Serniki dietetyczne - polecane przepisy
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal -
Sernik bez spodu
Sernik bez spodu to deser, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Zachwyca niesamowitą puszystością i nadaje się również dla osób …
20 + 60 min łatwy 10 316 kcal -
Sernik dyniowy
Sernik dyniowy to obowiązkowa pozycja na przepyszne słodkości w okresie jesiennym. Fit sernik z dynią hokkaido i z mascarpone to …
20 + 60 min łatwy 8 360 kcal -
Sernik gotowany na biszkopcie
Sernik gotowany na biszkopcie to wspaniały pomysł na szybki i pyszny deser, który zawsze się udaje. Całość pięknie się prezentuje …
20 + 25 min łatwy 10 468 kcal
Serniki dietetyczne - pozostałe przepisy
-
Sernik tradycyjny
Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest …
25 + 50 min łatwy 12 257 kcal -
Sernik nowojorski
Sernik nowojorski to przepyszny i bardzo słodki deser, o delikatnej nucie cytrusowej, który przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających przysmaków. Jest …
30 + 90 min średni 12 -
Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to świetny deser dla miłośników tradycyjnych i klasycznych ciast. Jest idealnie kruche na zewnątrz i miękkie …
30 + 50 min łatwy 10 531 kcal -
Sernik z malinami
Sernik z malinami to deser idealny dla miłośników klasycznych wypieków. Jest kruchy na zewnątrz i miękki w środku, z odrobiną …
25 + 45 min łatwy 12 395 kcal -
Sernik mango
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
240 min łatwy 18 220 kcal -
Sernik gotowany na herbatnikach
Sernik gotowany na herbatnikach jest niezwykle szybkim i pysznym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych, domowych …
20 + 15 min łatwy 10 415 kcal
-
Sernik oreo na zimno
Sernik oreo na zimno to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z sześciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na lato, …
40 min łatwy 12 135 kcal -
Sernik ze śmietany
Sernik ze śmietany jest wspaniałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają proste rozwiązania. Ten sernik bez pieczenia sprawdzi się na wszelkie …
30 min łatwy 10 -
Fit sernik na zimno
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
30 min łatwy 12 128 kcal -
Ciasto styropian
Ciasto styropian to niezwykle ciekawy sernik, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Jego stworzenie jest bardzo proste, a …
25 + 60 min łatwy 10
-
Serniko makowiec
Serniko makowiec jest ciastem naprawdę ciekawym, a przy okazji bardzo smacznym. Jego przygotowanie zabiera niezbyt dużo czasu, dzięki czemu sprawdzi …
20 + 60 min łatwy 10 -
Sernik pieczony
Sernik pieczony jest smacznym i tradycyjnym wypiekiem, który króluje na wszelkich imprezach, a także na świątecznym stole. Jest uwielbiany przez …
20 + 60 min łatwy 10 238 kcal -
Sernik straciatella
Sernik straciatella to ciastko, które się pięknie prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Spotykają się w nim serowa masa i kawałki …
30 min łatwy 10 597 kcal -
Ciasto wenus
Ciasto wenus, to deser który będzie idealnym pomysłem na letnie popołudnia. Jest niesamowicie lekkie i orzeźwiające, a najlesze jest w …
30 min łatwy 10 410 kcal -
Ciasto smerfetka
Ciasto smerfetka to wspaniały sernik, który zachwyca swoim ciekawym wyglądem i smakiem. Jest piękny, bardzo słodki, a przy okazji niezwykle …
20 + 50 min łatwy 10 328 kcal -
Sernik kokosowy
Sernik kokosowy to pyszne ciasto, które smakiem przypomina tradycyjnego kokosowego batona. Pyszny kokosowy krem i kruchy ciasteczkowy spód to smaczne …
40 + 25 min łatwy 12
-
Sernik na jogurtach greckich
Sernik na jogurtach greckich to doskonała opcja na wspaniały deser dla całej rodziny. Jest niezwykle lekki i ma mało kalorii. …
60 + 90 min łatwy 10 -
Sernik z kaszą manną
Sernik z kaszą manną to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają smaczne desery. W tym przypadku robi się go niezwykle …
20 + 60 min łatwy 10 -
Sernik z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę puszysty …
30 + 55 min łatwy 10 -
Sernik baskijski
Sernik baskijski to ciasto, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Zawiera dużą ilość smacznego twarogu, który po upieczeniu staje się delikatny …
25 + 60 min łatwy 10
-
Sernik z serków homogenizowanych
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z serków homogenizowanych. …
20 + 35 min łatwy 20 155 kcal -
Sernik na delicjach
Przepis na sernik na delicjach wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto na zimno, jeśli chcesz podać łatwe …
180 min łatwy 10 -
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy jest pysznym i kremowym deserem, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pysznych i słodkich ciast z cytrusową …
25 + 60 min łatwy 10 338 kcal -
Sernik bez cukru
Sernik bez cukru to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego deseru w wersji nieco zdrowszej. Pomimo zastąpienia cukru słodzikiem …
20 + 60 min łatwy 10 317 kcal -
Sernik z kaszy jaglanej
Sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla osób, które kochają ten tradycyjny wypiek, ale z różnych powodów rezygnują z …
30 + 60 min łatwy 10 454 kcal -
Sernik na zimno Thermomix
Sernik na zimno Thermomix to pyszne i szybkie ciasto przygotowane z pięciu składników. Jeśli potrzebny Ci smaczny deser na lato, …
60 min łatwy 12 313 kcal
-
Sernik na zimno na herbatnikach
Sernik na zimno na herbatnikach to szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Potrzebujesz kilku składników i cierpliwości, gdy będzie się …
60 min łatwy 12 -
Sernik na zimno na biszkoptach
Sernik na zimno na biszkoptach to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych wypieków z serem, które zwykle są pracochłonne i wymagają użycia …
180 min łatwy 12 276 kcal -
Sernik z pianką
Sernik z pianką to przepyszny i naprawdę słodki deser, który każdego oczaruje swoim kruchym spodem i miękką , przyjemną pianką. …
25 + 50 min łatwy 12 422 kcal -
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
240 min łatwy 16 162 kcal
Serniki dietetyczne – najciekawsze przepisy na lekkie serniki
Serniki dietetyczne są popularnym deserem wśród wielbicieli zdrowego trybu życia. Niektórzy nazywają sernik dietetyczny królem ciast – zwłaszcza że przepisy na jego wykonanie są różnorodne i bardzo łatwe do opanowania. Jakiego rodzaju sernik jest niskokaloryczny i lekki? Jaki jest najlepszy przepis na łatwy sernik z chudego sera? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące serników zarówno dietetycznych, jak i tych tradycyjnych.
Serniki dietetyczne – przepisy na szybki sernik light, fitness oraz na zimno
Sernik dietetyczny i jego historia, czyli wszystko, co warto wiedzieć o przeszłości ciasta
Zanim przejdziemy do omawiania składu najlepszego twarogu na fit sernik, warto będzie przytoczyć ciekawą historię tego słynnego ciasta. Sernik jest słodkim deserem, bez którego ciężko wyobrazić sobie imieniny bądź urodziny czy inną większą polską imprezę. Wielu Polaków uważa, że ciasto jest „nasze” i należy do tradycyjnych polskich dań. Nie jest to jednak prawda, ponieważ przepis na sernik narodził się w czasach starożytnych. Można więc łatwo oszacować, że historia deseru jest wiekowa i… na pewno niezwiązana z Polską. Archestarus wspomniał o nim ok. 350 roku p.n.e. w starożytnej Grecji, nazywając słynne ciasto plakous. Sernik jest jednym z głównych dań przewijających się przez pierwsze książki kulinarne, jakie napisano. Warto wiedzieć, że sztuką wypieku ciasta z twarogu zajął się m.in. filozof oraz lekarz Aegimus. Dlaczego na cel swoich badań wybrał akurat sernik? W czasach starożytnych deser ten był bowiem włączony do diety olimpijczyków – Aegimus jako lekarz bardzo chciał więc poznać jego cudowne właściwości. Zwłaszcza że olimpijczycy, którzy zajadali się sernikiem, zwyciężali w igrzyskach.
Również w Starożytnym Rzymie sernik królował nad innymi daniami. Katon Starszy poświęcił mu fragment swojego dzieła De Re Rustica, gdzie opisał deser jako potrawę powiązaną z… rytuałami religijnymi. Określił w książce sernik jako libium. Pierwszy rzymski przepis na ten smakowity deser opisał z kolei Marek Katon. Kiedy sernik dostał się do Europy? Prawdopodobnie wraz z podbojami Rzymian, którzy zajadali deser, aby dostarczyć do organizmu kalorie potrzebne im do sił na walkę. Sernik w Europie po raz pierwszy opisano prawdopodobnie w 1545 roku, w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej. Pieczony sernik błyskawicznie rozkochał w sobie miliony ludzi, którzy zaczęli modyfikować przepis i dodawać do deseru różne dodatki. Właśnie dlatego na świecie mamy tak wiele odmian sernika – jeden jest mało kaloryczny, inny na zimno, a jeszcze inny np. z rodzynkami. Wariacji sernikowych jest naprawdę dużo i ciężko doliczyć się, ile tak naprawdę powstało już przepisów na sernik. Niektórzy mawiają, że jest ich ponad tysiąc.
Kiedy pieczony sernik pojawił się w Polsce?
Nie ma pewności, w jaki sposób sernik wylądował na polskich stołach. Wiele przepisów na ten smaczny deser zachowało się w staropolskich książkach. Historyczne zapiski wskazują na to, że sernik trafił do Polski wraz z Janem III Sobieskim, który wracał z bitwy pod Wiedniem. Być może właśnie od tego wydarzenia wzięła się nazwa „sernik wiedeński” (ciasto bez spodu). W Krakowie przepis na sernik został nieco zmieniony – dodano do deseru polewę w kształcie kratki i ochrzczono „sernikiem krakowskim”.
Jakie jeszcze serniki znaleźć można w polskiej kuchni? Otóż m.in. sernik kaszubski, w którym znajdują się kartofle. Jest też sernik przekładany masą makową, strudel serowy, lekki sernik bez twarogu, sernik Isaura (łaciaty) oraz tradycyjny sernik polski, który gości niemal na każdej imprezie w naszym kraju. Polski sernik nazywany jest „serowcem” i wykonuje się go z twarogu, kaszy lub budyniu (używanych jako zagęszczenie). Do masy serowej najczęściej dodaje się też rodzynki. Po upieczeniu ciasta dekoruje się je zwykle lukrem bądź polewą czekoladową.
Przepis na mało kaloryczny sernik? Sprawdź, jak zrobić szybki sernik fitness!
Rodzaje serników – który z nich jest niskokaloryczny?
Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi jeść sernika. Nie każdy będzie mógł jednak pozwolić sobie na jego kaloryczną wersję. W takim przypadku warto nauczyć się rozróżniać od siebie poszczególne wersje słynnego deseru. Oto kilka rodzajów sernika, które można modyfikować na wersję light, np. upiec go z masą stworzoną z chudego sera.
- Sernik nowojorski – spód tego ciasta robi się z krakersów z mąki graham. Mąkę miesza się z kolei z masłem, masą serową oraz pełnotłusty serem.
- Sernik japoński – to puszysty i lekki deser, który nie ma spodu. Przyrządza się go w kąpieli wodnej w bemarze.
- Sernik królewski – pochodzi z Niemiec i ma czekoladowy spód. W środku znajduje się pieczona masa serowa, a na zewnątrz czekoladowa kruszonka.
- Flao – bardzo specyficzny sernik o smaku anyżu, sera, mięty oraz cukru. Co ciekawe, deser pochodzi z Ibizy, gdzie podaje się go z okazji Wielkanocy.
- Sernik na zimno – jak nazwa wskazuje, tego sernika się nie piecze. Spód składa się z biszkoptów albo herbatników, środek z masy serowej (oraz żółtek i żelatyny), a wierzch stanowi galaretka. Aby deser był bardziej pożywny, można dodać do galaretki różnego rodzaju owoce (np. truskawki lub borówki).
Co trzeba wiedzieć o twarogu do sernika?
Wysokobiałkowy albo niskotłuszczowy twaróg jak najbardziej może nadawać się do masy sernikowej. Jako że organizm trawi go powoli, można spożywać go tuż przed spaniem. Dlaczego? Otóż aminokwasy znajdujące się w twarogu uwolnią się i będą pożywiać tkankę mięśniową – również wtedy, gdy ciało odpoczywa. Wartość odżywcza białka w twarogu zbliżona jest do białka zawartego w mięsie, dlatego też poleca się jedzenie twarogu osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami.
Oprócz gotowych twarogów do fit serników można wykorzystać również samodzielnie przygotowaną masę! Wystarczy świeże mleko od krowy (najlepiej od sprawdzonego dostawcy lub gospodarza) lub mleko pasteryzowane. Takie mleko podgrzewać trzeba do 25 st. C i dodać do niego szczepionkę do sera. Po kilkunastu godzinach powstanie skrzep, który przekłada się do sita z lnianą tkaniną, a następnie oddziela od niego serwatkę. Miękki twaróg, który dzięki temu procesowi otrzymamy, można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pożywnego deseru. Serniki dietetyczne z własnoręcznie przyrządzonego twarogu z pewnością będą zdrową, energetyczną bombą dla organizmu!
Warto wiedzieć!
Puszysty deser w postaci sernika tak mocno rozkochał w sobie ludzi, że 30 lipca ustanowiono... Międzynarodowym Dniem Sernika! Najlepszy jego smak uzyskać można dzięki utworzeniu masy z tłustego, najlepiej trzykrotnie zmielonego twarogu. Doskonale sprawdzi się też sklepowy twaróg mielony, który nie ma wodnistej konsystencji. Aby sernik był zdrowy, warto szukać twarogu z jak najprostszym składem – bez zbędnych barwników, konserwantów lub aromatów. Jeśli chce się z kolei uzyskać kremową konsystencję deseru, warto dodać do twarogu ser typu mascarpone.