Sernik na czekoladowym spodzie
- Czekolada gorzka (120 g)
- Jajko (8 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Cukier (250 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Mascarpone - 2 małe opakowania (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na sernika na czekoladowym spodzie krok po kroku
Do miski wbij 4 jajka.
Dodaj 100 g cukier i zmiksuj do uzyskania białej piany.
Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę.
Zmiksuj do połączenia składników.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
W misce umieść serek mascarpone i wlej śmietanę.
Dodaj 4 jajka i 150 g cukru oraz łyżkę mąki pszennej.
Zmiksuj do połączenia składników.
Wyłóż masę na czekoladowy spód.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.
Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika na czekoladowym spodzie
Sernik na czekoladowym spodzie to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Placek czekoladowy jest idealnym dodatkiem do kremowego sernika. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na sernik na czekoladowym spodzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, serek mascarpone, śmietana kremówka.
Jak zrobić sernik na czekoladowym spodzie? Do miski wbij jajka. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania białej piany. Dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę. Zmiksuj do połączenia składników. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W misce umieść serek mascarpone i wlej śmietanę. Dodaj jajka i cukier oraz łyżkę mąki pszennej. Zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masę na czekoladowy spód. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: pyszny sernik na czekoladowym spodzie sprawdzi się idealnie na deser dla całej rodziny. Najlepszy sernik jest bardzo kremowy i pasuje jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczny placek można przygotować także na spodzie z dodatkiem czekolady mlecznej. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Alergeny w serniku na czekoladowym spodzie
Lista alergenów dla sernika na czekoladowym spodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika na czekoladowym spodzie
Sernik na czekoladowym spodzie to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.