Surówka z cukinii marchewki i jabłka
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cukinia - 1 szt (300 g)
- Jabłko - 1 szt (180 g)
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 2 łyżki (50 g)
- Cukier (15 g)
Przepis na surówkę z cukinii marchewki i jabłka krok po kroku
Obierz marchewki oraz jabłko i odetnij końce cukinii. Zetrzyj warzywa na tarce.
W małej miseczce wymieszaj ocet, musztardę i cukier.
Warzywa zmieszaj z gotowym sosem. Dopraw je do smaku.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z cukinii marchewki i jabłka
Surówka z cukinii marchewki i jabłka jest wspaniałą opcją na pyszny i szybki dodatek do dań głównych. Jest nieco słodkawa, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu.
Przepis na surówkę z cukinii, marchewki i jabłka stanowi wspaniały pomysł na naprawdę fantastyczny dodatek do głównego dnia. Ze względu na dużą zawartość warzyw świetnie sprawdzi się zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i przyda się do tego tylko tarka. Surówki są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, gdyż przygotowywane są bez udziału obróbki termicznej, przez co większość dobroczynnych substancji nie ulega zniszczeniu. Dlatego tak ważne jest, by stanowiły dużą część codziennej diety. W tym wypadku całość składa się z dwóch warzyw i jednego owocu, dzięki czemu dostarcza naprawdę sporo cennych składników, więc powinna gościć w diecie jak najczęściej. To naprawdę świetne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Choć wygląda niepozornie dostarcza żelaza, które przydatne jest zwłaszcza na diecie roślinnej. Oprócz tego jest źródłem magnezu i potasu, pierwiastków, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, ale również krwionośnego. Oprócz składników mineralnych dostarcza też witaminy C, która jest niezwykle ważna w kontekście zachowania zdrowego układu immunologicznego. Cukinia zawiera również wiele cennych antyoksydantów, które pomagają zachować zdrowy organizm, a także chronią przed pojawieniem się nowotworów. Jednym z głównych przeciwutleniaczy w cukinii jest beta-karoten, który występuje także w pomidorach czy dyni. Chroni on wzrok, a także serce. Ze względu na duży udział marchewki dostarcza także witaminy A. To także wspaniałe źródło witamin z grupy B, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jabłka natomiast dbają o odpowiednią podaż błonnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii, marchewki i jabłka, która będzie nie tylko smaczna, ale również łatwa i bardzo zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ten prosty przepis pozwala stworzyć surówkę, która jest szybka, tania i po prostu najlepsza.
Alergeny w surówce z cukinii marchewki i jabłka
Lista alergenów dla surówki z cukinii marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze surówki z cukinii marchewki i jabłka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.