Kurczak w cieście francuskim

Opublikowano: 03.06.2021 r., 12:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak pieczony w cieście.
Kurczak w cieście francuskim
Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
812 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Masło (50 g)
  • Szpinak (150 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ciasto francuskie (350 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, oregano, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do czosnku

Przepis na kurczaka w cieście francuskim krok po kroku

Każdy z filetów podziel na dwie części. Mięso rozbij na cieńsze filety.

Masło rozpuść w garnku, dodaj go niego przeciśnięty przez praskę czosnek i uzyskanym masłem czosnkowym wysmaruj każdy filet.

Szpinak opłucz, włóż go do garnka i gotuj, do momentu aż zwiędnie. Po odparowaniu wody ze szpinaku połóż go na desce i posiekaj na mniejsze kawałki.

Ser feta pokrój w kostkę, wymieszaj go ze szpinakiem i dopraw do smaku przyprawami.

Nadzienie ułóż na filetach i złóż je na pół.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. A blaszkę wyłóż papierem.

Ciasto francuskie podziel na 4 części. Każdą z nich natnij z dwóch stron. Na środek ciasta ułóż filet z kurczaka a pokrojone paski zwijaj do środka na zakładkę (jak warkocz).

Filety w cieście ułóż na wcześniej przygotowaną blaszkę, ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kurczaka w cieście przez około 40 minut.

Gotowe filety możesz podawać na ciepło lub po przestudzeniu.

Jak oceniasz przepis na kurczaka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kurczaka w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim to doskonała propozycja na przystawki na wiele imprez okolicznościowych. Danie to jest bardzo smaczne, dlatego powinno posmakować każdemu, kto go spróbuje. Przepis na faszerowany filet z kurczaka w cieście francuskim jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Jest to doskonała propozycja na danie zabierane do pracy. Do wykonania tego pysznego dania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka, masła, szpinaku, sera fety, ciasta francuskiego, jajka oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki wędzonej, oregano oraz czosnku). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów. Danie możesz przygotować również z pieczarkami.

A więc jak przygotować mięso w cieście francuskim? Filet drobiowy należy podzielić na mniejsze kawałki i rozbić je. W garnuszku rozpuść masło i dodaj do niego czosnek. Tak przygotowanym masłem czosnkowym wysmaruj filet drobiowy. Szpinak opłucz i odparuj z nowego wodę na patelni, następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Ser pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podziel ciasto francuskie, Na każdy kawałek nałóż filet drobiowy i nadzienie szpinakowe z serem fetą. Ciasto francuskie zawiń w warkocz a jego wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem. Całość piecz w piekarniku przez około 40 minut. Po tym czasie ciasto nadziewane mięsem możesz podawać na ciepło lub pozostawić do wystygnięcia.

Podsumowując zawijana pierś z kurczaka w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla całej rodziny lub na wiele imprez okolicznościowych. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe. Dodatkowo obecność szpinak znacząco wpływa na zawartość składników mineralnych i witamin w potrawie. Jest to doskonała propozycja na smaczną przekąskę w diecie redukcyjnej lub dla sportowców. Dodatkowo w potrawie znajdziemy spore ilości żelaza, które mniejsza ryzyko rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika pokarmowego.

Alergeny w kurczaku w cieście francuskim

Lista alergenów dla kurczaka w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kurczaka w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
270.97
812.90
Białko (g)
13.60
40.80
Fenyloalanina (mg)
0.56
1.67
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
13.91
41.73
Węglowodany przyswajalne (g)
13.20
39.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
17.79
53.36
Tłuszcze nasycone (g)
7.83
23.48
Tłuszcze nienasycone (g)
9.96
29.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.08
24.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.88
5.63
Cholesterol (mg)
63.58
190.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
108.17
324.52
Witamina B6 (mg)
0.41
1.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.40
Witamina C (mg)
3.50
10.49
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.32
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
1.70
Retinol (µg (mcg))
49.25
147.76
Tiamina (mg)
0.18
0.53
Ryboflawina (mg)
0.27
0.81
Niacyna (mg)
5.37
16.12
Foliany (µg (mcg))
55.46
166.39
Beta karoten (µg (mcg))
707.63
2122.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
202.37
607.12
Potas (mg)
238.21
714.62
Wapń (mg)
61.77
185.30
Fosfor (mg)
149.91
449.73
Magnez (mg)
28.31
84.92
Żelazo (mg)
1.37
4.11
Cynk (mg)
0.80
2.41
Miedź (mg)
0.07
0.21
Mangan (mg)
0.26
0.78
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka w cieście francuskim 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka w cieście francuskim

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ciasto francuskie
350 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.61
Za 350 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
54.00