Sernik z masą krówkową

Opublikowano: 25.09.2023 r., 11:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z polewą krówkową
Sernik z masą krówkową
Poznaj przepis na pyszny sernik z masą krówkową, idealny na każdą okazję.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
434 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (150 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Białko jajka (2 szt.)
  • Jajko (5 szt.)
  • Budyń (proszek) - 1 saszetka (40 g)
  • Kajmak (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm

Przepis na sernik z masą krówkową krok po kroku

Do dużej miski wsyp szklankę mąki, proszek do pieczenia, dodaj pół kostki masła, dwa żółtka.

Z tych składników zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.

Następnie rozwałkuj ciasto na placek, który będzie spodem sernika.

Wyłóż nim blachę do ciasta zabezpieczoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj widelcem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Do czystej miski przełóż ser, pół kostki masła, jajka, białka jaj, budyń waniliowy. Całość zmiksuj mikserem do połączenia wszystkich składników i otrzymania jednolitej, puszystej masy.

Masę serową wyłóż na spód ciasta i równomiernie rozprowadź.

Wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni i piecz przez godzinę. Podczas tego czasu nie otwieraj piekarnika, ani nie zmieniaj temperatury.

Po upływie czasu pieczenia pozostaw sernik w piekarniku przez kolejną godzinę, w przeciwnym razie opadnie.

Na koniec rozprowadź masę krówkową na wierzchu sernika i udekoruj orzechami lub owocami.

Jak oceniasz przepis na sernik z masą krówkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat sernika z masą krówkową

Sernik z masą krówkową to pomysł na pyszny, domowy placek serowy, który świetnie sprawdzi się na święta, różne uroczystości rodzinne, ale również jako coś słodkiego do kawy, czy herbaty. Jego przygotowanie jest bardzo proste i potrzebujesz zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych składników do tego, aby powstało to pyszne ciasto idealne na wiele okazji. Jest jednak dość czasochłonne, dlatego przygotowanie zaplanuj sobie odpowiednio wcześnie, ponieważ niestety, ciężko będzie Ci przygotować je na ostatnią chwilę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z masą krówkową, aby był smaczny i dobry na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Sernik z masą krówkową możesz przygotować na spodzie z samodzielnie przygotowanego kruchego ciasta, a także biszkoptów lub herbatników. Wykorzystanie gotowych, kruchych herbatników jest najprostszym rozwiązaniem i pozwala zaoszczędzić dużo czasu, dlatego, jeśli zależy Ci na jak najszybszym przygotowaniu ciasto, warto wypróbować tę wersję. Kluczowym składnikiem sernika jest jednak oczywiście masa serowa. Twaróg na sernik możesz przygotować samodzielnie, przepuszczając kilkukrotnie twaróg przez specjalny mikser. Śmiało możesz też wykorzystać gotowy, rozdrobniony, utarty twaróg sernikowy, który bez problemu znajdziesz w większości sklepów. To kolejna wskazówka, która pomoże Ci zaoszczędzić sporo czasu, a sernik będzie równie smaczny. Zatem składniki, które będą Ci potrzebne to herbatniki na spód lub składniki na domowe, kruche ciasto, twaróg sernikowy, jajka, budyń waniliowy i oczywiście masa krówkowa. Przepis na sernik z masą krówkową, mimo że nie należy do skomplikowanych, wymaga trochę czasu, natomiast bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Pamiętaj, że bardzo ważny jest etap pieczenia. Pieczenie powinno przebiegać w odpowiedniej temperaturze, a po upływie czasu pieczenia, ciasto powinno pozostać w ciepłym piekarniku. W przeciwnym razie jest duże ryzyko, że ciasto opadnie i powstanie zakalec. Sernik z masą krówkową nie tylko pyszne smakuje, ale też bardzo dobrze prezentuje się na stole, zwłaszcza jeśli udekorujesz go orzechami lub świeżymi owocami. Jest delikatny, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju ciast. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto.

Alergeny w serniku z masą krówkową

Lista alergenów dla sernika z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • kajmak
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z masą krówkową

na 100g gotowej potrawy

Brak dodatku cukru sprawia, że ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
217.34
434.69
Białko (g)
9.93
19.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.03
30.06
Węglowodany przyswajalne (g)
15.01
30.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.10
26.21
Tłuszcze nasycone (g)
8.63
17.25
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
8.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
7.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
106.82
213.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
125.17
250.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.28
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
123.05
246.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Ryboflawina (mg)
0.25
0.50
Niacyna (mg)
0.59
1.18
Foliany (µg (mcg))
28.36
56.73
Beta karoten (µg (mcg))
25.21
50.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
212.63
425.26
Potas (mg)
152.96
305.93
Wapń (mg)
92.81
185.62
Fosfor (mg)
164.91
329.82
Magnez (mg)
11.41
22.83
Żelazo (mg)
0.80
1.60
Cynk (mg)
0.60
1.20
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z masą krówkową 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z masą krówkową

Koszt składników
47.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 duża szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 saszetka
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kajmak
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
47.60