Tarta ze szparagami w boczku z serem feta

Opublikowano: 09.04.2021 r., 13:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta ze szparagami i fetą
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Świetna propozycja na przepyszną tartę ze szparagami zawiniętymi w boczek w sosie pomidorowym i serem feta. Tarta ze szparagami na cieście francuskim posmakuje każdemu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
732 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Masło (20 g)
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Koncentrat pomidorowy (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Szparagi - 1 pęczek (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Ser Feta (170 g)
  • Olej lniany (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, suszone pomidory
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma do tarty 24 cm

Przepis na tartę ze szparagami w boczku z serem feta krok po kroku

Formę do tarty posmaruj masłem z każdej strony.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.

Ciasto francuskie wyłóż do formy zarówno na dno jak i na brzegi.

Koncentrat wymieszaj z majerankiem, solą, pieprzem oraz ze śmietanką by powstał gładki sos. Posmaruj spód ciasta sosem.

Szparagi umyj i ułam grubsze końcówki. Szparagi same powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Takie szparagi owiń cienkimi plastrami boczku. Wyłóż szparagi na cieście i ułóż ładnie.

Ser feta pokrusz lub pokrój i wyłóż na wierzch ciasta.

Piecz tartę około 30 minut. Posyp suszonymi pomidorami (przyprawą). Podawaj polane olejem lnianym.

Jak oceniasz przepis na tartę ze szparagami w boczku z serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat tarty ze szparagami w boczku z serem feta

Tarta ze szparagami zielonymi zawiniętymi boczek i posypana serem feta z pomidorowym sosem jest idealnym daniem na zwykły obiad lub przyjęcie. Zaskocz gości wspaniałym daniem. Sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki bardzo dobrze smakuje razem z zawiniętymi boczek szparagami. Wszystko posypane jest serem feta który nadaje dobry smak.

Podstawą do tej tarty jest ciasto francuskie. Takie połączenie smaków bardzo do siebie pasuje i jest wprost fantastyczne. Tarta jest bardzo szybka do wykonania jeśli ciasto francuskie jest gotowe.

Alergeny w tartcie ze szparagami w boczku z serem feta

Lista alergenów dla tarty ze szparagami w boczku z serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze tarty ze szparagami w boczku z serem feta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
305.08
732.20
Białko (g)
9.26
22.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
17.45
41.87
Węglowodany przyswajalne (g)
15.96
38.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
22.42
53.80
Tłuszcze nasycone (g)
10.35
24.83
Tłuszcze nienasycone (g)
12.07
28.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.17
22.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
6.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.08
72.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
56.44
135.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.52
10.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.69
88.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.10
7.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.15
96.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
234.48
562.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
451.43
1083.44
Potas (mg)
276.51
663.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
100.87
242.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
139.42
334.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.38
48.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
4.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.18
2.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze szparagami w boczku z serem feta 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze szparagami w boczku z serem feta

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Koncentrat pomidorowy
150 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
2.81
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Szparagi
200 g
1 pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Ser Feta
170 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.20
Za 170 g
Olej lniany
10 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
63.50