Sernik na zimno z jagodami

Opublikowano: 16.04.2021 r., 18:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na spodzie z biszkoptów z truskawkową galaretką i czarnymi jagodami.
Sernik na zimno z jagodami
Sernik na zimno z jagodami, czyli idealny deser na ciepłe, letnie dni. Delikatny puszysty ser i słodkawo kwaśne sezonowe jagody to idealne połączenie.
Przygotowanie 20 min
209 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty 1 mała paczka (100 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Galaretka 1 opakowanie (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 10 łyżek (100 g)
  • Jagody (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na sernik na zimno z jagodami krok po kroku

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż warstwę z biszkoptów.

Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, ksylitol wymieszaj do połączenia składników.

Masę serową wylej do blachy.

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zachowując proporce wody i proszku.

Do miski z płynną galaretką dodaj jagody.

Wstaw galaretkę do lodówki na ok. 15-20 min do niewielkiego stężenia.

Galaretkę wylej na masę serową i całe ciasto wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami to ciasto, którego chyba nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. To w końcu jeden z najpopularniejszych rodzajów serników, przygotowywany zwłaszcza w okresie letnim. Ten szybki deser bez pieczenia, z twarogu, z mrożonymi jagodami lub z borówkami oraz owocową galaretką świetnie sprawdza się w roli podwieczorku, słodkiej przekąski do kawy czy herbaty. Pięknie prezentuje się na stole, zwłaszcza jeśli dodatkowo zostanie ozdobiony świeżymi owocami i listkami świeżej mięty. Dlatego to idealna opcja na tort okolicznościowy, jeśli ważne okazje do świętowania wypadają właśnie wiosną lub latem. Świetnie sprawdzi się też w roli głównego ciasta na wspólne grillowanie z rodziną, czy przyjaciółmi. Jak widzisz, sernik na zimno z jagodami możesz wykorzystać na wiele sposobów i okazji i mieć pewność, że jego smak, wygląd i konsystencja nigdy nie zawiodą.

Przepis na sernik na zimno z jagodami jest stosunkowo prosty, szybki więc bez problemu poradzą sobie z nim nawet te osoby, które wcześniej z pieczeniem serników miały niewiele wspólnego. Co będzie potrzebne? Oczywiście podstawowym składnikiem będzie ser twarogowy. Dla ułatwienia najlepiej wybrać ten już z mielony, sprzedawany w sklepach w specjalnych kuferkach. Jeśli zależy nam aby ser był bardzo puszysty i kremowy, można zmiksować go dodatkowo z serem ricotta, mascarpone, waniliowym serkem homogenizowanym lub słodką śmietanką 30%. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych do masy serowej dobrze dodać też cukier, słodzik (na przykład ksylitol lub erytrytol), cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka wanilii. Ciasto można przygotować na delikatnym spodzie z gotowych okrągłych biszkoptów, herbatników, kruszonki z płatków owsianych lub całkowicie bez spodu. Jako górna warstwa najlepiej sprawdzi się owocowa galaretka w której zanurzone będą owoce jagodowe. Oczywiścnie można dodać je również bezpośrednio do sera. Jak widzisz ciasto nie wymaga pieczenia, jedynie po przygotowaniu konieczne jest odstawienie go do lodówki na minimum godzinę, aby zarówno masa serowa jak i galeretka miały czas aby stężęć. Poznaj szczegółowy przepis na sernik na zimno z jagodami i z pewnością zostanie on z Tobą na długo.

Alergeny w serniku na zimno z jagodami

Lista alergenów dla sernika na zimno z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sernika na zimno z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
119.73
209.54
Białko (g)
7.41
12.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
12.91
22.59
Węglowodany przyswajalne (g)
12.19
21.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
4.37
7.65
Tłuszcze nasycone (g)
3.72
6.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
1.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.51
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.37
26.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
214.56
375.47
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z jagodami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z jagodami

Koszt składników
41.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
100 g
1 mała paczka
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Galaretka
70 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
10 łyżek
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Jagody
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Koszt składników
41.80