Przepis na marchewkę z groszkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Marchewkę dokładanie myjemy i obieramy. Kroimy ją na małe kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, wlewamy wodę, którą odrobinę solimy. Marchewkę gotujemy tak długo, aż będzie miękka.

Z ugotowanej marchewki odlewamy 1/3 część wody, po czym dodajemy do niej groszek. Całość mieszamy, a garnek zostawiamy na małym palniku.

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki.

Dodajemy ją do garnka z marchewką. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu powstania kremowego sosu.

Całość opcjonalnie doprawiamy solą i cukrem.

Marchewka z groszkiem w misce
Marchewka z groszkiem
Koszt przygotowania dania
2.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
85 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Marchewka z groszkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marchewce z groszkiem

Pyszna marchewka z groszkiem na ciepło to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do obiadu. Marchewka z groszkiem konserwowym i zasmażką jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy dodatek do dań głównych zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku marchewkę dokładanie myjemy i obieramy. Kroimy ją na małe kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, wlewamy wodę, którą odrobinę solimy. Marchewkę gotujemy tak długo, aż będzie miękka. Z ugotowanego warzywa odlewamy 1/3 część wody, po czym dodajemy do niej groszek. Całość mieszamy, a garnek zostawiamy na małym palniku. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Dodajemy ją do garnka z marchewką. Dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu powstania kremowego sosu. Całość opcjonalnie doprawiamy solą i cukrem.

Jak ugotować groszek z marchewką? Marchewkę powinniśmy gotować pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie powinna być miękka.

Sprawdzony przepis na marchewkę z groszkiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Marchewka z groszkiem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze marchewki z groszkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
85.14 kcal
85.14 kcal
Białko
2.35 g
2.35 g

Węglowodany w marchewce z groszkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
10.54 g
10.54 g
Węglowodany przyswajalne
8.36 g
8.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.18 g
2.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
4.03 g
4.03 g
Tłuszcze nasycone
2.67 g
2.67 g
Tłuszcze nienasycone
1.36 g
1.36 g
Tłuszcze jednonasycone
1.11 g
1.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.26 g
Cholesterol
10.00 mg
10.00 mg

Witaminy w przepisie na marchewkę z groszkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
335.88 µg (mcg)
335.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina C
8.74 mg
8.74 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
31.21 µg (mcg)
31.21 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.07 mg
Niacyna
0.90 mg
0.90 mg
Foliany
27.95 µg (mcg)
27.95 µg (mcg)
Beta karoten
3149.21 µg (mcg)
3149.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na marchewkę z groszkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
172.30 mg
172.30 mg
Potas
186.12 mg
186.12 mg
Wapń
21.67 mg
21.67 mg
Fosfor
46.70 mg
46.70 mg
Magnez
13.37 mg
13.37 mg
Żelazo
0.97 mg
0.97 mg
Cynk
0.48 mg
0.48 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki z groszkiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marchewce z groszkiem

Lista alergenów dla marchewki z groszkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania marchewki z groszkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
10 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 10 g
Koszt składników
12.30
Jak oceniasz przepis na marchewkę z groszkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób