Serniko makowiec
- Masa makowa (450 g)
- Ser twarogowy półtłusty (700 g)
- Jajko (5 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Masło (100 g)
- Cukier (200 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Sok cytrynowy (15 ml)
Przepis na serniko makowiec krok po kroku
W dużej misce ubij masło z cukrem.
Do masła dodawaj małymi partiami serek, ciągle ubijając.
Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
Do masy przesiej proszek budyniowy, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie rozmieszaj.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłóż masę makową.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto cycki murzynki
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat serniko makowca
Serniko makowiec jest ciastem naprawdę ciekawym, a przy okazji bardzo smacznym. Jego przygotowanie zabiera niezbyt dużo czasu, dzięki czemu sprawdzi się na co dzień.
Przepis na serniko makowiec to dokonały pomysł na placek na święta. Powstaje z niej ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. To przepis na klasyczny makowiec w nowoczesnej wersji, jednak wciąż zaskakujący fantastycznym smakiem. Idealnie sprawdzi się na święta, ale i na co dzień.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić serniko makowiec, który będzie naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten prosty przepis przypadnie ci do gustu. By zrobić to pyszne ciasto wystarczy masa makowa zmieszana z twarogiem. Ciężko się dziwić, ma wspaniały smak i łączy w sobie dwa najpopularniejsze w Polsce nadzienia — masę serową i makową. To kandydat idealny do nagrody w dziedzinie najlepszego ciasta, gdyż jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste w przygotowaniu. I choć można znaleźć wiele przepisów na ten wypiek, to właśnie ten jest najłatwiejszy i najszybszy. W kilka chwil można stworzyć całe ciasto, które zachwyca wszystkich smakiem i pięknym wyglądem. Całość robi się bez użycia dodatkowej warstwy ciasta, co pozwala jeszcze bardziej skrócić czas przygotowywania. Z tego przepisu powstaje niezwykle pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca.
Alergeny w serniko makowcu
Lista alergenów dla serniko makowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 12%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze serniko makowca
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.