Tarta z pomidorkami
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 3/4 kostki (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Jajko (1 szt.)
- Szpinak - 2 garści (120 g)
- Łosoś wędzony - 2 filety (200 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na tarta z pomidorkami krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Dodaj pokrojone masło, wbij żółtko i wymieszaj.
Następnie dodaj odrobinę wody i ugnieć ciasto w rękach. Uformuj w kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj szpinak i duś pod przykryciem, aby zrobił się miękki.
Następnie dodaj pokrojone filety wędzonego łososia.
Ciasto rozwałkuj i rozłóż na okrągłej blaszce do pieczenia.
W osobnej misce wymieszaj śmietankę z jajkiem.
Dodaj farsz na ciasto i zalej tartę śmietanką.
Dodaj przekrojone na pół pomidorki, zapiecz w piecu przez 30 minut w 180 stopniach.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty z pomidorkami
Brakuje Ci pomysł na pyszny obiad, który wykonasz w parę minut?
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z pomidorkami, która będzie świetnym pomysłem na obiad w rodzinnym gronie, ale także na imprezę ze znajomymi. Tartę możesz podawać na ciepło, ale na zimno będzie równie dobra, dlatego możesz zapakować ją i zabrać do pracy czy szkoły jako pyszny, pożywny lunch.
Zatem jak zrobić tartę z pomidorkami?
Przepis jest bardzo uniwersalny, jako farsz możesz użyć swoje ulubione warzywa i dodatki. Tarta z pomidorkami świetnie sprawdzi się, gdy w Twojej kuchni będzie dużo warzyw, na które nie masz pomysłu lub takie, które zostały zużyte do połowy. Najlepiej jednak sprawdzą się świeże warzywa.
Poznaj mój prosty przepis.
Będziesz potrzebować jedynie mąkę, masło, jedno jajko i dodatkowo jedno żółtko, szpinak najlepiej świeży, cebule dymkę, dwa ząbki czosnku, odrobinę wędzonego lub surowego łososia, śmietankę 30% i pomidorki koktajlowe.
Z tych kilku składników przygotujemy pyszny obiad dla 4 bardzo głodnych osób.
Zaczniemy od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, wcześniej przesianą przez sito, ciasto będzie wtedy bardziej puszyste, dodaj jajko, pokrojone masło na mniejsze kawałki i odrobinę soli. Zagnieć ciasto i wymieszaj składniki. Po chwili dodaj odrobinę zimnej wody, wyrób ciasto w rękach. Uformuj je w kulę i odłóż do lodówki na 30 minut. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego, które jest dostępne w każdym większym sklepie. W tym czasie na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj szpinak, duś chwilę aby zmiękł. W misce wymieszaj śmietankę z jajkiem i odstaw na chwilę. Na patelnie dodaj nieduże kawałki wędzonego łososia i zalej całość masą śmietanową. Duś całość pod przykryciem przez 5 minut.
W tym czasie rozwałkuj schłodzone ciasto i ułóż je na okrągłej blaszce. Dodaj farsz i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posyp ulubionymi ziołami, świetnie sprawdzi się oregano lub zioła prowansalskie. Teraz tylko zapiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach. Nasza pyszna tarta dla całej rodziny gotowa.
Na wierzch możesz dodać dowolny ser np. mozzarella, tarta jest pyszna, także z serem feta.
Alergeny w tarcie z pomidorkami
Lista alergenów dla tarty z pomidorkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze tarty z pomidorkami
Jako farsz do tarty mogą posłużyć dowolne warzywa, wybierz swoje ulubione.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.