Surówka z cukinii

surówka z cukinii

Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które znakomicie sprawdza się przy wielu potrawach. Spożywać mogą ją zwłaszcza osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. W warzywie znajduje się mnóstwo cennych dla organizmu witamin oraz substancji odżywczych. Poza tym cukinia jest naprawdę smaczna – im młodsza, tym lepszy jej smak. Ze względu na to wykorzystywać można warzywo do przyrządzania znakomitych dań i przekąsek, między innymi pożywnych surówek na grilla lub do obiadu.

Surówka z cukinii - polecane przepisy

Surówka z cukinii - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie surówka z cukinii

Surówka z cukinii – proste przepisy na smaczne surówki na bazie cukinii

Cukinia to bardzo smaczne i pożywne warzywo, dzięki któremu powstaje dziś wiele różnorodnych potraw. Jedną z nich jest pyszna i niezwykle zdrowa surówka z cukinii, która stanowi świetny dodatek do obiadu, ale i posiłek saute na kolację. Jakie przepisy na ciepło i na zimno warto podawać z cukinią? Czy cukinia dobrze smakuje z majonezem, ogórkiem i marchewką? Co warto wiedzieć o tym warzywie i czy każdy z nas powinien jeść cukinię? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat.

Surówka z cukinii, krok po kroku – przepisy na surówki ze świeżej cukinii

Pochodzenie cukinii oraz informacje, które warto znać na temat warzywa

Cukinia należy do rodziny warzyw dyniowatych. Pochodzi z Meksyku, jednak jej uprawą zajmowano się również w innych fragmentach Ameryki Południowej. Polacy zaczerpnęli nazwę „cukinia” od włoskiego słowa zucchina, oznaczającego dynię – nie z języka meksykańskiego, jak mogłoby się niektórym wydawać. W Europie cukinia uprawiana jest głównie w śródziemnomorskich państwach, jednak w Polsce też nie ma problemów z jej uprawą. W naszym kraju cukinia pojawiła się za sprawą Włoch, skąd zresztą zaczerpnięto nazwę warzywa. Nasza polska odmiana cukinii Atena Polka F1 służy głównie do dekorowania dań, ale i zestawiania jej z innymi odmianami cukinii.

Polska cukinia zarówno plonuje, jak i dojrzewa bardzo długo. Jej młode owoce są plenne, jednak lubią też tworzyć gęste rośliny. Kiedy cukinia urośnie do ok. 20 cm, wtedy będzie zdatna do spożycia. Bez cienia wątpliwości polska odmiana Atena Polka F1 jest smaczna. W dodatku spożywanie jej może dostarczyć do organizmu cenne witaminy, z czego najwięcej jest witaminy C. Nie ma większego problemu, aby wyhodować cukinię we własnym ogrodzie, ponieważ warzywo jest naprawdę łatwe w uprawie. Cukinia jest w dodatku odporna na wiele chorób, które dotyczą roślin z rodziny dyniowatych.

Właściwości cukinii – zobacz, dlaczego powinno się ją jeść!

Cukinia polecana jest ludziom, którzy są na diecie redukcyjnej. Wszystko dzięki małej zawartości tłuszczu i kalorii w cukinii. W 100 gramach cukinii znajduje się niecałe 20 kalorii, co jak najbardziej czyni cukinię warzywem dietetycznym. Dzięki temu, że jest lekkostrawna, nie zalega też w żołądku i go nie obciąża. Oprócz małej kaloryczności cukinia ma również wiele innych zalet, na przykład zawiera potas. To składnik mineralny niezbędny w sytuacji nadmiernego zatrzymywania się wody w organizmie – nie pozwala bowiem na zatrzymywanie się jej.

Jedzenie cukinii polecane jest także osobom zmagającym się z wrzodami żołądka, zgaga i nadkwaśnością. Jako że jest lekkostrawna, działa łagodząco na żołądek. Poza tym ma też działanie alkalizujące, gdyż zapobiega zakwaszaniu organizmu. Po spożyciu cukinii nie podnosi się gwałtownie poziom cukru we krwi, zatem spożywanie jej polecane jest cukrzykom i ludziom zmagającym się z insulinoopornością. Cukinię zaleca się jeść w formie pieczonej i duszonej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby korzystać też ze świeżej cukinii (np. w formie pestek).

Przepisy na surówki z cukinii do obiadu – sprawdź najlepsze z nich!

Jak kupować i co zrobić z surowej cukinii?

Kupując cukinię, staraj się brać sztuki zawsze nie dłuższe niż 30 centymetrów. Nie powinny być też krótsze niż 20 centymetrów, bo mogłoby to świadczyć, iż warzywo nie w pełni dojrzało. Cukinia nie może mieć plam lub być w żaden sposób uszkodzona. Powinna być za to ciężka – mówi się, że im cięższa, tym lepsza w smaku będzie cukinia. Koneserzy kulinarni twierdzą, że najlepsze są młode warzywa. Uczulają również na to, aby zwracać uwagę na przechowywanie cukinii w marketach spożywczych. Jeśli obok niej leżą jabłka, awokado lub pomidory, cukinia będzie szybciej się psuła. Nie ma przeciwwskazań, aby nie trzymać surowej cukinii w lodówce – najlepiej jednak na dolnej, suchej półce. Może tam leżeć maksymalnie do 10 dni w temperaturze do 10 st. C. Zdecydowanie lepsze będzie jednak trzymanie warzywa w spiżarce, unikając kładzenia jej z ogórkiem, obok marchewki czy jabłka.

Jeśli poddasz cukinie obróbce, możesz serwować ją zarówno dorosłym domownikom, jak i dzieciom. Warzywo smakuje wybornie na ciepło, ale i na zimno. Metody obróbki termicznej cukinii są niemal dowolne – duszenie, grillowanie, smażenie, konserwowanie czy pieczenie. Każda metoda sprawdzi się znakomicie. Cukinię można podawać z warzywami, sosem albo dipem. Warzywo świetnie smakuje w formie dodatku do głównego dania, ale też jako posiłek główny (np. zupa-krem, leczo lub makaron). Warto jeść cukinię nie tylko ze względu na jej walory smakowe. Warzywo może bowiem dostarczyć do organizmu wiele cennych składników mineralnych (np. potas, wapń, jod, żelazo, fosfor), a także witamin (m.in. z grupy B oraz witaminy A i C). Dzięki systematycznemu jedzeniu cukinii można nie dość, że poprawić trawienie, to w dodatku usprawnić funkcjonowanie całego układu nerwowego. Cukinia ma więcej witamin i minerałów niż każde inne warzywo z rodziny dyniowatych. Warto o tym pamiętać!

Surówka z cukinii z fetą i miętą – jak zrobić?

Chcesz zaskoczyć gości albo domowników smacznym i bardzo orzeźwiającym dodatkiem do obiadu? A może pragniesz przyrządzić surówkę na grilla, która podkreśli smak grillowanych mięs? Koniecznie sprawdź przepis na surówkę z cukinii, której smak podbija się fetą i miętą. To doskonała potrawa zarówno dla miłośników dań wegetariańskich, jak i wegańskich. Do przygotowania surówki potrzebujesz cukinii, sera feta, ogórka, rukoli, natki pietruszki, mięty, oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw do smaku. Najpierw porządnie umyj cukinię i odetnij końcówki, po czym zetrzyj ją na tarce. Umyj, wysusz i obierz na plastry ogórka. Następnie wymieszaj go z cukinią. Dopraw warzywa solą i odstaw na kilkanaście minut. Odciśnij z nich nadmiar wody. Dodaj do zielonych warzyw posiekaną drobno miętę i natkę pietruszki – mięta może być też w przyprawie. Dolej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Następnie wrzuć rukolę i dopraw całość pieprzem, mieszając. Wierzch sałatki udekoruj pokrojonym na małe kawałeczki serem feta.

Surówka z cukinii to bardzo smaczne i pożywne danie. W dodatku można ją błyskawicznie przygotować, dzięki czemu surówkę można zrobić dla niespodziewanych gości. Pasuje ona do wielu obiadowych dań, ale sprawdzi się też świetnie saute lub jako dodatek na kanapki. Poza tym surówka jest zdrowa i lekkostrawna, a także małokaloryczna. Poleca się ją zatem osobom będącym na diecie redukcyjnej. Surówkę jeść mogą także cukrzycy i osoby zmagające się z insulinoopornością, ponieważ potrawa ma niski indeks glikemiczny. Jeśli tylko masz ochotę, można dodać do surówki odrobinę marchewki, zwiększając tym samym wartość odżywczą dania. Niektórzy decydują się też, zamiast z serem feta, serwować surówkę z majonezem. Wówczas jednak należy pamiętać, że majonez znacznie zwiększy kaloryczność potrawy i nie będzie już ona taka zdrowa, jak z serem feta.

Surówka z cukinii i marchewki – idealna surówka do obiadu?

Surówka z marchewki i jabłek to wspaniały pomysł na szybką, zdrową i bardzo pożywną surówkę do obiadu. Możesz zaserwować ją również wtedy, gdy szykujesz domówkę, grilla lub wybierasz się w gości i nie wiesz, co ze sobą zabrać jako poczęstunek. Surówka z cukinii w połączeniu z marchewką jest nieco słodka, co nadaje wyjątkowego smaku całej potrawie. Warto też dodać, że surówka z cukinii jest bardzo prosta do przygotowania, więc powinna poradzić sobie z nią dosłownie każda osoba – nawet ta najmniej doświadczona w kuchni. Aby zrobić surówkę, należy przygotować następujące składniki: cukinię, marchewkę, jabłka, musztardę, cukier i ocet jabłkowy. Ważne są też przyprawy do smaku, najlepiej pieprz i sól. Na początku należy obrać marchewkę i jabłka, a cukinii odciąć oba końce. Na tarce zetrzyj warzywa, z kolei w niewielkiej misce wymieszaj musztardę z octem i cukrem. Dodaj w ten sposób przygotowany sos do warzyw, wymieszaj całość, po czym dopraw do smaku.

Surówka z cukinii, marchewki i jabłka to doskonały pomysł na dodatek do głównego dania. Możesz również podawać surówkę na dowolną imprezę, a już zwłaszcza na grilla ze znajomymi. Jako że znajduje się w niej dużo warzyw, surówka będzie idealna w zasadzie przy każdej diecie – zarówno redukcyjnej, jak i ketogenicznej czy innego rodzaju diecie. Surówka zawiera mnóstw witamin, a także cennych dla organizmu składników mineralnych. Bez przeszkód stanowić może dzięki temu element codziennego jadłospisu. Cukinia to źródło antyoksydantów, więc pomaga ona zachować pełnię zdrowia w organizmie. W marchewce znajduje się z kolei witamina A i witaminy z grupy B, dzięki którym można lepiej zadbać o funkcjonowanie układu nerwowego. Jabłka również odgrywają ważną rolę w tej surówce – zapewniają bowiem dużą ilość błonnika pokarmowego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto