Surówka z cukinii marchewki i jabłka

Opublikowano: 31.01.2022 r., 16:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z cukinii marchewki i jabłka podana w miseczce.
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
Surówka z cukinii marchewki i jabłka jest wspaniałą opcją na pyszny i szybki dodatek do dań głównych. Jest nieco słodkawa, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 15 min
71 kcal
Kcal w porcji
166 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Cukinia 1 szt (300 g)
  • Jabłko 1 szt (180 g)
  • Ocet jabłkowy 2 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 2 łyżki (50 g)
  • Cukier (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, miseczka

Przepis na surówkę z cukinii marchewki i jabłka krok po kroku

Obierz marchewki oraz jabłko i odetnij końce cukinii. Zetrzyj warzywa na tarce.

W małej miseczce wymieszaj ocet, musztardę i cukier.

Warzywa zmieszaj z gotowym sosem. Dopraw je do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z cukinii marchewki i jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z cukinii marchewki i jabłka

Surówka z cukinii marchewki i jabłka jest wspaniałą opcją na pyszny i szybki dodatek do dań głównych. Jest nieco słodkawa, a przy tym bardzo prosta w przygotowaniu.

Przepis na surówkę z cukinii, marchewki i jabłka stanowi wspaniały pomysł na naprawdę fantastyczny dodatek do głównego dnia. Ze względu na dużą zawartość warzyw świetnie sprawdzi się zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil i przyda się do tego tylko tarka. Surówki są świetnym źródłem witamin i składników mineralnych, gdyż przygotowywane są bez udziału obróbki termicznej, przez co większość dobroczynnych substancji nie ulega zniszczeniu. Dlatego tak ważne jest, by stanowiły dużą część codziennej diety. W tym wypadku całość składa się z dwóch warzyw i jednego owocu, dzięki czemu dostarcza naprawdę sporo cennych składników, więc powinna gościć w diecie jak najczęściej. To naprawdę świetne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Choć wygląda niepozornie dostarcza żelaza, które przydatne jest zwłaszcza na diecie roślinnej. Oprócz tego jest źródłem magnezu i potasu, pierwiastków, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, ale również krwionośnego. Oprócz składników mineralnych dostarcza też witaminy C, która jest niezwykle ważna w kontekście zachowania zdrowego układu immunologicznego. Cukinia zawiera również wiele cennych antyoksydantów, które pomagają zachować zdrowy organizm, a także chronią przed pojawieniem się nowotworów. Jednym z głównych przeciwutleniaczy w cukinii jest beta-karoten, który występuje także w pomidorach czy dyni. Chroni on wzrok, a także serce. Ze względu na duży udział marchewki dostarcza także witaminy A. To także wspaniałe źródło witamin z grupy B, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jabłka natomiast dbają o odpowiednią podaż błonnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z cukinii, marchewki i jabłka, która będzie nie tylko smaczna, ale również łatwa i bardzo zdrowa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ten prosty przepis pozwala stworzyć surówkę, która jest szybka, tania i po prostu najlepsza.

Alergeny w surówce z cukinii marchewki i jabłka

Lista alergenów dla surówki z cukinii marchewki i jabłka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze surówki z cukinii marchewki i jabłka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kcal)
42.86
71.16
Białko (g)
1.07
1.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany (g)
9.07
15.05
Węglowodany przyswajalne (g)
7.26
12.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
2.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz (g)
0.48
0.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
0.70
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.10
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina A (µg (mcg))
118.63
196.93
Witamina B6 (mg)
0.11
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.90
14.78
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.36
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.06
0.10
Niacyna (mg)
0.40
0.67
Foliany (µg (mcg))
14.74
24.46
Beta karoten (µg (mcg))
1184.51
1966.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód (mg)
96.44
160.10
Potas (mg)
202.74
336.54
Wapń (mg)
18.38
30.52
Fosfor (mg)
33.07
54.89
Magnez (mg)
14.93
24.79
Żelazo (mg)
0.37
0.62
Cynk (mg)
0.24
0.39
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z cukinii marchewki i jabłka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z cukinii marchewki i jabłka

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Ocet jabłkowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Musztarda
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
16.50