Przepis na kaszotto krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmaż przez 2 minuty, a następnie dodaj pokrojoną w plasterki cukinię.

Pieczarki obierz i pokrój w dość dużą kostkę, dodaj je do pozostałych składników na patelni.

Dodaj kaszę i podsmaż ją przez 2 minuty.

Zalej całość bulionem. Duś przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna.

Dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.

Kaszotto podane w żeliwnym naczyniu z cukinią.
kaszotto
Koszt przygotowania dania
20.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
306 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Kaszotto - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kaszotcie

Kaszotto jest naprawdę dobrym pomysłem na szybki, jednak bardzo zdrowy posiłek. Przygotowuje się go naprawdę bardzo prosto, z podstawowych produktów, a jego smak zachwyca wszystkich, którzy go spróbują. Kaszotto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowego odżywiania, a także osobom na diecie roślinnej, którzy pragną odświeżyć nieco swoje menu. Ten przepis choć niezwykle łatwy pozwala przygotować wspaniałą potrawę, która jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna.

Przepis na kaszotto, choć łatwy, nie oznacza że danie jest nudne. Wręcz przeciwnie, cała gama kolorów, faktur i smaków sprawia, że to danie jest niezwykle interesujące i przyciąga wzrok. Co więcej jest nie tylko piękne, ale również bardzo smaczne i zdrowe. Kasza gryczana, która stanowi jego bazę jest bogata w wiele różnych składników mineralnych i witamin. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu czy żelaza, pierwiastka, który jest niezwykle ważny w diecie wegetariańskiej. Kasza ma również sporo błonnika, dzięki czemu ma mniejszy indeks glikemiczny i wpływa na usprawnienie procesów trawienia. Kasza ta powinna jak najczęściej pojawiać się w menu, dlatego warto skorzystać z tego przepisu, który w bardzo smaczny sposób pozwala wpleść ją do swojego jadłospisu.

Kaszotto to idealny pomysł na pyszny obiad, lunch czy kolację. Można jeść je na zimno i na ciepło, dlatego będzie dobry posiłkiem do wzięcia na wynos. Sprawdzi się jako przekąska do szkoły czy pracy.

To kaszotto wegetariańskie nie zawiera mięsa, jednak wcale nie brakuje mu białka. To ze względu na połączenie kaszy z serem, dzięki czemu nie trzeba się martwić o niedobór tego składnika w tym daniu.

Kaszotto z kaszy gryczanej jest niezwykle smaczne i będzie idealnym pomysłem na posiłek dla całej rodziny. Jest to dnie bardzo lekkie, choć niezwykle sycące ze względu na duży udział wysokobłonnikowej kaszy i warzyw, a także białka z sera. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom szybkich rozwiązań w kuchni. Kaszotto z warzywami w opcji wege smakuje i wygląda naprawdę świetnie, a przy tym jest bardzo zdrowe.

Wartości odżywcze kaszotta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(341g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - kaszotto kcal
Białko
3.95 g
13.48 g

Węglowodany w kaszotcie

Na 100g
Na porcję
(341g)
Węglowodany
14.20 g
48.41 g
Węglowodany przyswajalne
11.86 g
40.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.34 g
7.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(341g)
Tłuszcz
2.57 g
8.78 g
Tłuszcze nasycone
1.06 g
3.61 g
Tłuszcze nienasycone
1.52 g
5.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.21 g
4.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
1.06 g
Cholesterol
2.49 mg
8.49 mg

Witaminy w przepisie na kaszotto

Na 100g
Na porcję
(341g)
Witamina A
15.27 µg (mcg)
52.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.46 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina C
19.78 mg
67.44 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina E
0.20 mg
0.67 mg
Brak danych dla: kasza gryczana.
czytaj dalej
Retinol
7.36 µg (mcg)
25.11 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.44 mg
Niacyna
1.38 mg
4.71 mg
Foliany
17.47 µg (mcg)
59.58 µg (mcg)
Beta karoten
87.33 µg (mcg)
297.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kaszotto

Na 100g
Na porcję
(341g)
Sód
102.37 mg
349.07 mg
Potas
194.15 mg
662.05 mg
Wapń
54.37 mg
185.39 mg
Fosfor
97.36 mg
332.01 mg
Magnez
42.05 mg
143.39 mg
Żelazo
0.63 mg
2.15 mg
Cynk
0.63 mg
2.15 mg
Miedź
0.15 mg
0.53 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kaszotcie

Lista alergenów dla kaszotta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania kaszotta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
200 g
2 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka zielona
250 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Cukinia
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Pieczarki
150 g
7 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
59.50
Jak oceniasz przepis na kaszotto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób