Smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Opublikowano: 05.07.2021 r., 10:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta fasolowa z pomidorami
Smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami
Pyszny smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami – jest wyśmienitym pomysłem na wegańską pastę na kanapki. Bez glutenu, bez nabiału – pełny smaku i zdrowia.
Przygotowanie 5 min
57 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy - łyżeczka (5 ml)
  • Suszone pomidory - 3 sztuki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, blender, metalowe sito

Przepis na smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami krok po kroku

Na sicie umieść fasolę i umyj ją pod wodą.

Rozgrzej łyżeczkę oleju na patelni.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zarumień na oleju.

Posiekaj drobniej pomidory.

Cebulę, pomidory i fasolę zblenduj na gładką pastę. Dodaj sól, pieprz oraz chilli.

Gotową pastę podawaj z pieczywem i prażonym słonecznikiem.

Jak oceniasz przepis na smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat smalcu z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Pyszny smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami – jest wyśmienitym pomysłem na wegańską pastę na kanapki. Bez glutenu, bez nabiału – pełny smaku i zdrowia. Jest zdrowym przepisem, który dodatkowo jest bardzo smaczny. Aromat suszonych pomidorów w tym smalczyku jest czymś wspaniałym. Genialny jest podany ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki oraz z prażonym słonecznikiem. Przepis jest banalnie prostu, wykonanie zajmie dosłownie chwilę. Warto zrobić smalczyk i mieć jako pyszny dodatek do potraw.

Jeżeli używasz suszonych pomidorów z zalewy to wystarczy je odsączyć z zalewy olejowej. Gdy pomidory masz suszone bez zalewy (suche) trzeba je przed rozpoczęciem przygotowań namoczyć. Pomidory suche będą twarde i ciężkie do dobrego zmiksowania. Namoczenie ich sprawi, że staną się miękkie. Będzie o wiele prościej je zblendować. Wystarczy pomidory zalać gorącą wodą i zostawić na 5 minut pod przykryciem. Następnie pomidory wystarczy wyjąć i dodać do masy nie dodając wody z moczenia pomidorów. Gdybyś wolał bardziej wyrazisty smalczyk dodaj więcej pomidorów suszonych.

W razie gdyby masa była zbyt gęsta dodaj podczas blendowania jej jedną albo dwie łyżki gorącej wody. Do pasty można dodać także więcej oleju jeśli lubisz. Blenduj tak długo, aż masa będzie taka jaką chcesz uzyskać. Jedni wolą masę bardzo gładką bez wyczuwalnych grudek. Niektórzy lubią, gdy w paście czuć dodatki (w tym przypadku suszone pomidory). Możesz przestać blendować, gdy uznasz, że uzyskałeś odpowiednią konsystencję.

Taka pasta na kanapki jest świetna, jeśli chcesz urozmaicić swoje menu i wzbogacić je w cenne witaminy, składniki mineralne, błonnik czy wartości odżywcze. Przepis jest polecany dla osób, które szukają ciekawych pomysłów na zamienniki potraw mięsnych. Konsystencja smalczyku z białej fasoli jest bardzo podobna do klasycznego smalcu. Jest to przepis całkowicie wegański, opiera się jedynie o fasolę, olej, cebulę i suszone pomidory. Dodatkowo ulubione przyprawy: sól, pieprz praz chilli z suszonymi pomidorami.

Alergeny w smalcu z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla smalcu z białej fasoli z suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze smalcu z białej fasoli z suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Przepis zdrowy, wegański, bezglutenowy. Zawiera zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone, błonnik oraz białko pochodzenia roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
96.43
57.86
Białko (g)
4.80
2.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
15.59
9.35
Węglowodany przyswajalne (g)
11.15
6.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.45
2.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
2.15
1.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.81
1.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
0.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
0.45
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
284.83
170.90
Potas (mg)
533.25
319.95
Wapń (mg)
37.33
22.40
Fosfor (mg)
109.17
65.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.51
25.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
1.12
Cynk (mg)
0.68
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smalcu z białej fasoli z suszonymi pomidorami 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smalcu z białej fasoli z suszonymi pomidorami

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
5 ml
łyżeczka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Suszone pomidory
30 g
3 sztuki
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 30 g
Koszt składników
22.50