Surówki z kalarepy

surówki z kalarepy

Surówki z kalarepy to doskonały dodatek warzywny do każdego obiadu. Dodanie surówki do obiadów znacząco podnosi ich wartość odżywczą. Surówki z kalarepy stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania surówek diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Surówki z dodatkiem kalarepy są bardzo zdrowe.

Surówki z kalarepy - wyjątkowe przepisy na surówki z dodatkiem kalarepy

Kalarepa daje wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie surówek, ponieważ doskonale smakuje z różnymi dodatkami. Przez delikatny smak warto podbić ją różnymi produktami spożywczymi o charakterystycznym smaku. Przepisy na surówki z kalarepy są bardzo proste, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Dobra i zdrowa surówka powinna zawierać świeże, dobre jakościowo warzywa, owoce lub ich połączenie. Surówki z kalarepą doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu, spotkań ze znajomymi (jako dodatek na szwedzkim stole do dań ciepłych) lub jako uzupełnienie dań z grilla. Bez obawy można je również zabrać jako szybką przekąskę do pracy w formie lunchbox'a. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówki z kalarepy oraz poznasz ich krótki opis.

Właściwości kalarepy w kuchni i dla zdrowia

Kalarepa – krótki opis warzywa

Kalarepa jest warzywem, które stanowi odmianę kapusty warzywnej. Zaliczana jest do rodziny kapustowatych. W Polsce kalarepa jest bardzo pospolitą rośliną uprawną. Warzywo znane było już w starożytności. Kalarepa posiada delikatny miąższ, który jest chrupiący i lekko słodki.

Zastosowanie kalarepy w kuchni

Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym, które charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w kuchni. Kalarepa świetnie sprawdzi się jako składnik zup, dodatek do dania drugiego w formie surówki czy jako chrupiący dodatek do sałatki. Kalarepę można podać również na surowo w formie pokrojonych pasków z dodatkiem past warzywnych czy humusu. Z kalarepy można przygotować także smaczne placki warzywne czy kotlety warzywne obtoczone z jajku i bułce tartej. Kalarepa będzie doskonałym wyborem w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. W artykule tym skupimy się na surówkach przygotowywanych na bazie kalarepy z różnymi dodatkami.

Kalarepa - skład i właściwości prozdrowotne

Kalarepa to warzywo niskokaloryczne o dużej zawartości składników mineralnych oraz witamin, która spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Kalarepa stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, niektórych witamin a grupy B, witaminy C. Warzywo to jest także doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć potas, wapń, magnez oraz żelazo. Kalarepa może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Celem diety redukcyjnej jest wspomaganie walki z nadwagą oraz otyłością.

Kalarepa stanowi źródło witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, który przypada w sezonie jesienno-zimowym. Witamina C zaliczana jest również do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ilość powstających wolnych rodników w naszym organizmie. Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.

Surówka – krótki opis potrawy

Surówka – definicja

Surówka to potrawa przygotowywana z surowych warzyw, owoców lub połączenia tych produktów, z innymi produktami, które wzbogacają smak i właściwości surówki. Produkty, z których przygotowuje się surówkę należy poddać obróbce wstępnej, np. myciu, obieraniu i krojeniu. Do przygotowania surówki można wykorzystać również warzywa i owoce blanszowane, mrożone lub kiszone. Warzywa i owoce z których zostanie przygotowana surówka powinny charakteryzować się wysoką jakością, świeżością, młodością oraz brakiem uszkodzeń. Na stronie dowiesz się jak zrobić wiele różnych surówek z wykorzystaniem smacznej i chrupkiej kalarepy.

Surówka – dodatki

Jako dodatki do przygotowywania surówki można wykorzystać przyprawy inne produkty spożywcze. Do dodatków do surówek można zaliczyć cukier, kwasek cytrynowy, musztardę, ocet winny, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, oliwki, rodzynki, sok z cytryny lub limonki, natkę pietruszki lub świeże zioła, jogurt naturalny lub grecki a także śmietanę lub majonez. Dodatki stosuje się, aby nadać surówką lepszy smak lub w celu połączenia poszczególnych składników.

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny, który wykorzystywany jest do przygotowania surówek, wypływa na doskonałe połączenie wszystkich składników. Warto pamiętać, że surówki, które przygotowane są z dodatkiem jogurtu naturalnego charakteryzują się krótszym okresem przydatności do spożycia niż surówki z dodatkiem majonezu.

Przykładowe przepisy na surówki z pora i ich opis

Surówka z kalarepy

Szybka w przygotowaniu surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Do przygotowania surówki potrzebna będzie kalarepa, marchew, jabłko, majonez, jogurt grecki pełnotłusty, koper oraz przyprawy. Sos do sałatki stanowi jogurt grecki wymieszany z majonezem w stosunku 1:1, dlatego surówka jest mniej kaloryczna niż z dodatkiem samego majonezu. Aby bardziej zredukować kaloryczność potrawy jogurt grecki warto zamienić na jogurt naturalny. Surówka z kalarepy doskonale smakuje z dodatkiem dań mięsnych oraz bezmięsnych. Surówkę możemy wykorzystać również jako dodatek do dań z grilla podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Dobrym pomysłem jest odstawienie gotowej surówki z kalarepy na kilka godzin do lodówki, aby składniki zdążyły się przegryźć. Przepis na surówkę jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Surówka z kalarepy i ogórka

Prosty przepis na surówkę ze świeżego ogórka i kalarepy z majonezem light to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do niedzielnego obiadu dla dzieci i dorosłych. Do przygotowania pysznej surówki potrzebne są następujące produkty spożywcze: kalarepa, ogórek, koper, majonez light oraz przyprawy - produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych. Aby zmniejszyć kaloryczność surówki możesz przygotować ją z dodatkiem niewielkiej ilości majonezu oraz jogurtu naturalnego wymieszanego w stosunku 1:1 lub całkowicie zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Surówkę warto przygotować kilka godzin wcześniej, aby składniki zdążyły się przegryźć - wtedy będzie najlepsza.

Surówka z kalarepy z marchewką

Szybka surówka z kalarepy i marchwi to prosta i pyszna surówka, która doskonale sprawdzi się podana jako dodatek do obiadu lub przekąska zabrana do pracy. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kalarepa, marchew, oliwa z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy. Fit surówka będzie stanowiła doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Dodatek oliwy sprawi, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone. Prosta surówka z kalarepy z marchewką będzie również doskonałym dopełnieniem dań z grilla.

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Surówka z kalarepy i rzodkiewki jest bardzo prosta do przygotowania. Pyszna surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek to obiadu. Do jej przygotowania potrzebna będzie kalarepa, rzodkiewka, natka pietruszki, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Dodatek oliwy z oliwek sprawi, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą mogły w większym stopniu przyswoić się przez organizm. Fit surówka z kalarepy i rzodkiewki jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin (np. witaminy C pochodzącej z natki pietruszki), których podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Surówka będzie najlepsza kilka godzin po przygotowaniu, gdy składniki się przegryzą.

Surówka z kalarepy i jabłka

Surówka z kalarepy z jabłkiem to prosta i pyszna surówka, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako szybka przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy lub podać dla dzieci. Do jej przygotowania potrzebne będą nastepujące produkty spożywcze: kalarepa, jabłko, oliwa z oliwek, sok z cytryny, natka pietruszki oraz przyprawy. Fit surówka będzie stanowiła doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Dodatek pietruszki wzbogaca surówkę w witaminę C, a oliwa z oliwek wpływa na poprawę wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Prosta surówka z kalarepy z jabłkiem będzie również doskonałym dopełnieniem dań z grilla.

Surówki z kalarepy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto