Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Opublikowano: 04.11.2021 r., 13:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Pyszna, prosta i szybka sałatka z pieczarkami i jajkiem idealna na imprezę czy na święta. Genialna w smaku, a do tego gotowa w niecałe pół godziny.
Przygotowanie 20 min
150 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Pieczarki marynowane (150 g)
  • Ogórki konserwowe (150 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Majonez light (70 g)
  • Jogurt naturalny (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek

Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem krok po kroku

Ugotuj jajka na twardo.

Pieczarki pokrój na pół, a następnie w plasterki.

Obraną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.

Ogórki przekrój wzdłuż na krzyż, po tym w plasterki.

Gdy jajka się ugotują obierz je i pokrój w większą kostkę.

Do jajek dodaj wszystkie składniki i wymieszaj je.

Sałatkę dopraw według uznania.

Gotową sałatkę posyp świeżym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pieczarkami i jajkiem

Pyszna, prosta i szybka sałatka z pieczarkami i jajkiem idealna na imprezę czy na święta. Genialna w smaku, a do tego gotowa w niecałe pół godziny. Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem jest bardzo dobry w smaku, ponieważ dodaje się do niej pieczarki oraz ogórki konserwowe. Nie jest więc to sałatka nudna, mimo, że składa się tylko z kilku prostych produktów. Jak zrobisz sałatkę z pieczarkami i jajkiem to będzie znakomita przystawka na imprezę, która oczaruje wszystkich gości. Zrób ją kilka godzin wcześniej i posyp szczypiorkiem.

Szybka i dobra sałatka z pieczarkami i jajkiem wymaga tylko paru składników. Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i jajkiem? Ugotuj jajka na twardo. Jak je ugotujesz, przed obieraniem, umieść jajka na kilka chwil w lodowatej wodzie. Jajka powinny się lepiej obierać. W tym czasie gdy jajka się gotują możesz wykonać resztę kroków. Wystarczy tylko pokroić jajka, ogórki, cebulkę oraz pieczarki. Sposób krojenia jest dowolny. Niektórzy lubią duże kawałki w sałatce, inni zaś mniejsze. W przepisie na sałatkę z pieczarkami i jajkiem kawałki nie są za małe i nie są za duże. Na końcu wszystkie składniki włącznie z majonezem oraz jogurtem należy wymieszać i całość doprawić według gustu. Wystarczy sól i pieprz. Zamiast majonezu można użyć samego jogurtu naturalnego lub śmietany.

Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem to pyszny sposób na wykorzystanie zalegających produktów w lodówce. Nie trzeba bowiem ograniczać się tylko do ogórka i pieczarek. Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i jajkiem, by była jeszcze smaczniejsza? Można wzbogacić skład sałatki o kukurydzę lub groszek konserwowy, które będą świetnie pasować do tej sałatki. Jeżeli nie przepadasz za cebulą – pomiń ją lub daj zwykłą. Zamiast ogórka konserwowego dobra opcja to dodanie ogórków kiszonych. Pyszna jest sałatka także jeśli zrobisz do niej pieczarki podsmażone na maśle w zamian za marynowane.

Sałatka z pieczarkami i jajkiem jest fantastyczna, ale koniecznie zrób ją minimum kilka godzin wcześniej. Dzięki temu sałatka z pieczarkami i jajkiem będzie o wiele lepsza, ponieważ wszystko połączy się w całość. Nie tylko na imprezie się sprawdzi, na co dzień to jest także smaczna propozycja. Świeży szczypiorek najlepiej jest podać na końcu, sałatka wtedy prezentuje się ładnie i kolorowo. Możesz mieć szybką przystawkę, która jest prosta i przesmaczna. Do sałatki pasuje świeże pieczywo. Można ją jeść z mięsami lub rybami na zimno albo z kanapkami. Krótko ujmując: jest to sałatka pasująca do wielu potraw.

Alergeny w sałatce z pieczarkami i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka ma niski indeks gikemiczny. Zawiera sporą ilość tłuszczu, trochę białka i mało węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
79.13
150.35
Białko (g)
4.99
9.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
3.69
7.01
Węglowodany przyswajalne (g)
3.11
5.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
4.97
9.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
3.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
6.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
2.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
3.43
Cholesterol (mg)
109.34
207.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
48.03
91.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.45
2.76
Witamina D (µg (mcg))
0.69
1.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.96
89.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.77
1.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.01
38.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.64
22.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
284.83
541.18
Potas (mg)
151.16
287.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.98
91.17
Fosfor (mg)
91.32
173.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.57
16.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.28
Cynk (mg)
0.59
1.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarkami i jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pieczarkami i jajkiem

Koszt składników
24.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki marynowane
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Jogurt naturalny
70 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 ml
Koszt składników
24.80