonego lub surowego łososia, śmietankę 30% i pomidorki koktajlowe.

Z tych kilku składników przygotujemy pyszny obiad dla 4 bardzo głodnych osób.

Zaczniemy od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, wcześniej przesianą przez sito, ciasto będzie wtedy bardziej puszyste, dodaj jajko, pokrojone masło na mniejsze kawałki i odrobinę soli. Zagnieć ciasto i wymieszaj składniki. Po chwili dodaj odrobinę zimnej wody, wyrób ciasto w rękach. Uformuj je w kulę i odłóż do lodówki na 30 minut. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne w każdym większym sklepie. W tym czasie na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj szpinak, duś chwilę aby zmiękł. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i odstaw na chwilę. Na patelnie dodaj nieduże kawałki wędzonego łososia i zalej całość masą śmietanową. Duś całość pod przykryciem przez 5 minut.

W tym czasie rozwałkuj schłodzone ciasto i ułóż je na okrągłej blaszce. Dodaj farsz i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posyp ulubionymi ziołami, świetnie sprawdzi się oregano lub zioła prowansalskie. Teraz tylko zapiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Nasza pyszna tarta dla całej rodziny gotowa.

Na wierzch możesz dodać dowolny ser np. mozzarella, tarta jest pyszna, także z serem feta.

Alergeny w tarcie z pomidorkami

Lista alergenów dla tarty z pomidorkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony

Wartości odżywcze tarty z pomidorkami

na 100g gotowej potrawy

Jako farsz do tarty mogą posłużyć dowolne warzywa, wybierz swoje ulubione.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
270.62
270.62
Białko (g)
7.37
7.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
16.09
16.09
Węglowodany przyswajalne (g)
15.64
15.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
19.96
19.96
Tłuszcze nasycone (g)
14.13
14.13
Tłuszcze nienasycone (g)
5.83
5.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.74
54.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
122.25
122.25
Potas (mg)
159.70
159.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.88
26.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
78.01
78.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.28
20.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
1.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.45
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z pomidorkami 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z pomidorkami

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Szpinak
120 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Łosoś wędzony
200 g
2 filety
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula dymka
20 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
70.50