Kuchnia syczuańska
-
Makaron dandan
Makaron Dandan to tradycyjna potrawa kuchni typu street food. Wywodzi się z Chin a dokładniej z regionu Syczuańskiego. Nazwa makaronu …
10 + 20 min łatwy 2 1156 kcal -
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite …
20 + 15 min łatwy 4 255 kcal -
Makaron siliang
Makaron siliang to doskonałe danie świetnie pasujące na obiad dla całej rodziny. Danie pochodzi z kuchni syczuańskiej, która charakteryzuje się …
10 + 15 min łatwy 5 588 kcal
Pozostałe przepisy kuchni syczuańskiej
-
Kurczak gongbao
Kurczak gangbao to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Pochodzi z regionu Syczuańskiego, który słynie z bardzo aromatycznych, a zarazem ostrych potraw. …
10 + 20 min łatwy 4 870 kcal -
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal
-
Kurczak po seczuańsku
Kurczak po seczuańsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla twojej rodziny. Kurczak w pikantnym sosie sprawdzi się podany …
15 + 20 min łatwy 5 629 kcal -
Wieprzowina po seczuańsku
Wieprzowina po seczuańsku to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne …
30 + 20 min łatwy 5 215 kcal -
Kaczka po pekińsku
Chrupiąca, pieczona i bardzo pyszna kaczka po pekińsku to potrawa wykwintna, wymagająca czasu na jej przygotowanie, jednakże zdecydowanie warto ją …
60 + 115 min trudny 6 871 kcal -
Kurczak z woka po chińsku
Kurczak z woka po chińsku to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Będzie …
20 + 25 min łatwy 4 162 kcal
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Pierożki wonton z kurczakiem
Genialny dodatek do zupy wonton z pierożkami, czyli pyszny, oryginalny przepis na chińskie pierożki won ton. Zobacz, jak zrobić pierożki …
45 min średni 4 -
Stir fry z kurczakiem po chińsku
Stir-fry z kurczakiem, chińską mieszanką warzyw i makaronem ryżowym to bardzo ekspresowe danie, które możesz zrobić w mniej niż 20 …
15 min łatwy 3 688 kcal -
Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to chińska zupa, która jest bardzo bogata. Zawiera makaron, jajko, mięso i warzywa. Przygotowanie nie należy do najprostszych, …
50 min średni 5 643 kcal -
Nam pla
Nam pla to tajski sos rybny, który stanowi podstawę azjatyckiej kuchni. Oparty jest na wielu różnych przypraw, dzięki czemu jest …
10 min łatwy 2 45 kcal
-
Warzywa z woka
Pyszne warzywa z woka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 2 154 kcal
-
Kurczak z makaronem ryżowym
Pyszny kurczak z makaronem ryżowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 2 658 kcal -
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych to bardzo znane w Chinach danie. Przygotowuje się je na bazie mięsa kaczki. Można przygotować …
10 + 30 min łatwy 2 -
Manapua
Manapua to pyszna drożdżowa przekąska, wypełniona pysznym nadzieniem. Bułeczki przygotować można z nadzieniem mięsnym, warzywnym a także na słodko. Danie …
120 + 30 min łatwy 6 506 kcal -
Twarożek z tofu
Tofu doczekało się wielu modyfikacji, to uniwersalny produkt, który niemal codziennie jest wykorzystywany przez wegan do wytrawnych dan na ciepło …
10 min łatwy 3 40 kcal
-
Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany to pomysł na smaczny warzywny obiad. Jeżeli jesteś osoba na diecie redukcyjnej lub wegetariańskiej przepis na bakłażana faszerowanego …
15 + 35 min łatwy 2 661 kcal
-
Sos słodko kwaśny
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej …
25 + 25 min łatwy 4 122 kcal
-
Żeberka duszone
Żeberka duszone to świetny pomysł na pyszny obiad. Są idealnie miękkie i soczyste. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom …
25 + 60 min łatwy 4 674 kcal -
Kurczak słodko kwaśny
Kurczak słodko kwaśny to idealny pomysł na obiad w stylu orientalnym dla całej rodziny. Smakuje wybornie, jest bardzo aromatyczny i …
20 + 25 min łatwy 4 484 kcal
Kuchnia syczuańska - co to jest?
Syczuan znajduje się w środkowych Chinach, blisko Tybetu. Region ten odznacza się gorącym, dusznym i wilgotnym klimatem, który rozleniwia. Dlatego też wykształciło się tam jedzenie bardzo ostrych dań, które pobudza do działania. Zasobne rolnictwo tego regionu sprawia, że kuchnia syczuańska oferuje smaczne dania o kontrastowych połączeniach smakowych. Najczęściej przygotowuje się makaron z sosem z mięsem i warzywami, jak flagowe danie syczuańskie, czyli makaron dan dan. Jada się tu dania mięsne, szczególnie z wieprzowiny. Dodatkiem jest makaron chiński, zaś najpopularniejszym warzywem jest bakłażan, kapusta i papryka.
Kuchnia syczuańska - charakterystyka, dania, przepisy, ciekawostki
Osoby, które lubią smaki orientalne, chętnie wypróbują przepisy na dania tak mało znanych tradycji kulinarnych jak kuchnia rumuńska, kuchnia prowansalska, czy też kuchnia peruwiańska. Do niezwykle ciekawych należy również kuchnia syczuańska. Warto jednak zaznaczyć, że oferuje ona dania niezwykle ostre i mocno przyprawione. Jest to kuchnia dla entuzjastów mocnych smaków oraz kontrastowych połączeń smakowych. Przedstawiamy ciekawą kuchnię regionalną Chin środkowych i doradzamy jak przygotować orientalne dania tego regionu.
Czym charakteryzuje się kuchnia syczuańska
Tradycje kulinarne, takie jak kuchnia rumuńska, kuchnia prowansalska, kuchnia peruwiańska nie są zbyt dobrze znane polskim smakoszom. To samo można powiedzieć o kuchni syczuańskiej, która nie jest tym samym co kuchnia chińska.
Kuchnię syczuańską charakteryzują przede wszystkim ostre i pikantne dania, które są zbyt ostre nawet dla Chińczyków, zaś dla Europejczyków nie do zaakceptowania. Syczuan leży w środkowych Chinach i występuje tam gorący, wilgotny klimat. Najbardziej pikantne potrawy wywodzą się z regionów o najbardziej dusznym i wilgotnym klimacie.
U zarania dziejów dania te nie były tak ostre, jednak starożytni lekarze stwierdzili, że ostre przyprawy wyciągają wilgoć z ciała, dlatego też zaczęto eksperymentować z różnego rodzaju składnikami. Przełom dla kuchni syczuańskiej nastąpił w XVI wieku, kiedy to kupcy portugalscy przywieźli ostre chili z Ameryki Południowej. Przyprawa ta jest obecnie podstawą kuchni syczuańskiej.
Jedzenie syczuańskie można przygotować na wiele różnych sposobów. Najbardziej popularne jest duszenie, smażenie, marynowanie i wędzenie. Wymyślono tam szczególnie dużo sposobów smażenia, na przykład smażenie na głębokim tłuszczu, na sucho, w ruchu itp. Klasycznym naczyniem do przygotowania potraw jest wok.
Charakterystyczną cechą kuchni syczuańskiej jest łączenie kontrastowych smaków. Królują smaki: ostry, kwaśny i słodki, które są łączone w różnych kombinacjach.
Jakie produkty trzeba mieć, aby przygotować typowe syczuańskie jedzenie
Syczuan zawsze był prowincją bogatą w płody rolne. Mieszkańcy tego regionu od wieków eksperymentowali z różnego rodzaju przyprawami, które podbijały smak potraw. Przepisy syczuańskie wymagają różnych przypraw, chociaż nie wszystkie dania są ostre w smaku.
Jakie składniki są charakterystyczne dla kuchni syczuańskiej:
- warzywa: bakłażan, kapusta, por, papryka, bób, cebula, czosnek,
- przyprawy: imbir, kolendra, anyż, ostra papryka chili, pieprz syczuański oraz typowo chińskie przyprawy douchi i zha cai,
- mięso: kurczak, wieprzowina, kaczka,
- ryż i chiński makaron,
- ryby,
- dodatki: sos sojowy, sos arachidowy, pasta sezamowa, ocet ryżowy.
Co ciekawe, kuchnia syczuańska stosuje jogurt, który normalnie nie występuje w kuchni chińskiej. Prawdopodobnie wynika to z bliskości Tybetu. Wykorzystuje się tam również produkty przetworzone, czyli suszone, solone i marynowane, z których robi się różne potrawy.
Najlepsze przepisy na smaczne potrawy kuchni syczuańskiej
Typowe dania kuchni syczuańskiej:
- makaron dan dan,
- podwójnie gotowana wieprzowina,
- kurczak gongbao,
- bakłażan o smaku rybnym.
Ludowym i popularnym daniem jest mocno pikantny makaron dan dan. To smaczne i pikantne danie podaje się w miseczce, gdyż sosu nalewa się dużo. Do gorącego sosu dodaje się ugotowany chiński makaron, a na wierzchu mielone mięso.
Klasycznym daniem, które często serwują orientalne restauracje na świecie, jest gotowana i smażona wieprzowina. Mięso najpierw gotuje się w całości, następnie kroi na paseczki i smaży na woku. Wieprzowinę podaje się z podsmażonymi warzywani, polaną pikantym sosem. Podobnym daniem jest pokrojony w kostkę kurczak gongbao.
W kuchni syczuańskiej dużą rolę odgrywa bakłażan. Klasycznym daniem jest bakłażan o smaku rybnym. Co ciekawe, jest to danie całkowicie wegańskie bez dodatku ryby. Cała tajemnica tkwi w takim połączeniu składników sosu, aby smakowały jak ryba. Danie to tworzy się też w różnych odmianach smakowych, także dla tych, którzy nie lubią smaku rybnego.