Sernik z masą krówkową
- Mąka pszenna typ 500 - 1 duża szklanka (150 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Białko jajka (2 szt.)
- Jajko (5 szt.)
- Budyń (proszek) - 1 saszetka (40 g)
- Kajmak (200 g)
Przepis na sernik z masą krówkową krok po kroku
Do dużej miski wsyp szklankę mąki, proszek do pieczenia, dodaj pół kostki masła, dwa żółtka.
Z tych składników zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Następnie uformuj z ciasta kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkuj ciasto na placek, który będzie spodem sernika.
Wyłóż nim blachę do ciasta zabezpieczoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Do czystej miski przełóż ser, pół kostki masła, jajka, białka jaj, budyń waniliowy. Całość zmiksuj mikserem do połączenia wszystkich składników i otrzymania jednolitej, puszystej masy.
Masę serową wyłóż na spód ciasta i równomiernie rozprowadź.
Wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni i piecz przez godzinę. Podczas tego czasu nie otwieraj piekarnika, ani nie zmieniaj temperatury.
Po upływie czasu pieczenia pozostaw sernik w piekarniku przez kolejną godzinę, w przeciwnym razie opadnie.
Na koniec rozprowadź masę krówkową na wierzchu sernika i udekoruj orzechami lub owocami.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika z masą krówkową
Sernik z masą krówkową to pomysł na pyszny, domowy placek serowy, który świetnie sprawdzi się na święta, różne uroczystości rodzinne, ale również jako coś słodkiego do kawy, czy herbaty. Jego przygotowanie jest bardzo proste i potrzebujesz zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych składników do tego, aby powstało to pyszne ciasto idealne na wiele okazji. Jest jednak dość czasochłonne, dlatego przygotowanie zaplanuj sobie odpowiednio wcześnie, ponieważ niestety, ciężko będzie Ci przygotować je na ostatnią chwilę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z masą krówkową, aby był smaczny i dobry na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Sernik z masą krówkową możesz przygotować na spodzie z samodzielnie przygotowanego kruchego ciasta, a także biszkoptów lub herbatników. Wykorzystanie gotowych, kruchych herbatników jest najprostszym rozwiązaniem i pozwala zaoszczędzić dużo czasu, dlatego, jeśli zależy Ci na jak najszybszym przygotowaniu ciasto, warto wypróbować tę wersję. Kluczowym składnikiem sernika jest jednak oczywiście masa serowa. Twaróg na sernik możesz przygotować samodzielnie, przepuszczając kilkukrotnie twaróg przez specjalny mikser. Śmiało możesz też wykorzystać gotowy, rozdrobniony, utarty twaróg sernikowy, który bez problemu znajdziesz w większości sklepów. To kolejna wskazówka, która pomoże Ci zaoszczędzić sporo czasu, a sernik będzie równie smaczny. Zatem składniki, które będą Ci potrzebne to herbatniki na spód lub składniki na domowe, kruche ciasto, twaróg sernikowy, jajka, budyń waniliowy i oczywiście masa krówkowa. Przepis na sernik z masą krówkową, mimo że nie należy do skomplikowanych, wymaga trochę czasu, natomiast bez problemu poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Pamiętaj, że bardzo ważny jest etap pieczenia. Pieczenie powinno przebiegać w odpowiedniej temperaturze, a po upływie czasu pieczenia, ciasto powinno pozostać w ciepłym piekarniku. W przeciwnym razie jest duże ryzyko, że ciasto opadnie i powstanie zakalec. Sernik z masą krówkową nie tylko pyszne smakuje, ale też bardzo dobrze prezentuje się na stole, zwłaszcza jeśli udekorujesz go orzechami lub świeżymi owocami. Jest delikatny, puszysty i wręcz rozpływający się w ustach, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego rodzaju ciast. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto.
Alergeny w serniku z masą krówkową
Lista alergenów dla sernika z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- kajmak
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z masą krówkową
Brak dodatku cukru sprawia, że ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.