Przepis na tartę z grzybami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do tarty 24 cm, patelnia

Z mąki, masła, jajka (1 szt.) i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowym wykładam dno blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy w niej grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki.

Pod koniec do farszu dodajemy pozostałe roztrzepane jajka i mieszamy. Sos przekładamy na upieczony spód tarty. Całość posypujemy tartym serem.

Zapiekamy ją w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Tarta z grzybami na blacie
Tarta z grzybami
Koszt przygotowania dania
19.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Tarta z grzybami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z grzybami

Pyszna tarta z grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki składnikom, z których jest przyrządzone. Tarta grzybowa na słono jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Kruche ciasto w połączeniu z grzybami, śmietaną, serem i przyprawami zachwyci każdego, a zapach dania będzie roznosił się po całym domu. Posiłek możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić tartę z grzybami? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku z mąki pszennej, masła, jajka (1 szt.) i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowym wykładam dno blaszki do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie pieczemy je w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do miękkości. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy w niej grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki. Pod koniec do farszu wlewamy pozostałe roztrzepane jajka i mieszamy. Sos przekładamy na upieczony spód tarty. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy ją w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na tartę z grzybami należy do łatwych w przygotowaniu potraw. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową pracę naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości białko, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. To doskonałe źródło witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są idealnym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. To naturalny wzmacniacz smaku, dzięki swojej intensywności. Podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.

Tarta ze świeżymi grzybami idealnie sprawdzi się na obiad oraz kolacje. Jest to potrawa, którą każdy będzie zachwycony. Składniki i przyprawy nadają jej niezwykłego aromatu. Możemy tu również z powodzeniem przygotować tartę z grzybami leśnymi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Ten sprawdzony przepis to najlepsza propozycja, która na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Wartości odżywcze tarty z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
186.32 kcal
298.11 kcal
Białko
6.30 g
10.08 g

Węglowodany w tarcie z grzybami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
14.32 g
22.92 g
Węglowodany przyswajalne
13.52 g
21.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
1.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
11.77 g
18.83 g
Tłuszcze nasycone
6.71 g
10.73 g
Tłuszcze nienasycone
5.06 g
8.10 g
Tłuszcze jednonasycone
4.00 g
6.40 g
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
1.70 g
Cholesterol
70.48 mg
112.76 mg

Witaminy w przepisie na tartę z grzybami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
102.82 µg (mcg)
164.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.27 mg
6.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
92.12 µg (mcg)
147.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.31 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.35 mg
3.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.27 µg (mcg)
72.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
128.08 µg (mcg)
204.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z grzybami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
72.40 mg
115.85 mg
Potas
200.22 mg
320.36 mg
Wapń
74.82 mg
119.71 mg
Fosfor
110.35 mg
176.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.73 mg
20.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.64 mg
2.63 mg
Cynk
0.78 mg
1.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z grzybami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z grzybami

Lista alergenów dla tarty z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser Mozzarella
120 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na tartę z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób