Kuchnia syczuańska

Kuchnia syczuańska - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki

Syczuan znajduje się w środkowych Chinach, blisko Tybetu. Region ten odznacza się gorącym, dusznym i wilgotnym klimatem, który rozleniwia. Dlatego też wykształciło się tam jedzenie bardzo ostrych dań, które pobudza do działania. Zasobne rolnictwo tego regionu sprawia, że kuchnia syczuańska oferuje smaczne dania o kontrastowych połączeniach smakowych. Najczęściej przygotowuje się makaron z sosem z mięsem i warzywami, jak flagowe danie syczuańskie, czyli makaron dan dan. Jada się tu dania mięsne, szczególnie z wieprzowiny. Dodatkiem jest makaron chiński, zaś najpopularniejszym warzywem jest bakłażan, kapusta i papryka.

Wyróżnione przepisy kuchni syczuańskiej

Pozostałe przepisy kuchni syczuańskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia syczuańska - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki

Osoby, które lubią smaki orientalne, chętnie wypróbują przepisy na dania tak mało znanych tradycji kulinarnych jak kuchnia rumuńska, kuchnia prowansalska, czy też kuchnia peruwiańska. Do niezwykle ciekawych należy również kuchnia syczuańska. Warto jednak zaznaczyć, że oferuje ona dania niezwykle ostre i mocno przyprawione. Jest to kuchnia dla entuzjastów mocnych smaków oraz kontrastowych połączeń smakowych. Przedstawiamy ciekawą kuchnię regionalną Chin środkowych i doradzamy jak przygotować orientalne dania tego regionu.

Czym charakteryzuje się kuchnia syczuańska

Tradycje kulinarne, takie jak kuchnia rumuńska, kuchnia prowansalska, kuchnia peruwiańska nie są zbyt dobrze znane polskim smakoszom. To samo można powiedzieć o kuchni syczuańskiej, która nie jest tym samym co kuchnia chińska.

Kuchnię syczuańską charakteryzują przede wszystkim ostre i pikantne dania, które są zbyt ostre nawet dla Chińczyków, zaś dla Europejczyków nie do zaakceptowania. Syczuan leży w środkowych Chinach i występuje tam gorący, wilgotny klimat. Najbardziej pikantne potrawy wywodzą się z regionów o najbardziej dusznym i wilgotnym klimacie.

U zarania dziejów dania te nie były tak ostre, jednak starożytni lekarze stwierdzili, że ostre przyprawy wyciągają wilgoć z ciała, dlatego też zaczęto eksperymentować z różnego rodzaju składnikami. Przełom dla kuchni syczuańskiej nastąpił w XVI wieku, kiedy to kupcy portugalscy przywieźli ostre chili z Ameryki Południowej. Przyprawa ta jest obecnie podstawą kuchni syczuańskiej.

Jedzenie syczuańskie można przygotować na wiele różnych sposobów. Najbardziej popularne jest duszenie, smażenie, marynowanie i wędzenie. Wymyślono tam szczególnie dużo sposobów smażenia, na przykład smażenie na głębokim tłuszczu, na sucho, w ruchu itp. Klasycznym naczyniem do przygotowania potraw jest wok.

Charakterystyczną cechą kuchni syczuańskiej jest łączenie kontrastowych smaków. Królują smaki: ostry, kwaśny i słodki, które są łączone w różnych kombinacjach.

Jakie produkty trzeba mieć, aby przygotować typowe syczuańskie jedzenie

Syczuan zawsze był prowincją bogatą w płody rolne. Mieszkańcy tego regionu od wieków eksperymentowali z różnego rodzaju przyprawami, które podbijały smak potraw. Przepisy syczuańskie wymagają różnych przypraw, chociaż nie wszystkie dania są ostre w smaku.

Jakie składniki są charakterystyczne dla kuchni syczuańskiej:

  • warzywa: bakłażan, kapusta, por, papryka, bób, cebula, czosnek,
  • przyprawy: imbir, kolendra, anyż, ostra papryka chili, pieprz syczuański oraz typowo chińskie przyprawy douchi i zha cai,
  • mięso: kurczak, wieprzowina, kaczka,
  • ryż i chiński makaron,
  • ryby,
  • dodatki: sos sojowy, sos arachidowy, pasta sezamowa, ocet ryżowy.

Co ciekawe, kuchnia syczuańska stosuje jogurt, który normalnie nie występuje w kuchni chińskiej. Prawdopodobnie wynika to z bliskości Tybetu. Wykorzystuje się tam również produkty przetworzone, czyli suszone, solone i marynowane, z których robi się różne potrawy.

Najlepsze przepisy na smaczne potrawy kuchni syczuańskiej

Typowe dania kuchni syczuańskiej:

  • makaron dan dan,
  • podwójnie gotowana wieprzowina,
  • kurczak gongbao,
  • bakłażan o smaku rybnym.

Ludowym i popularnym daniem jest mocno pikantny makaron dan dan. To smaczne i pikantne danie podaje się w miseczce, gdyż sosu nalewa się dużo. Do gorącego sosu dodaje się ugotowany chiński makaron, a na wierzchu mielone mięso.

Klasycznym daniem, które często serwują orientalne restauracje na świecie, jest gotowana i smażona wieprzowina. Mięso najpierw gotuje się w całości, następnie kroi na paseczki i smaży na woku. Wieprzowinę podaje się z podsmażonymi warzywani, polaną pikantym sosem. Podobnym daniem jest pokrojony w kostkę kurczak gongbao.

W kuchni syczuańskiej dużą rolę odgrywa bakłażan. Klasycznym daniem jest bakłażan o smaku rybnym. Co ciekawe, jest to danie całkowicie wegańskie bez dodatku ryby. Cała tajemnica tkwi w takim połączeniu składników sosu, aby smakowały jak ryba. Danie to tworzy się też w różnych odmianach smakowych, także dla tych, którzy nie lubią smaku rybnego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto