Przepis na koreczki na sylwestra krok po kroku
- Ser Feta 200 g 1 kostka
- Oliwki czarne 200 g
- Melon miodowy 200 g pół małej sztuki
- Pomidory koktajlowe 200 g
Na początek pokrój ser feta w równą kostkę. Pomidory podziel na połówki, melona obierz i pokrój w kostkę wielkości kostek fety.
Przygotuj wykałaczki i nadziewaj na nie kosteczkę sera feta, następnie pomidorka koktajlowego, kawałek melona i na wierzch nadziej oliwkę.
-
Koreczki
-
Koreczki z kabanosem
-
Koreczki z serem
-
Koreczki śledziowe
-
Koreczki z tortilli
-
Koreczki owocowe
-
Koreczki z oliwkami
-
Koreczki z łososiem
-
Koreczki z fetą
-
Koreczki z mozzarellą
-
Koreczki z salami
-
Koreczki z serem pleśniowym
-
Koreczki z winogronem
-
Koreczki do wódki
-
Koreczki ze śledziem
-
Koreczki caprese
-
Koreczki na imprezę

(liczba kalorii)
Koreczki na sylwestra - cechy przepisu
Więcej o koreczkach na sylwestra
Koreczki na sylwestra to świetna propozycja na szybkie i proste danie. Podane na wykałaczce składniki mogą być dodane podczas imprezy jako dodatek do piwa lub wódki. Ta forma przystawki nie wymaga od Ciebie dużo pracy. Możesz je przygotować ze składników, które akurat masz w lodówce. Przepis na koreczki jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia koreczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser feta, oliwki czarne, pomidory koktajlowe, melon.
Jak zrobić koreczki na sylwestra? Na początek pokrój ser feta w równą kostkę. Pomidory podziel na połówki, melona obierz i pokrój w kostkę wielkości kostek fety. Przygotuj wykałaczki i nadziewaj na nie kosteczkę sera feta, następnie pomidorka koktajlowego, kawałek melona i na wierzch nadziej oliwkę.
Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.
Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami.
Pomidory koktajlowe są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując koreczki z serem to pomysł na tanie w przygotowaniu przystawki dla gości. Na wykałaczki możesz nadziewać różne składniki. Koreczki mogą być mięsne lub z serem czy owocami. Owocowe koreczki to ciekawa alternatywa słodyczy dla dzieci i nie tylko.
Wartości odżywcze koreczków na sylwestra
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w koreczkach na sylwestra
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na koreczki na sylwestra
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na koreczki na sylwestra
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w koreczkach na sylwestra
Lista alergenów dla koreczków na sylwestra przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta