Tarta z grzybami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Śmietana 12% (150 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Ser Mozzarella (120 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na tartę z grzybami krok po kroku
Z mąki, masła, jajka (1 szt.) i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowym wykładam dno blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy w niej grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki.
Pod koniec do farszu dodajemy pozostałe roztrzepane jajka i mieszamy. Sos przekładamy na upieczony spód tarty. Całość posypujemy tartym serem.
Zapiekamy ją w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat tarty z grzybami
Pyszna tarta z grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki składnikom, z których jest przyrządzone. Tarta grzybowa na słono jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Kruche ciasto w połączeniu z grzybami, śmietaną, serem i przyprawami zachwyci każdego, a zapach dania będzie roznosił się po całym domu. Posiłek możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić tartę z grzybami? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku z mąki pszennej, masła, jajka (1 szt.) i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowym wykładam dno blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy w niej grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki. Pod koniec do farszu wlewamy pozostałe roztrzepane jajka i mieszamy. Sos przekładamy na upieczony spód tarty. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy ją w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na tartę z grzybami należy do łatwych w przygotowaniu potraw. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową pracę naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości białko, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. To doskonałe źródło witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są idealnym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. To naturalny wzmacniacz smaku, dzięki swojej intensywności. Podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.
Tarta ze świeżymi grzybami idealnie sprawdzi się na obiad oraz kolacje. Jest to potrawa, którą każdy będzie zachwycony. Składniki i przyprawy nadają jej niezwykłego aromatu. Możemy tu również z powodzeniem przygotować tartę z grzybami leśnymi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Ten sprawdzony przepis to najlepsza propozycja, która na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.
Alergeny w tarcie z grzybami
Lista alergenów dla tarty z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z grzybami
Tarta posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie, tym bardziej że grzyby należą do produktów ciężkostrawnych.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.