Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Opublikowano: 20.07.2021 r., 14:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z fasoli i pieczarek
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Pyszna sałatka z gotowanej białej fasoli jaś z marynowanymi pieczarkami – pięknie wyglądająca i genialna w smaku. Idealna do wpisania na wielkanocne lub imprezowe menu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
203 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Pieczarki marynowane (200 g)
  • Papryka konserwowa (marynowana) (100 g)
  • Majonez light (100 g)
  • Musztarda sarepska (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, metalowe sito

Przepis na sałatkę z białej fasoli i pieczarek marynowanych krok po kroku

Fasolę umieść w misce, zalej zimną wodą i zostaw na 10 godzin.

Po tym czasie olej wodę z fasoli, dodaj nasiona do garnka i zalej świeżą wodą. Gotuj fasolę do miękkości - około godzinę.

W tym czasie nastaw także jajka do ugotowania - na twardo.

Pokrój pieczarki na pół lub na cztery. Paprykę pokrój w kostkę a ugotowane i obrane jajka pokrój w dużą kostkę.

Ugotowaną fasolę odcedź na sicie. Dodaj do miski razem z resztą wszystkich składników. Przypraw całą sałatkę.

Gotową sałatkę posyp świeżym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Pyszna sałatka z gotowanej białej fasoli jaś z marynowanymi pieczarkami – pięknie wyglądająca i genialna w smaku. Idealna do wpisania na wielkanocne lub imprezowe menu. Przepis na tę sałatkę jest mega prosty a do zrobienia trzeba tylko mieć fasolę gotowaną, pieczarki i paprykę marynowaną oraz jajka. Wszystko to zatopione w sosie musztardowo-majonezowym – przepyszne! Zrób tę sałatkę dzień wcześniej, by była jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do podgrzanego i zarumionego pieczywa z masłem czosnkowym.

Jest to bardzo prosta sałatka. Składników jest tylko kilka i są one bardzo łatwo dostępne. Jest naprawdę smaczna. Przepis opiera się o wykorzystanie gotowanej białej fasoli jaś. Jest to nieco dłuższa wersja, która wymaga wcześniejszego moczenia, a następnie ugotowania fasoli. Z uwagi na ciężkostrawność rośliny trzeba ją dobrze przygotować. Do gotowania wymień wodę na świeżą i pierwsze 10-15 minut nie przykrywaj. Można później fasolę przykryć. Gotować należy godzinę lub dłużej – do miękkości. Można było by zrobić ją w szybszy sposób, jeśli sytuacja tego wymaga. Wystarczyłoby zamiast surowej fasoli użyć fasoli z puszki. Wystarczy fasolę tylko pozbawić zalewy i opłukać. Pieczarki marynowane są bardzo dobre, ale ciekawie smakować będzie sałatka, w której zamiast pieczarek będą inne grzyby marynowane. Sok z limonki można wymienić na sok z cytryny albo ocet. Sprawdzą się równie dobrze.

Przepis na tę sałatkę nie zawiera mięsa, więc jest odpowiedni dla osób ograniczających mięso. Jest bogaty w wiele składników mineralnych i witamin. Zawiera także dużo błonnika, a białko jest pochodzenia roślinnego. Jest to przepis zdrowy, który nie zawiera ogromnej ilości tłuszczu jak w przypadku bardziej tłustego mięsa. Ponadto indeks glikemiczny jest niski, więc oznacza to, że ta sałatka jest sycąca, zapewnia stan najedzenia na dłuższy czas. Nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i insuliny, co jest niezwykle ważne przy takich schorzeniach jak insulinooporność i cukrzyca. Ten przepis także nie zawiera glutenu. Śmiało korzystaj, jeśli musisz zrezygnować z glutenu.

Alergeny w sałatce z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Lista alergenów dla sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Wegetariańska sałatka, która nie zawiera glutenu. Ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
140.36
203.52
Białko (g)
8.63
12.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
10.33
14.98
Węglowodany przyswajalne (g)
2.13
3.09
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.37
4.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
5.84
8.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
2.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.95
5.73
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
44.60
64.67
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.34
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.85
8.48
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.03
59.50
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.31
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
1.37
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.49
26.82
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
353.72
512.90
Potas (mg)
136.97
198.60
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.64
34.28
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
80.07
116.10
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.36
13.57
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.10
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.74
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka konserwowa (marynowana)
100 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 100 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Musztarda sarepska
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
29.00