Sos słodko kwaśny
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pędy bambusa - 5 łyżek (75 g)
- Fasola mung kiełki - 4 łyżki (60 g)
- Ananas - 4 plastry (320 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Papryka żółta - 0,5 szt (110 g)
- Cebula - 1,5 szt (150 g)
- Ocet winny - 3 łyżki (45 ml)
- Cukier trzcinowy - 3 łyżki (30 g)
- Pieczarki - 1 łyżka (15 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 5 łyżek (75 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (30 ml)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na sos słodko kwaśny krok po kroku
Marchew i cebulę obierz i pokrój - marchew w słupki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w dużą kostkę.
Na dnie dużego garnka rozpuść cukier z sokiem cytrynowym. Gdy będzie już roztopiony dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojoną cebulę.
Do zawartości patelni dorzuć drobno posiekany czosnek i imbir w proszku. Wszystko razem wymieszaj.
Następnie dorzuć do pozostałych składników paprykę i marchew. Podsmaż przez 10 minut.
Ananasa pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć na patelnię razem z pędami bambusa. Całość zalej połową szklanki wody i duś przez 7 minut.
Na koniec dodaj do sosu ocet, skrobię ziemniaczaną i kiełki fasoli mung. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili.
Więcej informacji na temat sosu słodko kwaśnego
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej kuchni. Wszystko za sprawą pysznego imbiru, ostrego czosnku i octu. Tak skomponowany sos idealnie pasuje do mięsa, a także ryżu czy chińskiego makaronu.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos słodko kwaśny, który będzie miał idealną konsystencję, a przy tym naprawdę wspaniały smak, to ten przepis na pewno będzie świetną inspiracją. Jest błyskawiczny, a jego aromat sprawia, że nie da się przejść obok niego obojętnie.
Ten przepis na sos słodko kwaśny jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużej wprawy, dlatego świetnie poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące, które zaczynają dopiero swoją przygodę w kuchni. Sos można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ta receptura pokaże ci jak przygotować niesamowity dodatek do obiadu w ekspresowym tempie.
Ten domowy sos świetnie pasuje do kurczaka, a także do ryżu. Razem tworzą przepyszne połączenie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje i syci na długo. Choć sos ma dodatek octu, to wciąż pozostaje bardzo lekki i warzywny. Świetnie smakuje również z dodatkiem tofu, tworząc idealny w pełni wegański posiłek.
Ten sos można również wykorzystać również jako dip słodko kwaśny do jedzenia na zimno. W taki sposób smakuje równie pysznie i wzbogaca inne produkty w orientalny smak.
Ten sos jest bez mięsa, dlatego jest idealny dla osób na diecie roślinnej. Jednak można do niego dodać kurczaka, indyka, a nawet mięso wieprzowe, by za każdym razem stworzyć nowe, pyszne połączenie, które naprawdę się nie nudzi.
Ten sos nadaje się również do słoików. Można go przechowywać na później i podgrzewać. To świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest również świetnym patentem na zimę, kiedy brakuje świeżych warzyw i ciężko jest przygotować to pyszne i aromatyczne danie.
Ten prosty przepis pozwoli ci przenieść do własnej kuchni odrobinę orientu i aromatycznej chińskiej kuchni. Jest naprawdę pyszny i potrafi odmienić nawet najbardziej nudne danie.
Alergeny w sosie słodko kwaśnym
Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego
Ten sos to dobry pomysł na przemycenie do swojej diety dużej ilości warzyw. Osoby źle tolerujące zwykły cukier mogą zamienić go na erytrytol, wychodzi równie pysznie. Ten sos nie będzie jednak odpowiedni dla osób z chorobą refluksową czy wrzodową układu pokarmowego.
Energia i białka
(274g)
Węglowodany
(274g)
Tłuszcze
(274g)
Witaminy
(274g)
Składniki mineralne
(274g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.