Surówka z młodej kapusty Thermomix
- Młoda kapusta (500 g)
- Marchewka - 3 sztuki (130 g)
- Jogurt naturalny - 2 łyżki (40 ml)
- Cebula dymka - 1 sztuka (40 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Rzodkiewka - 10 rzodkiewek (150 g)
Przepis na surówkę z młodej kapusty z thermomixa krok po kroku
Z kapusty oberwij zwiędnięte liście. Usuń z niej głąba. Pokrój na kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przy pomocy kopystki 8 sekund / obroty 4.5. Przełóż do innego naczynia.
Marchewkę obierz, pokrój na większe kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj umyte rzodkiewki oraz cebulę dymkę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
Dodaj wcześniej rozdrobnioną kapustę. Wlej jogurt, sok z cytryny, dodaj dużą szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj 20 sekund / obroty wsteczne 4.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty z thermomixa
Surówka z młodej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z młodej kapusty z Thermomixa potrzebujesz połowę małej główki kapusty, 3-4 marchewki, rzodkiewki, cebulę dymkę. Sos do sałatki powstanie z jogurtu naturalnego i soku z cytryny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z młodej kapusty w Thermomixie, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.
Na początku przygotuj sobie wszystkie warzywa. Z kapusty oberwij zwiędnięte liście i wytnij głąb. Marchewki i cebulę obierz. Z rzodkiewki odetnijcie liście i dokładnie ją umyjcie. Jako pierwszą rozdrobnij kapustę i przełóż do innego naczynia. Następnie w naczyniu Thermomixa rozdrobnij cebulę, rzodkiewkę i marchewkę. Dodaj kapustę oraz jogurt i sok z cytryny. Warto dodatkowo doprawić całość solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowa surówka będzie pyszna do dań mięsnych, rybnych i warzywnych.
Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.
Rzodkiewki to warzywa korzenne, które są nisko kaloryczne. Pomimo swojego niewielkiego rozmiaru warto by były częstym gościem naszego talerza. 115 g rzodkiewek, czyli około 7-8 sztuk rzodkiewek zawierają tylko 19 kcal, w tym około 2 g błonnika. To oczywiście bardzo dobre źródło witaminy C. Warto również włączyć do swojego żywienia liście z rzodkiewki np. w formie koktajli lub pesto, ponieważ one są również świetnym źródłem witamin.
Alergeny w surówce z młodej kapusty z thermomixa
Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty z thermomixa
Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.