Sernik na zimno z jagodami
- Biszkopty - 1 mała paczka (100 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (70 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 10 łyżek (100 g)
- Jagody (500 g)
Przepis na sernik na zimno z jagodami krok po kroku
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż warstwę z biszkoptów.
Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, ksylitol wymieszaj do połączenia składników.
Masę serową wylej do blachy.
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zachowując proporce wody i proszku.
Do miski z płynną galaretką dodaj jagody.
Wstaw galaretkę do lodówki na ok. 15-20 min do niewielkiego stężenia.
Galaretkę wylej na masę serową i całe ciasto wstaw do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z jagodami
Sernik na zimno z jagodami to ciasto, którego chyba nikomu nie trzeba specjalnie przedstawiać. To w końcu jeden z najpopularniejszych rodzajów serników, przygotowywany zwłaszcza w okresie letnim. Ten szybki deser bez pieczenia, z twarogu, z mrożonymi jagodami lub z borówkami oraz owocową galaretką świetnie sprawdza się w roli podwieczorku, słodkiej przekąski do kawy czy herbaty. Pięknie prezentuje się na stole, zwłaszcza jeśli dodatkowo zostanie ozdobiony świeżymi owocami i listkami świeżej mięty. Dlatego to idealna opcja na tort okolicznościowy, jeśli ważne okazje do świętowania wypadają właśnie wiosną lub latem. Świetnie sprawdzi się też w roli głównego ciasta na wspólne grillowanie z rodziną, czy przyjaciółmi. Jak widzisz, sernik na zimno z jagodami możesz wykorzystać na wiele sposobów i okazji i mieć pewność, że jego smak, wygląd i konsystencja nigdy nie zawiodą.
Przepis na sernik na zimno z jagodami jest stosunkowo prosty, szybki więc bez problemu poradzą sobie z nim nawet te osoby, które wcześniej z pieczeniem serników miały niewiele wspólnego. Co będzie potrzebne? Oczywiście podstawowym składnikiem będzie ser twarogowy. Dla ułatwienia najlepiej wybrać ten już z mielony, sprzedawany w sklepach w specjalnych kuferkach. Jeśli zależy nam aby ser był bardzo puszysty i kremowy, można zmiksować go dodatkowo z serem ricotta, mascarpone, waniliowym serkem homogenizowanym lub słodką śmietanką 30%. W zależności od indywidualnych preferencji smakowych do masy serowej dobrze dodać też cukier, słodzik (na przykład ksylitol lub erytrytol), cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka wanilii. Ciasto można przygotować na delikatnym spodzie z gotowych okrągłych biszkoptów, herbatników, kruszonki z płatków owsianych lub całkowicie bez spodu. Jako górna warstwa najlepiej sprawdzi się owocowa galaretka w której zanurzone będą owoce jagodowe. Oczywiścnie można dodać je również bezpośrednio do sera. Jak widzisz ciasto nie wymaga pieczenia, jedynie po przygotowaniu konieczne jest odstawienie go do lodówki na minimum godzinę, aby zarówno masa serowa jak i galeretka miały czas aby stężęć. Poznaj szczegółowy przepis na sernik na zimno z jagodami i z pewnością zostanie on z Tobą na długo.
Alergeny w serniku na zimno z jagodami
Lista alergenów dla sernika na zimno z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika na zimno z jagodami
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.