Przepis na surówkę z kalarepy fit krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper
To będzie niezbędne
tarka, miska

Kalarepę, marchewki i jabłko umyj i obierz.

Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kalarepę do miski.

Do tej samej miski zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce o mniejszych oczkach.

Dodaj majonez light, jogurt grecki 0% tłuszczu, pół łyżeczki soku z cytryny i posiekany koperek.

Wszystko dokładnie wymieszaj i na koniec dopraw solą i pieprzem.

Surówka z kalarepy fit w białej miseczce na niebieskim tle
Surówka z kalarepy fit
Koszt przygotowania dania
3.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Surówka z kalarepy fit - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z kalarepy fit

Surówka z kalarepy fit jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na fit surówkę z kalarepy potrzebujesz dodatkowo jabłka, marchewki. Dopełnienia smaku nadaje majonez light, jogurt grecki 0% tłuszczu, sok z cytryny, koperek, pieprz i sól.

Kalarepa to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma chrupiący, delikatny miąższ o lekko słodkawym smaku, który przypomina smak surowej kapusty. Cała główka kalarepy dostarczy nie więcej niż 40 kcal. Jest świetnym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Ma w swoim składzie duże ilości błonnika, które odpowiadają za odpowiednią pracę układu pokarmowego. Jest rośliną dwuletnią, a sezon na jej zbiory przypada na wiosnę. Na polskich stołach można spotkać odmianę zieloną i fioletową. Najlepiej spożywać ją w wersji surowej, ponieważ ma wtedy najwięcej wartości odżywczych, ale można przyrządzić ją na różne sposoby. Mimo to najlepszym wyborem będzie zjedzenie jej w formie surówki z kalarepy z marchewką. Warzywa spożywane w formie świeżej mają dużo więcej wartości odżywczych, ponieważ nie utleniają się one podczas obróbki termicznej.

Marchewka to warzywo, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. To pomarańczowe warzywo korzeniowe bogate w karotenoidy, które mają pozytywny wpływ na wzrok.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić fit surówkę z kalarepy to nasz prosty przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się dobra i zdrowa surówka.

W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by ta surówka była naprawdę pyszna. Na początku umyj, obierz i zetrzyj na tarce warzywa i jabłko. Dodaj majonez, jogurt grecki, sok z cytryny, koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna surówka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około godzinę, wtedy smaki odpowiednio się przegryzą.

Ta szybka surówka z kalarepy to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Spokojnie można ją zjeść również jako szybką przekąskę. Taka dietetyczna surówka z niskokalorycznym sosem będzie zdrowym warzywnym dodatkiem.

Wartości odżywcze surówki z kalarepy fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
42.69 kcal
64.04 kcal
Białko
1.40 g
2.10 g
Fenyloalanina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w surówce z kalarepy fit

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
8.66 g
12.99 g
Węglowodany przyswajalne
5.73 g
8.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.93 g
4.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
0.67 g
1.01 g
Tłuszcze nasycone
0.19 g
0.28 g
Tłuszcze nienasycone
0.48 g
0.73 g
Tłuszcze jednonasycone
0.14 g
0.22 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
0.51 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Cholesterol
0.48 mg
0.73 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z kalarepy fit

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
252.95 µg (mcg)
379.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol
0.11 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.53 mg
0.79 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
18.09 µg (mcg)
27.13 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten
2382.42 µg (mcg)
3573.63 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z kalarepy fit

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
49.90 mg
74.85 mg
Potas
290.07 mg
435.10 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
30.62 mg
45.92 mg
Fosfor
34.70 mg
52.05 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
14.63 mg
21.94 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
0.76 mg
Cynk
0.12 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kalarepy fit 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z kalarepy fit

Lista alergenów dla surówki z kalarepy fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania surówki z kalarepy fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalarepa
200 g
1 sztuka
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Marchewka
130 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Jabłko
90 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 90 g
Majonez light
10 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
10 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 ml
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Koszt składników
14.70
Jak oceniasz przepis na surówkę z kalarepy fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób