Przepis na makaron ze szpinakiem i tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Zacznij od ugotowania makaronu, najlepiej al dente. Nie trzeba solić.

Rozgrzej na patelni masło. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj na patelnię i podsmaż przez minutę. Dodaj szpinak, tuńczyka z zalewą, sól (niedużo), pieprz i smaż 5 minut wszystko.

Jak makaron się ugotuje odlej wodę, dodaj do makaronu szpinak z tuńczykiem i wymieszaj dokładnie. Posyp pokruszonym serem feta (lub pokrojonym w kostkę) i ponownie delikatnie wymieszaj.

Nakładaj makaron na talerz i posyp posiekanymi orzechami.

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
26.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
769 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
38

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie ze szpinakiem i tuńczykiem

Makaron ze szpinakiem fit z połączeniu z tuńczykiem oraz z fetą to najprostszy z możliwych sposobów na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim ekspresowy obiad.

Do zrobienia tego przepisu polecam użyć tuńczyka w sosie własnym. Tuńczyk w oleju będzie także dobry, ale zawiera on trochę więcej kilokalorii, więc trzeba mieć to na uwadze jeśli jesteś w trakcie redukcji masy ciała. Do przyprawienia wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu – nic więcej nie jest potrzebne. Bardzo dobry przepis, zwłaszcza gdy zależy Ci na czasie.

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(390g)
Energia (kalorie)
197.25 kcal
769.27 kcal
Białko
12.43 g
48.47 g
Fenyloalanina
0.56 mg
2.17 mg

Węglowodany w makaronie ze szpinakiem i tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(390g)
Węglowodany
17.71 g
69.05 g
Węglowodany przyswajalne
15.97 g
62.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
6.78 g
Sacharoza (cukier)
0.24 g
0.95 g
Brak danych dla: czosnek, ser feta.
czytaj dalej
Glukoza
0.06 g
0.25 g
Brak danych dla: czosnek, ser feta.
czytaj dalej
Fruktoza
0.08 g
0.29 g
Brak danych dla: czosnek, ser feta.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: czosnek, ser feta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(390g)
Tłuszcz
8.74 g
34.07 g
Tłuszcze nasycone
3.99 g
15.55 g
Tłuszcze nienasycone
4.75 g
18.52 g
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
6.59 g
Tłuszcze wielonasycone
3.06 g
11.93 g
Cholesterol
26.54 mg
103.49 mg

Witaminy w przepisie na makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(390g)
Witamina A
182.21 µg (mcg)
710.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.26 mg
1.01 mg
Witamina B12
0.31 µg (mcg)
1.19 µg (mcg)
Witamina C
9.86 mg
38.46 mg
Witamina D
0.55 µg (mcg)
2.13 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.58 mg
Retinol
28.68 µg (mcg)
111.85 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.80 mg
Niacyna
2.29 mg
8.92 mg
Foliany
76.82 µg (mcg)
299.59 µg (mcg)
Beta karoten
1843.51 µg (mcg)
7189.69 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron ze szpinakiem i tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(390g)
Sód
275.04 mg
1072.65 mg
Potas
327.13 mg
1275.81 mg
Wapń
113.30 mg
441.87 mg
Fosfor
174.99 mg
682.45 mg
Magnez
56.07 mg
218.68 mg
Żelazo
1.66 mg
6.49 mg
Cynk
1.14 mg
4.43 mg
Miedź
0.20 mg
0.79 mg
Mangan
0.69 mg
2.71 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i tuńczykiem

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania makaronu ze szpinakiem i tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Tuńczyk w sosie własnym
200 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
7.06
Za 200 g
Szpinak
250 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Orzechy włoskie
40 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób