Tarta dyniowa

Opublikowano: 14.03.2022 r., 8:44 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta dyniowa
Tarta dyniowa
Najlepsza tarta dyniowa na słono – z boczkiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Na kolację to pyszna opcja. Jest to prosty przepis na coś sycącego z dynią.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
568 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (150 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Dynia (300 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Suszone pomidory w oleju (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, forma do tarty 24 cm, patelnia

Przepis na tartę dyniową krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli oraz pokrojone masło.

Posiekaj nożem, aż powstaną grudki.

Dodaj łyżkę wody oraz jajko i zagnieć rękami gładkie ciasto.

Ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut.

Pokrój dynię w kostkę.

Dynię ugotuj w wodzie do miękkości.

Ugotowaną dynię zblenduj na mus.

Boczek pokrój w cienkie plastry nie za dużej wielkości.

Suszone pomidory pokrój w paski, a cebulę w pół plastry.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

Schłodzone ciasto wyłóż na dno i po bokach foremki.

Dno nakłuj widelcem.

Piecz spód przez 20 minut.

Po upieczeniu spodu wymieszaj 4 jajka ze śmietanką, puree z dyni oraz startym żółtym serem. Dodaj pieprz oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Masę z jajek wlej na upieczony spód.

Na tarcie ułóż pokrojony boczek, cebulę, suszone pomidory.

Piecz przez 30 minut.

Tartę posyp pokruszonym serem feta i piecz jeszcze przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na tartę dyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat tarty dyniowej

Najlepsza tarta dyniowa na słono – z boczkiem, suszonymi pomidorami i serem feta. Na kolację to pyszna opcja. Jest to prosty przepis na coś sycącego z dynią. Z tym prostym przepisem możesz przygotować smaczną potrawę wytrawną. Przepis na tartę dyniową musisz spróbować. Jest to pyszny pomysł na kolację z piekarnika. Połączenie składników jest najlepsze, ponieważ bardzo dobrze do siebie pasuje. To pyszna inspiracja na słone danie, które możesz zrobić z dyni. Zobacz, jak zrobić tartę dyniową – najlepsza, jaką jadłeś.

Tarta dyniowa na słono jest to rodzaj wytrawnej potrawy z piekarnika. Przepis na tartę dyniową składa się z ciasta kruchego. Nadzienie stanowi masa z dynią, jajkiem, śmietanką i serem żółtym. Boczek, czerwona cebula oraz suszone pomidory to dodatki do tarty. Całość posypana jest serem feta. Jak zrobisz tartę dyniową, będzie dobra ona na kolacje i obiady. Można ją także serwować jako przystawkę na imprezie.

Jeżeli chcesz zjeść coś pysznego na słono z dynią, ten prosty przepis będzie pyszny. Tarta dyniowa jest bardzo smaczna, a wykonanie nie jest trudne. Jak zrobić tartę dyniową? Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Pamiętaj, by masło było bardzo dobrze schłodzone. Zagnieć jednolite ciasto z mąki, masła, soli, wody oraz jajka. Ciasto kruche umieść w lodówce. W tym czasie przygotuj resztę składników. W przepisie na tartę dyniową gościem specjalnym jest puree z dyni. Mus z dyni najszybciej robi się poprzez jej ugotowanie, a następnie zblendowanie, by miała konsystencję puree. Boczek, cebulę czerwoną i suszone pomidory pokrój. Schłodzone ciasto wyłóż do formy, na spodzie zrób nakłucia widelcem, a następnie upiecz je. Przygotuj masę z musem z dyni. Jajka wymieszaj ze śmietanką, puree z dyni, przyprawami i serem żółtym. Wlej na podpieczony spód, następnie ułóż boczek, cebulę i suszone pomidory. Tartę piecz przez pół godziny, wyjmij ją i posyp serem feta. Piecz jeszcze kwadrans, by ser się zarumienił.

*Ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Jeżeli nie masz za dużo czasu, ciasto kruche możesz upiec od razu.

*Jeżeli chcesz zrobić ekspresowo tartę dyniową, mus z dyni możesz kupić już gotowy w sklepie.

*Puree z dynią możesz zrobić także poprzez upieczenie dyni w piekarniku do miękkości, a następnie zblendowanie jej na mus z dyni. To zajmie więcej czasu niż gotowanie w wodzie. Dynię możesz także dusić na patelni lub ugotować na parze.

*Nadzienia do tarty dyniowej nie trzeba solić. Tarta dyniowa posypana będzie serem feta, który jest wystarczająco słony. Jeżeli wolisz bardziej słone potrawy – dodaj także trochę soli.

Alergeny w tarcie dyniowej

Lista alergenów dla tarty dyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser gouda
    • Ser Feta
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty dyniowej

na 100g gotowej potrawy

Dynia to dobry składnik, który warto uwzględnić w jadłospisie. Jest zdrowa i sycąca. Ponadto ma bardzo mało kilokalorii. W przepisie występuje boczek. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy oraz ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, zamień go na chude mięso lub wędlinę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
270.61
568.29
Białko (g)
11.67
24.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
14.73
30.94
Węglowodany przyswajalne (g)
14.21
29.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
18.58
39.01
Tłuszcze nasycone (g)
11.10
23.31
Tłuszcze nienasycone (g)
7.48
15.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.95
12.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.53
3.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
106.93
224.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.93
16.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.53
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.65
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.66
5.59
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.99
79.77
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
392.87
825.02
Potas (mg)
270.45
567.94
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
108.84
228.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
178.45
374.74
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.63
45.42
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
3.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.34
2.81
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty dyniowej 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty dyniowej

Koszt składników
59.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
59.20