Surówka z młodej kapusty Thermomix

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z młodej kapusty Thermomix w białej miseczce
Surówka z młodej kapusty Thermomix
Surówka z młodej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.
Przygotowanie 10 min
46 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Młoda kapusta (500 g)
  • Marchewka 3 sztuki (130 g)
  • Jogurt naturalny 2 łyżki (40 ml)
  • Cebula dymka 1 sztuka (40 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
  • Rzodkiewka 10 rzodkiewek (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na surówkę z młodej kapusty z thermomixa krok po kroku

Z kapusty oberwij zwiędnięte liście. Usuń z niej głąba. Pokrój na kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przy pomocy kopystki 8 sekund / obroty 4.5. Przełóż do innego naczynia.

Marchewkę obierz, pokrój na większe kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj umyte rzodkiewki oraz cebulę dymkę. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.

Dodaj wcześniej rozdrobnioną kapustę. Wlej jogurt, sok z cytryny, dodaj dużą szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj 20 sekund / obroty wsteczne 4.

Jak oceniasz przepis na surówkę z młodej kapusty z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat surówki z młodej kapusty z thermomixa

Surówka z młodej kapusty Thermomix jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na surówkę z młodej kapusty z Thermomixa potrzebujesz połowę małej główki kapusty, 3-4 marchewki, rzodkiewki, cebulę dymkę. Sos do sałatki powstanie z jogurtu naturalnego i soku z cytryny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z młodej kapusty w Thermomixie, to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka. Będzie to idealny pomysł na nie tylko dodatek do obiadu, ale również szybką przekąskę.

Na początku przygotuj sobie wszystkie warzywa. Z kapusty oberwij zwiędnięte liście i wytnij głąb. Marchewki i cebulę obierz. Z rzodkiewki odetnijcie liście i dokładnie ją umyjcie. Jako pierwszą rozdrobnij kapustę i przełóż do innego naczynia. Następnie w naczyniu Thermomixa rozdrobnij cebulę, rzodkiewkę i marchewkę. Dodaj kapustę oraz jogurt i sok z cytryny. Warto dodatkowo doprawić całość solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowa surówka będzie pyszna do dań mięsnych, rybnych i warzywnych.

Dobra surówka nie uda się bez dobrych marchewek. Jeśli jednak w Twojej lodówce masz kilka wysuszonych i pomarszczonych marchewek to nic straconego. Wystarczy, że umieścisz takie warzywa w naczyniu z zimną wodą na kilka godzin. Odzyskają one wówczas swoją jędrność i chrupkość.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Rzodkiewki to warzywa korzenne, które są nisko kaloryczne. Pomimo swojego niewielkiego rozmiaru warto by były częstym gościem naszego talerza. 115 g rzodkiewek, czyli około 7-8 sztuk rzodkiewek zawierają tylko 19 kcal, w tym około 2 g błonnika. To oczywiście bardzo dobre źródło witaminy C. Warto również włączyć do swojego żywienia liście z rzodkiewki np. w formie koktajli lub pesto, ponieważ one są również świetnym źródłem witamin.

Alergeny w surówce z młodej kapusty z thermomixa

Lista alergenów dla surówki z młodej kapusty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z młodej kapusty z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
27.55
46.84
Białko (g)
1.34
2.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
6.12
10.41
Węglowodany przyswajalne (g)
3.87
6.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
3.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
0.13
0.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.12
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
130.03
221.06
Witamina B6 (mg)
0.11
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.05
Witamina C (mg)
25.82
43.89
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.09
Witamina E (mg)
0.21
0.36
Retinol (µg (mcg))
0.09
0.16
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.35
0.60
Foliany (µg (mcg))
35.59
60.50
Beta karoten (µg (mcg))
1290.32
2193.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
31.67
53.83
Potas (mg)
211.29
359.19
Wapń (mg)
44.76
76.09
Fosfor (mg)
32.63
55.47
Magnez (mg)
12.28
20.87
Żelazo (mg)
0.45
0.76
Cynk (mg)
0.25
0.43
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z młodej kapusty z thermomixa 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z młodej kapusty z thermomixa

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Marchewka
130 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Jogurt naturalny
40 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Cebula dymka
40 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Rzodkiewka
150 g
10 rzodkiewek
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Koszt składników
26.80