Śledzie w oleju z żurawiną

Opublikowano: 27.05.2022 r., 11:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska przystawka świąteczna
Śledzie w oleju z żurawiną
Śledzie w oleju z dodatkiem żurawiny to świetny pomysł na urozmaicenie naszego jadłospisu w drogocenne ryby. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to proste.
Przygotowanie 60 min
167 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Śledź filet - 10 filetów (100 g)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Żurawina świeża - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
miska, lodówka

Przepis na śledzie w oleju z żurawiną krok po kroku

Żurawinę przełóż do miski i zalej gorącą wodą, odstaw na 15-20 minut.

Śledzie zalej wodą i odstaw na minimum godzinę.

Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na dno słoika.

Dodaj żurawiną i pokrojoną cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe.

Przekładaj składniki warstwami.

Całość zalej olejem rzepakowym i odłóż na 1-2 dni do lodówki.

Jak oceniasz przepis na śledzie w oleju z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat śledzi w oleju z żurawiną

Śledzie w oleju z żurawiną to potrawa, która gości na naszych stołach, mam wrażenie coraz rzadziej, a jest to idealny sposób na włączenie cennych ryb do naszego jadłospisu.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na śledzie w oleju z żurawiną.

Zatem, jak zrobić śledzie w oleju z żurawiną?

Filety śledziowe umyj, przełóż do miski i zalej wodą. Tak przygotowana ryba powinna być moczona minimum godzinę, ja zazwyczaj moczę je 2 godziny, wtedy mam pewność, że mięso będzie delikatne. Dodatkowo zamocz żurawinę do momentu, aż będzie miękka

Gdy ryba już odleży swoje, przekrój filety na mniejsze kawałki tak aby były łatwiejsze do spożycia. Przełóż do słoika, dodaj żurawinę, olej i pokrojoną drobno cebulę.

Śledzie przykryj i odłóż do lodówki na 1-2 dni. Po takim czasie nasze płaty śledziowe zdecydowanie będą już pyszne i dobre do spożycia. Podawaj je jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym, niewielka porcja śledzi, tylko rozbudzi nasze kubki smakowe na coś większego. Takie domowe śledzie sprawdzą się na święta, ale nie tylko.

Skoro znasz już mój prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj smaczne dodatki do dania.

Alergeny w śledziach w oleju z żurawiną

Lista alergenów dla śledzi w oleju z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

W przepisie na śledzie w oleju z żurawiną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze śledzi w oleju z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Śledzie możesz podawać z kaszą lub z pieczywem posmarowanym masłem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
167.25
167.25
Białko (g)
3.97
3.97
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
7.71
7.71
Węglowodany przyswajalne (g)
5.62
5.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
2.10
Sacharoza (cukier) (g)
0.08
0.08
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.69
1.69
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.33
0.33
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.62
13.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
1.48
Tłuszcze nienasycone (g)
12.14
12.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.51
8.51
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.63
3.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śledź filet.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.76
11.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
6.96
6.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.69
2.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.45
8.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
0.82
Witamina E (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.49
5.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.18
6.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.82
18.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
19.41
19.41
Potas (mg)
131.96
131.96
Wapń (mg)
19.61
19.61
Fosfor (mg)
57.35
57.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.18
11.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.37
Cynk (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w oleju z żurawiną 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w oleju z żurawiną

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
100 g
10 filetów
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Żurawina świeża
250 g
1 szklanka
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 250 g
Koszt składników
44.00