Śledzie w oleju z żurawiną
- Śledź filet - 10 filetów (100 g)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Żurawina świeża - 1 szklanka (250 g)
Przepis na śledzie w oleju z żurawiną krok po kroku
Żurawinę przełóż do miski i zalej gorącą wodą, odstaw na 15-20 minut.
Śledzie zalej wodą i odstaw na minimum godzinę.
Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na dno słoika.
Dodaj żurawiną i pokrojoną cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe.
Przekładaj składniki warstwami.
Całość zalej olejem rzepakowym i odłóż na 1-2 dni do lodówki.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi w oleju z żurawiną
Śledzie w oleju z żurawiną to potrawa, która gości na naszych stołach, mam wrażenie coraz rzadziej, a jest to idealny sposób na włączenie cennych ryb do naszego jadłospisu.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na śledzie w oleju z żurawiną.
Zatem, jak zrobić śledzie w oleju z żurawiną?
Filety śledziowe umyj, przełóż do miski i zalej wodą. Tak przygotowana ryba powinna być moczona minimum godzinę, ja zazwyczaj moczę je 2 godziny, wtedy mam pewność, że mięso będzie delikatne. Dodatkowo zamocz żurawinę do momentu, aż będzie miękka
Gdy ryba już odleży swoje, przekrój filety na mniejsze kawałki tak aby były łatwiejsze do spożycia. Przełóż do słoika, dodaj żurawinę, olej i pokrojoną drobno cebulę.
Śledzie przykryj i odłóż do lodówki na 1-2 dni. Po takim czasie nasze płaty śledziowe zdecydowanie będą już pyszne i dobre do spożycia. Podawaj je jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym, niewielka porcja śledzi, tylko rozbudzi nasze kubki smakowe na coś większego. Takie domowe śledzie sprawdzą się na święta, ale nie tylko.
Skoro znasz już mój prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj smaczne dodatki do dania.
Alergeny w śledziach w oleju z żurawiną
Lista alergenów dla śledzi w oleju z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
W przepisie na śledzie w oleju z żurawiną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze śledzi w oleju z żurawiną
Śledzie możesz podawać z kaszą lub z pieczywem posmarowanym masłem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.