Kurczak w cieście francuskim
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Masło (50 g)
- Szpinak (150 g)
- Ser Feta (100 g)
- Ciasto francuskie (350 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na kurczaka w cieście francuskim krok po kroku
Każdy z filetów podziel na dwie części. Mięso rozbij na cieńsze filety.
Masło rozpuść w garnku, dodaj go niego przeciśnięty przez praskę czosnek i uzyskanym masłem czosnkowym wysmaruj każdy filet.
Szpinak opłucz, włóż go do garnka i gotuj, do momentu aż zwiędnie. Po odparowaniu wody ze szpinaku połóż go na desce i posiekaj na mniejsze kawałki.
Ser feta pokrój w kostkę, wymieszaj go ze szpinakiem i dopraw do smaku przyprawami.
Nadzienie ułóż na filetach i złóż je na pół.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. A blaszkę wyłóż papierem.
Ciasto francuskie podziel na 4 części. Każdą z nich natnij z dwóch stron. Na środek ciasta ułóż filet z kurczaka a pokrojone paski zwijaj do środka na zakładkę (jak warkocz).
Filety w cieście ułóż na wcześniej przygotowaną blaszkę, ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kurczaka w cieście przez około 40 minut.
Gotowe filety możesz podawać na ciepło lub po przestudzeniu.
Więcej informacji na temat kurczaka w cieście francuskim
Kurczak w cieście francuskim to doskonała propozycja na przystawki na wiele imprez okolicznościowych. Danie to jest bardzo smaczne, dlatego powinno posmakować każdemu, kto go spróbuje. Przepis na faszerowany filet z kurczaka w cieście francuskim jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Jest to doskonała propozycja na danie zabierane do pracy. Do wykonania tego pysznego dania potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mięsa z piersi kurczaka, masła, szpinaku, sera fety, ciasta francuskiego, jajka oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki wędzonej, oregano oraz czosnku). Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów. Danie możesz przygotować również z pieczarkami.
A więc jak przygotować mięso w cieście francuskim? Filet drobiowy należy podzielić na mniejsze kawałki i rozbić je. W garnuszku rozpuść masło i dodaj do niego czosnek. Tak przygotowanym masłem czosnkowym wysmaruj filet drobiowy. Szpinak opłucz i odparuj z nowego wodę na patelni, następnie pokrój go na mniejsze kawałki. Ser pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podziel ciasto francuskie, Na każdy kawałek nałóż filet drobiowy i nadzienie szpinakowe z serem fetą. Ciasto francuskie zawiń w warkocz a jego wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem. Całość piecz w piekarniku przez około 40 minut. Po tym czasie ciasto nadziewane mięsem możesz podawać na ciepło lub pozostawić do wystygnięcia.
Podsumowując zawijana pierś z kurczaka w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla całej rodziny lub na wiele imprez okolicznościowych. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe. Dodatkowo obecność szpinak znacząco wpływa na zawartość składników mineralnych i witamin w potrawie. Jest to doskonała propozycja na smaczną przekąskę w diecie redukcyjnej lub dla sportowców. Dodatkowo w potrawie znajdziemy spore ilości żelaza, które mniejsza ryzyko rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika pokarmowego.
Alergeny w kurczaku w cieście francuskim
Lista alergenów dla kurczaka w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser Feta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kurczaka w cieście francuskim
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.