Tarta z grzybami

Opublikowano: 21.02.2022 r., 17:52 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa tarta z grzybami
Tarta z grzybami
Tarta z grzybami to doskonały pomysł na obiad, podwieczorek lub kolację. Jest aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
298 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Ser Mozzarella (120 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma do tarty 24 cm, patelnia

Przepis na tartę z grzybami krok po kroku

Z mąki, masła, jajka (1 szt.) i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowym wykładam dno blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy w niej grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki.

Pod koniec do farszu dodajemy pozostałe roztrzepane jajka i mieszamy. Sos przekładamy na upieczony spód tarty. Całość posypujemy tartym serem.

Zapiekamy ją w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z grzybami

Pyszna tarta z grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki składnikom, z których jest przyrządzone. Tarta grzybowa na słono jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Kruche ciasto w połączeniu z grzybami, śmietaną, serem i przyprawami zachwyci każdego, a zapach dania będzie roznosił się po całym domu. Posiłek możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić tartę z grzybami? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku z mąki pszennej, masła, jajka (1 szt.) i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowym wykładam dno blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy w niej grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki. Pod koniec do farszu wlewamy pozostałe roztrzepane jajka i mieszamy. Sos przekładamy na upieczony spód tarty. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy ją w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na tartę z grzybami należy do łatwych w przygotowaniu potraw. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową pracę naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości białko, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. To doskonałe źródło witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są idealnym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. To naturalny wzmacniacz smaku, dzięki swojej intensywności. Podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.

Tarta ze świeżymi grzybami idealnie sprawdzi się na obiad oraz kolacje. Jest to potrawa, którą każdy będzie zachwycony. Składniki i przyprawy nadają jej niezwykłego aromatu. Możemy tu również z powodzeniem przygotować tartę z grzybami leśnymi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Ten sprawdzony przepis to najlepsza propozycja, która na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w tarcie z grzybami

Lista alergenów dla tarty z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Tarta posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie, tym bardziej że grzyby należą do produktów ciężkostrawnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
186.32
298.11
Białko (g)
6.30
10.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
14.32
22.92
Węglowodany przyswajalne (g)
13.52
21.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
11.77
18.83
Tłuszcze nasycone (g)
6.71
10.73
Tłuszcze nienasycone (g)
5.06
8.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.00
6.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
1.70
Cholesterol (mg)
70.48
112.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
102.82
164.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.27
6.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.48
Witamina E (mg)
0.35
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.12
147.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.35
3.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.27
72.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
128.08
204.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
72.40
115.85
Potas (mg)
200.22
320.36
Wapń (mg)
74.82
119.71
Fosfor (mg)
110.35
176.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.73
20.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
2.63
Cynk (mg)
0.78
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z grzybami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z grzybami

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00