Kaszotto
Opublikowano: 24.05.2021 r.
Kaszotto to pyszny i bardzo szybki pomysł na obiad. Jest niezwykle aromatyczne, a przy tym pięknie wygląda. Ze względu na duży udział warzyw będzie zdrowym wyborem.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza gryczana - 200 g (2 woreczki)
- Papryka zielona - 250 g (1 duża sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Ser parmezan - 50 g
- Pieczarki - 150 g (7 szt)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż przez 2 minuty, a następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię.
- Pieczarki obierz i pokrój w dość dużą kostkę, dodaj je do pozostałych składników na patelni.
- Dodaj kaszę i podsmaż ją przez 2 minuty.
- Zalej całość bulionem. Duś przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna.
- Dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
Komentarz dietetyka
Kaszotto to dobry pomysł na zdrowy posiłek. Kasza gryczana jest świetnym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, czy żelaza, magnezu i potasu. To świetny sposób na przemycenie do swojej diety dużej ilości warzyw.