Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
- Fasola biała jaś nasiona suche (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Pieczarki marynowane (200 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) (100 g)
- Majonez light (100 g)
- Musztarda sarepska (50 g)
Przepis na sałatkę z białej fasoli i pieczarek marynowanych krok po kroku
Fasolę umieść w misce, zalej zimną wodą i zostaw na 10 godzin.
Po tym czasie olej wodę z fasoli, dodaj nasiona do garnka i zalej świeżą wodą. Gotuj fasolę do miękkości - około godzinę.
W tym czasie nastaw także jajka do ugotowania - na twardo.
Pokrój pieczarki na pół lub na cztery. Paprykę pokrój w kostkę a ugotowane i obrane jajka pokrój w dużą kostkę.
Ugotowaną fasolę odcedź na sicie. Dodaj do miski razem z resztą wszystkich składników. Przypraw całą sałatkę.
Gotową sałatkę posyp świeżym koperkiem.
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z pieczarek marynowanych
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Pieczarki z cebulą
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
-
Sałatka pieczarkowa z porem
-
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
-
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
-
Sałatki z pieczarkami
Więcej informacji na temat sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Pyszna sałatka z gotowanej białej fasoli jaś z marynowanymi pieczarkami – pięknie wyglądająca i genialna w smaku. Idealna do wpisania na wielkanocne lub imprezowe menu. Przepis na tę sałatkę jest mega prosty a do zrobienia trzeba tylko mieć fasolę gotowaną, pieczarki i paprykę marynowaną oraz jajka. Wszystko to zatopione w sosie musztardowo-majonezowym – przepyszne! Zrób tę sałatkę dzień wcześniej, by była jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do podgrzanego i zarumionego pieczywa z masłem czosnkowym.
Jest to bardzo prosta sałatka. Składników jest tylko kilka i są one bardzo łatwo dostępne. Jest naprawdę smaczna. Przepis opiera się o wykorzystanie gotowanej białej fasoli jaś. Jest to nieco dłuższa wersja, która wymaga wcześniejszego moczenia, a następnie ugotowania fasoli. Z uwagi na ciężkostrawność rośliny trzeba ją dobrze przygotować. Do gotowania wymień wodę na świeżą i pierwsze 10-15 minut nie przykrywaj. Można później fasolę przykryć. Gotować należy godzinę lub dłużej – do miękkości. Można było by zrobić ją w szybszy sposób, jeśli sytuacja tego wymaga. Wystarczyłoby zamiast surowej fasoli użyć fasoli z puszki. Wystarczy fasolę tylko pozbawić zalewy i opłukać. Pieczarki marynowane są bardzo dobre, ale ciekawie smakować będzie sałatka, w której zamiast pieczarek będą inne grzyby marynowane. Sok z limonki można wymienić na sok z cytryny albo ocet. Sprawdzą się równie dobrze.
Przepis na tę sałatkę nie zawiera mięsa, więc jest odpowiedni dla osób ograniczających mięso. Jest bogaty w wiele składników mineralnych i witamin. Zawiera także dużo błonnika, a białko jest pochodzenia roślinnego. Jest to przepis zdrowy, który nie zawiera ogromnej ilości tłuszczu jak w przypadku bardziej tłustego mięsa. Ponadto indeks glikemiczny jest niski, więc oznacza to, że ta sałatka jest sycąca, zapewnia stan najedzenia na dłuższy czas. Nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i insuliny, co jest niezwykle ważne przy takich schorzeniach jak insulinooporność i cukrzyca. Ten przepis także nie zawiera glutenu. Śmiało korzystaj, jeśli musisz zrezygnować z glutenu.
Alergeny w sałatce z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Lista alergenów dla sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Wegetariańska sałatka, która nie zawiera glutenu. Ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.