Kotlety ziemniaczane

Opublikowano: 21.04.2021 r., 12:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety ziemniaczane podane w dekoracyjnej misce, posypane pokrojonym szczypiorkiem.
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane to smaczny i szybki pomysł na pożywny obiad. Są idealną alternatywą dla mięsnych klasyków, która nie dość, że jest lżejsza, to jeszcze zdrowsza.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
364 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 6 łyżek (120 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, gałka muszkatołowa, mielony czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, obieraczka, praska do ziemniaków

Przepis na kotlety ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości. Gdy będą miękkie ostudź i przeciśnij przez praskę do dużej miski.

Do ziemniaków wbij surowe jajko, dodaj 4 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć drobno posiekaną pietruszkę, koperek i szczypiorek. Dodaj odrobinę suszonego czosnku. Całość wyrób ręką, by powstała spójna masa.

Z masy ziemniaczanej uformuj kotlety i obtocz je w 2 łyżkach bułki tartej.

Na patelni rozgrzej olej i włóż powoli kotlety. Smaż z każdej strony po 4-5 minut, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na kotlety ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów ziemniaczanych

Kotlety ziemniaczane to naprawdę sycąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpetów. Kotleciki robi się niesamowicie łatwo i można je podawać same lub z pysznym sosem. Świetnie komponują się na przykład z pomidorowym. To najlepsza opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne kotlety i szukają czegoś nowego i świeżego.

Przepis na kotlety ziemniaczane jest banalnie prosty, tak, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Robi się je w ekspresowym tempie, a wszystko idzie nawet szybciej, gdy ugotuje się ziemniaki wcześniej. To także pyszne i ciekawe rozwiązanie na użycie ziemniaków, które zostały z obiadu.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kotlety ziemniaczane, które będą pyszne, aromatyczne i niezwykle puszyste w środku, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Klopsy ziemniaczane, które z niego wychodzą są tak pyszne, że ciężko się im oprzeć. W dodatku do ich wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Kotlety robi się nadzwyczajnie łatwo i zawsze wychodzą. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu.

Kotleciki kartoflane sprawdzą się świetnie jako dodatek do obiadu. Dobrze komponują się z wszelkimi rodzajami kasz, a także ze strączkami. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu na pewno pozytywnie wesprą florę bakteryjną. Będą idealną propozycją dla osób ograniczających w diecie mięso. Na pewno zasmakują w nich wegetarianie, laktoowowegetarianie i fleksitarianie.

Kotlety należy połączyć z jajkiem, tak by utrzymały odpowiednią formę i strukturę. Bez jajka kotlety niestety by się rozpadały, dlatego ich dodatek jest tak ważny. Kotlety robi się z gotowanych ziemniaków, które połączone ze świeżymi ziołami i usmażone zyskują fantastycznego smaku i aromatu. Te tradycyjne kotleciki są tak pyszne, że znikają ze stołu w ekspresowym tempie, dlatego dobrze jest zrobić większą porcję. Choć są smażone to zaskakują niesamowitą lekkością i puszystością.

Alergeny w kotletach ziemniaczanych

Lista alergenów dla kotletów ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
243.18
364.77
Białko (g)
5.98
8.97
Fenyloalanina (mg)
0.21
0.32
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
27.78
41.66
Węglowodany przyswajalne (g)
25.51
38.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
3.40
Sacharoza (cukier) (g)
0.09
0.14
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.63
0.94
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.77
1.15
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
23.38
35.07
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
12.09
18.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.63
3.95
Tłuszcze nienasycone (g)
9.45
14.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.68
11.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.78
2.66
Cholesterol (mg)
43.53
65.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
18.72
28.09
Witamina B6 (mg)
0.21
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.29
Witamina C (mg)
10.48
15.72
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.35
Witamina E (mg)
1.71
2.57
Retinol (µg (mcg))
18.72
28.09
Tiamina (mg)
0.29
0.44
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Niacyna (mg)
2.27
3.40
Foliany (µg (mcg))
40.80
61.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.53
0.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
206.89
310.34
Potas (mg)
292.35
438.53
Wapń (mg)
59.76
89.63
Fosfor (mg)
95.62
143.43
Magnez (mg)
24.62
36.93
Żelazo (mg)
1.92
2.88
Cynk (mg)
0.68
1.02
Miedź (mg)
0.13
0.20
Mangan (mg)
0.31
0.47
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów ziemniaczanych 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów ziemniaczanych

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
120 g
6 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 120 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
29.80