Przepis na tartę ze szparagami w boczku z serem feta krok po kroku

Składniki
  • Masło 20 g
  • Ciasto francuskie 275 g 1 opakowanie
  • Koncentrat pomidorowy 150 g
  • Śmietanka kremowa 30% 50 g
  • Szparagi 200 g 1 pęczek
  • Boczek wędzony bez kości 100 g
  • Ser Feta 170 g
  • Olej lniany 10 ml
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, suszone pomidory
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do tarty 24 cm

Formę do tarty posmaruj masłem z każdej strony.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.

Ciasto francuskie wyłóż do formy zarówno na dno jak i na brzegi.

Koncentrat wymieszaj z majerankiem, solą, pieprzem oraz ze śmietanką by powstał gładki sos. Posmaruj spód ciasta sosem.

Szparagi umyj i ułam grubsze końcówki. Szparagi same powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Takie szparagi owiń cienkimi plastrami boczku. Wyłóż szparagi na cieście i ułóż ładnie.

Ser feta pokrusz lub pokrój i wyłóż na wierzch ciasta.

Piecz tartę około 30 minut. Posyp suszonymi pomidorami (przyprawą). Podawaj polane olejem lnianym.

Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Koszt przygotowania dania
31.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
732 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Tarta ze szparagami w boczku z serem feta - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tartcie ze szparagami w boczku z serem feta

Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub przyjęcie. Zaskocz gości wspaniałym daniem. Sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki bardzo dobrze smakuje razem z zawiniętymi boczek szparagami. Wszystko posypane jest serem feta który nadaje dobry smak.

Podstawą do tej tarty jest ciasto francuskie. Takie połączenie smaków bardzo do siebie pasuje i jest wprost fantastyczne. Tarta jest bardzo szybka do wykonania jeśli ciasto francuskie jest gotowe.

Wartości odżywcze tarty ze szparagami w boczku z serem feta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (240g)
Energia (kalorie)
305.08 kcal
732.20 kcal
Białko
9.26 g
22.23 g

Węglowodany w tartcie ze szparagami w boczku z serem feta

Na 100g
Na porcję (240g)
Węglowodany
17.45 g
41.87 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
15.96 g
38.31 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (240g)
Tłuszcz
22.42 g
53.80 g
Tłuszcze nasycone
10.35 g
24.83 g
Tłuszcze nienasycone
12.07 g
28.97 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
9.17 g
22.01 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, szparagi.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
6.96 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę ze szparagami w boczku z serem feta

Na 100g
Na porcję (240g)
Tiamina
0.23 mg
0.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej lniany.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej lniany.
czytaj dalej
Niacyna
3.10 mg
7.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej lniany.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę ze szparagami w boczku z serem feta

Na 100g
Na porcję (240g)
Sód
451.43 mg
1083.44 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Potas
276.51 mg
663.62 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej lniany.
czytaj dalej
Wapń
100.87 mg
242.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
139.42 mg
334.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
20.38 mg
48.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej lniany.
czytaj dalej
Żelazo
1.83 mg
4.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej lniany.
czytaj dalej
Cynk
1.18 mg
2.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szparagami w boczku z serem feta 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tartcie ze szparagami w boczku z serem feta

Lista alergenów dla tarty ze szparagami w boczku z serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, suszone pomidory.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania tarty ze szparagami w boczku z serem feta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Koncentrat pomidorowy
150 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
2.81
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Szparagi
200 g
1 pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ser Feta
170 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.20
Za 170 g
Olej lniany
10 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
63.50
Łączny koszt
31.54
Jak oceniasz przepis na tartę ze szparagami w boczku z serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób