Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek

Ugotuj jajka na twardo.

Pieczarki pokrój na pół, a następnie w plasterki.

Obraną cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.

Ogórki przekrój wzdłuż na krzyż, po tym w plasterki.

Gdy jajka się ugotują obierz je i pokrój w większą kostkę.

Do jajek dodaj wszystkie składniki i wymieszaj je.

Sałatkę dopraw według uznania.

Gotową sałatkę posyp świeżym szczypiorkiem.

Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Koszt przygotowania dania
9.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
15

Sałatka z pieczarkami i jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z pieczarkami i jajkiem

Pyszna, prosta i szybka sałatka z pieczarkami i jajkiem idealna na imprezę czy na święta. Genialna w smaku, a do tego gotowa w niecałe pół godziny. Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem jest bardzo dobry w smaku, ponieważ dodaje się do niej pieczarki oraz ogórki konserwowe. Nie jest więc to sałatka nudna, mimo, że składa się tylko z kilku prostych produktów. Jak zrobisz sałatkę z pieczarkami i jajkiem to będzie znakomita przystawka na imprezę, która oczaruje wszystkich gości. Zrób ją kilka godzin wcześniej i posyp szczypiorkiem.

Szybka i dobra sałatka z pieczarkami i jajkiem wymaga tylko paru składników. Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i jajkiem? Ugotuj jajka na twardo. Jak je ugotujesz, przed obieraniem, umieść jajka na kilka chwil w lodowatej wodzie. Jajka powinny się lepiej obierać. W tym czasie gdy jajka się gotują możesz wykonać resztę kroków. Wystarczy tylko pokroić jajka, ogórki, cebulkę oraz pieczarki. Sposób krojenia jest dowolny. Niektórzy lubią duże kawałki w sałatce, inni zaś mniejsze. W przepisie na sałatkę z pieczarkami i jajkiem kawałki nie są za małe i nie są za duże. Na końcu wszystkie składniki włącznie z majonezem oraz jogurtem należy wymieszać i całość doprawić według gustu. Wystarczy sól i pieprz. Zamiast majonezu można użyć samego jogurtu naturalnego lub śmietany.

Przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem to pyszny sposób na wykorzystanie zalegających produktów w lodówce. Nie trzeba bowiem ograniczać się tylko do ogórka i pieczarek. Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i jajkiem, by była jeszcze smaczniejsza? Można wzbogacić skład sałatki o kukurydzę lub groszek konserwowy, które będą świetnie pasować do tej sałatki. Jeżeli nie przepadasz za cebulą – pomiń ją lub daj zwykłą. Zamiast ogórka konserwowego dobra opcja to dodanie ogórków kiszonych. Pyszna jest sałatka także jeśli zrobisz do niej pieczarki podsmażone na maśle w zamian za marynowane.

Sałatka z pieczarkami i jajkiem jest fantastyczna, ale koniecznie zrób ją minimum kilka godzin wcześniej. Dzięki temu sałatka z pieczarkami i jajkiem będzie o wiele lepsza, ponieważ wszystko połączy się w całość. Nie tylko na imprezie się sprawdzi, na co dzień to jest także smaczna propozycja. Świeży szczypiorek najlepiej jest podać na końcu, sałatka wtedy prezentuje się ładnie i kolorowo. Możesz mieć szybką przystawkę, która jest prosta i przesmaczna. Do sałatki pasuje świeże pieczywo. Można ją jeść z mięsami lub rybami na zimno albo z kanapkami. Krótko ujmując: jest to sałatka pasująca do wielu potraw.

Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
79.13 kcal
150.35 kcal
Białko
4.99 g
9.48 g

Węglowodany w sałatce z pieczarkami i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
3.69 g
7.01 g
Węglowodany przyswajalne
3.11 g
5.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.58 g
1.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
4.97 g
9.44 g
Tłuszcze nasycone
1.63 g
3.11 g
Tłuszcze nienasycone
3.33 g
6.33 g
Tłuszcze jednonasycone
1.53 g
2.90 g
Tłuszcze wielonasycone
1.81 g
3.43 g
Cholesterol
109.34 mg
207.75 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z pieczarkami i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
48.03 µg (mcg)
91.25 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
1.45 mg
2.76 mg
Witamina D
0.69 µg (mcg)
1.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.33 mg
0.63 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
46.96 µg (mcg)
89.22 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.47 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.77 mg
1.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
20.01 µg (mcg)
38.02 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
11.64 µg (mcg)
22.12 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pieczarkami i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
284.83 mg
541.18 mg
Potas
151.16 mg
287.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
47.98 mg
91.17 mg
Fosfor
91.32 mg
173.50 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
8.57 mg
16.27 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.28 mg
Cynk
0.59 mg
1.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarkami i jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pieczarkami i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • majonez light
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki z pieczarkami i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki marynowane
150 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Jogurt naturalny
70 ml
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 ml
Koszt składników
24.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarkami i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.5% osób