Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem

Opublikowano: 26.02.2022 r., 12:41 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z piekarnika.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
443 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (375 g)
  • Szpinak 1 opakowanie (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju (100 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cebula (50 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 220 st. C.

Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.

Na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę.

Gdy boczek się zarumieni, dodaj ząbek czosnku oraz posiekaną cebulę. Podsmaż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone na pół pomidorki i pokrojone w paski suszone pomidory.

Jak warzywa będą rumiane, dodaj szpinak i smaż, aż liście zmiękną.

Rozwiń ciast francuskie.

Podziel je na równej wielkości kwadraty. Zrób nacięcie pośrodku krótszej krawędzi oraz równe nacięcia na szerszej krawędzi.

Na każdy kwadrat wyłóż część farszu i posyp pokruszonym serem feta.

Każdy róg zbierz do środka i dociśnij - spróbuj złączyć. Podczas pieczenia rogi mogą się rozejść.

Każdy kwadrat posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Posól. Opcjonalnie możesz posypać sezamem i makiem.

Piecz, aż ciasto będzie rumiane.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z piekarnika. Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem łączy tylko najlepsze składniki. Świeży szpinak, boczek, suszone pomidory, cebula, czosnek i pomidorki koktajlowe z serem feta zamknięte w cieście francuskim to gwarancja czegoś pysznego. Zapewniam Cię, że ten prosty przepis Cię nie zawiedzie. Zobacz, jak zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem to przekąska idealna na imprezę i na zwykły dzień. Jest to prosty przepis na łatwe, pyszne i tanie danie pieczone w piekarniku. Takie dobre przystawki nie wymagają użycia dużej ilości przypraw. Farsz jest niesamowicie aromatyczny, przez co nie ma potrzeby ich użycia. Ciasto francuskie ze szpinakiem robi się bardzo szybko. Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem będzie smacznym pomysłem i dla dzieci, i dla dorosłych.

Łatwe, pyszne i tanie przekąski, które będą dobre na imprezę to podstawa. Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem zrobisz w kilka chwil. Będzie to doskonały pomysł na przekąskę, którą możesz podać nie tylko na imprezie. By zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem pieczone w piekarniku, na samym początku nagrzej piekarnik i przygotuj blaszkę do pieczenia. Zrób farsz: pokrój w małą kostkę boczek i podsmaż go na patelni. Do smażenia nie trzeba dodawać dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek jest mięsem tłustym. Gdy boczek będzie chrupiący i złocisty, dodaj do niego czosnek i cebulę. Te również smaż do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodaj suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe. Całość znów należy podsmażyć. Gdy już wszystko będzie podsmażone, dodaj szpinak. Wystarczy podsmażyć farsz do momentu, w którym liście będą miękkie i zmniejszą swoją objętość. Farsz jest gotowy. Zanim go nałożysz, wytnij w cieście francuskim równej wielkość kwadraty. Jak już to będzie zrobione, każdy kwadrat nadziewaj farszem. Ułóż go na cieście – na środku. Posyp serem feta. Gdyby zostało za dużo sera feta, możesz posypać jeszcze przekąski z wierzchu (po posmarowaniu żółtkiem). Każdy z czterech rogów zbierz do środka i złącz. Nie przejmuj się, jak podczas pieczenia rogi się rozejdą. Ciasto posmaruj żółtkiem, posyp solą. Można też posypać makiem i sezamem. Piecz około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Dzięki temu prostemu przepisowi uzyskasz uznanie wśród swych gości.

*Do przepisu na ciasto francuskie ze szpinakiem możesz użyć też szpinaku mrożonego.

Alergeny w cieście francuskim ze szpinakiem i boczkiem

Lista alergenów dla ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera niemałą ilość kilokalorii. Znajduje się w nim tłuszcz nasycony. Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem dostarczy niewiele białka. Poza tym dostarczy także węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
316.91
443.68
Białko (g)
10.90
15.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
18.89
26.44
Węglowodany przyswajalne (g)
17.33
24.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
2.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
22.27
31.18
Tłuszcze nasycone (g)
8.10
11.34
Tłuszcze nienasycone (g)
14.17
19.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.16
15.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.01
4.22
Cholesterol (mg)
44.02
61.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
110.67
154.94
Witamina B6 (mg)
0.22
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.31
Witamina C (mg)
15.32
21.45
Witamina E (mg)
0.33
0.46
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.32
27.05
Tiamina (mg)
0.28
0.39
Ryboflawina (mg)
0.28
0.40
Niacyna (mg)
3.78
5.29
Foliany (µg (mcg))
68.93
96.50
Beta karoten (µg (mcg))
1030.05
1442.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
513.74
719.24
Potas (mg)
375.68
525.95
Wapń (mg)
73.78
103.29
Fosfor (mg)
147.73
206.82
Magnez (mg)
34.67
48.54
Żelazo (mg)
1.85
2.59
Cynk (mg)
1.18
1.66
Miedź (mg)
0.13
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Szpinak
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
61.00