Serniki dietetyczne

Zobacz polecane przepisy na dietetyczne serniki
Serniki dietetyczne

Sernik jest ciastem deserowym, który w większości składa się z białego sera. Przepis na sernik istnieje już od ok. 350 roku p.n.e., kiedy to Archestarus wspomniał o nim w starożytnej Grecji – wówczas nazwał ciasto plakous. Deser podawany był wtedy w towarzystwie orzechów i duszonych owoców. Następnie sernik został opisany przez greckiego komediopisarza Antyfanesa jako ciasto wyrabiane z mąki pszennej i koziego sera. Z czasem przepis na sernik trafił do Cesarstwa Rzymskiego, a później zaczął rozpowszechniać się na całym świecie.

Serniki dietetyczne – najciekawsze przepisy na lekkie serniki

Serniki dietetyczne są popularnym deserem wśród wielbicieli zdrowego trybu życia. Niektórzy nazywają sernik dietetyczny królem ciast – zwłaszcza że przepisy na jego wykonanie są różnorodne i bardzo łatwe do opanowania. Jakiego rodzaju sernik jest niskokaloryczny i lekki? Jaki jest najlepszy przepis na łatwy sernik z chudego sera? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące serników zarówno dietetycznych, jak i tych tradycyjnych.

Serniki dietetyczne – przepisy na szybki sernik light, fitness oraz na zimno

Sernik dietetyczny i jego historia, czyli wszystko, co warto wiedzieć o przeszłości ciasta

Zanim przejdziemy do omawiania składu najlepszego twarogu na fit sernik, warto będzie przytoczyć ciekawą historię tego słynnego ciasta. Sernik jest słodkim deserem, bez którego ciężko wyobrazić sobie imieniny bądź urodziny czy inną większą polską imprezę. Wielu Polaków uważa, że ciasto jest „nasze” i należy do tradycyjnych polskich dań. Nie jest to jednak prawda, ponieważ przepis na sernik narodził się w czasach starożytnych. Można więc łatwo oszacować, że historia deseru jest wiekowa i… na pewno niezwiązana z Polską. Archestarus wspomniał o nim ok. 350 roku p.n.e. w starożytnej Grecji, nazywając słynne ciasto plakous. Sernik jest jednym z głównych dań przewijających się przez pierwsze książki kulinarne, jakie napisano. Warto wiedzieć, że sztuką wypieku ciasta z twarogu zajął się m.in. filozof oraz lekarz Aegimus. Dlaczego na cel swoich badań wybrał akurat sernik? W czasach starożytnych deser ten był bowiem włączony do diety olimpijczyków – Aegimus jako lekarz bardzo chciał więc poznać jego cudowne właściwości. Zwłaszcza że olimpijczycy, którzy zajadali się sernikiem, zwyciężali w igrzyskach.

Również w Starożytnym Rzymie sernik królował nad innymi daniami. Katon Starszy poświęcił mu fragment swojego dzieła De Re Rustica, gdzie opisał deser jako potrawę powiązaną z… rytuałami religijnymi. Określił w książce sernik jako libium. Pierwszy rzymski przepis na ten smakowity deser opisał z kolei Marek Katon. Kiedy sernik dostał się do Europy? Prawdopodobnie wraz z podbojami Rzymian, którzy zajadali deser, aby dostarczyć do organizmu kalorie potrzebne im do sił na walkę. Sernik w Europie po raz pierwszy opisano prawdopodobnie w 1545 roku, w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej. Pieczony sernik błyskawicznie rozkochał w sobie miliony ludzi, którzy zaczęli modyfikować przepis i dodawać do deseru różne dodatki. Właśnie dlatego na świecie mamy tak wiele odmian sernika – jeden jest mało kaloryczny, inny na zimno, a jeszcze inny np. z rodzynkami. Wariacji sernikowych jest naprawdę dużo i ciężko doliczyć się, ile tak naprawdę powstało już przepisów na sernik. Niektórzy mawiają, że jest ich ponad tysiąc.

Kiedy pieczony sernik pojawił się w Polsce?

Nie ma pewności, w jaki sposób sernik wylądował na polskich stołach. Wiele przepisów na ten smaczny deser zachowało się w staropolskich książkach. Historyczne zapiski wskazują na to, że sernik trafił do Polski wraz z Janem III Sobieskim, który wracał z bitwy pod Wiedniem. Być może właśnie od tego wydarzenia wzięła się nazwa „sernik wiedeński” (ciasto bez spodu). W Krakowie przepis na sernik został nieco zmieniony – dodano do deseru polewę w kształcie kratki i ochrzczono „sernikiem krakowskim”.

Jakie jeszcze serniki znaleźć można w polskiej kuchni? Otóż m.in. sernik kaszubski, w którym znajdują się kartofle. Jest też sernik przekładany masą makową, strudel serowy, lekki sernik bez twarogu, sernik Isaura (łaciaty) oraz tradycyjny sernik polski, który gości niemal na każdej imprezie w naszym kraju. Polski sernik nazywany jest „serowcem” i wykonuje się go z twarogu, kaszy lub budyniu (używanych jako zagęszczenie). Do masy serowej najczęściej dodaje się też rodzynki. Po upieczeniu ciasta dekoruje się je zwykle lukrem bądź polewą czekoladową.

Przepis na mało kaloryczny sernik? Sprawdź, jak zrobić szybki sernik fitness!

Rodzaje serników – który z nich jest niskokaloryczny?

Ciężko znaleźć osobę, która nie lubi jeść sernika. Nie każdy będzie mógł jednak pozwolić sobie na jego kaloryczną wersję. W takim przypadku warto nauczyć się rozróżniać od siebie poszczególne wersje słynnego deseru. Oto kilka rodzajów sernika, które można modyfikować na wersję light, np. upiec go z masą stworzoną z chudego sera.

  1. Sernik nowojorski – spód tego ciasta robi się z krakersów z mąki graham. Mąkę miesza się z kolei z masłem, masą serową oraz pełnotłusty serem.
  2. Sernik japoński – to puszysty i lekki deser, który nie ma spodu. Przyrządza się go w kąpieli wodnej w bemarze.
  3. Sernik królewski – pochodzi z Niemiec i ma czekoladowy spód. W środku znajduje się pieczona masa serowa, a na zewnątrz czekoladowa kruszonka.
  4. Flao – bardzo specyficzny sernik o smaku anyżu, sera, mięty oraz cukru. Co ciekawe, deser pochodzi z Ibizy, gdzie podaje się go z okazji Wielkanocy.
  5. Sernik na zimno – jak nazwa wskazuje, tego sernika się nie piecze. Spód składa się z biszkoptów albo herbatników, środek z masy serowej (oraz żółtek i żelatyny), a wierzch stanowi galaretka. Aby deser był bardziej pożywny, można dodać do galaretki różnego rodzaju owoce (np. truskawki lub borówki).

Co trzeba wiedzieć o twarogu do sernika?

Wysokobiałkowy albo niskotłuszczowy twaróg jak najbardziej może nadawać się do masy sernikowej.  Jako że organizm trawi go powoli, można spożywać go tuż przed spaniem. Dlaczego? Otóż aminokwasy znajdujące się w twarogu uwolnią się i będą pożywiać tkankę mięśniową – również wtedy, gdy ciało odpoczywa. Wartość odżywcza białka w twarogu zbliżona jest do białka zawartego w mięsie, dlatego też poleca się jedzenie twarogu osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami.

Oprócz gotowych twarogów do fit serników można wykorzystać również samodzielnie przygotowaną masę! Wystarczy świeże mleko od krowy (najlepiej od sprawdzonego dostawcy lub gospodarza) lub mleko pasteryzowane. Takie mleko podgrzewać trzeba do 25 st. C i dodać do niego szczepionkę do sera. Po kilkunastu godzinach powstanie skrzep, który przekłada się do sita z lnianą tkaniną, a następnie oddziela od niego serwatkę. Miękki twaróg, który dzięki temu procesowi otrzymamy, można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pożywnego deseru. Serniki dietetyczne z własnoręcznie przyrządzonego twarogu z pewnością będą zdrową, energetyczną bombą dla organizmu!

Warto wiedzieć!

Puszysty deser w postaci sernika tak mocno rozkochał w sobie ludzi, że 30 lipca ustanowiono... Międzynarodowym Dniem Sernika! Najlepszy jego smak uzyskać można dzięki utworzeniu masy z tłustego, najlepiej trzykrotnie zmielonego twarogu. Doskonale sprawdzi się też sklepowy twaróg mielony, który nie ma wodnistej konsystencji. Aby sernik był zdrowy, warto szukać twarogu z jak najprostszym składem – bez zbędnych barwników, konserwantów lub aromatów. Jeśli chce się z kolei uzyskać kremową konsystencję deseru, warto dodać do twarogu ser typu mascarpone.

Serniki dietetyczne - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto