Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna

Opublikowano: 28.03.2021 r., 13:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz surówka wiosenna
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz surówka wiosenna
Wspaniały, soczysty i kruchy kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami otulony serem żółtym. Do tego ziemniaki tłuczone wymieszane z masłem i koperkiem. Dodatkiem jest sałatka wiosenna. Pyszny, prosty obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
495 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Smalec (30 g)
  • Schab wieprzowy bez kości (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Ziemniaki młode (500 g)
  • Masło (30 g)
  • Ogórek (150 g)
  • Rzodkiewka (150 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Pieczarki marynowane (150 g)
  • Ser gouda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, koper, przyprawa tzatziki
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna krok po kroku

Schab przygotuj dzień wcześniej: Plastry schabu umyj, osusz i rozbij. Przypraw solą i pieprzem. Ułóż warstwę schabu na dnie głębokiej miski. Na schab wyłóż pokrojoną w piórka cebulę. Zalej mlekiem (tyle, by schab był przykryty). Powtórz tę czynność do wykorzystania składników. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia odlej mleko, usuń cebulę i odsącz schab z mleka.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i wstaw go ugotowania. Posól wodę (1 łyżka). Ugotuj do miękkości.

Jajka rozbij z odrobiną octu (wtedy jajko jest bardziej rzadkie). Dodaj też sól i pieprz.

Mocz plastry schabu w jajku i następnie bułce.

Na rozgrzany smalec wyłóż zapanierowane kotlety. Smaż je około 15 minut pod przykryciem. Mają być złociste. Na około 5 minut przed końcem zdejmij przykrywkę.

Na 10 g masła usmaż pokrojone w ćwierćplastry pieczarki.

Usmażone kotlety wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta dodaj podduszone pieczarki. Posyp całość startym serem. Wstaw do piekarnika (190 st. Celsjusza) i piecz 20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.

Ogórka obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój w półplastry. Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj pokrojone warzywa z solą, pieprzem, śmietaną oraz przyprawą tzatziki.

Ziemniaki wymieszaj z solą, świeżym koperkiem i masłem (20 g). Zrób puree.

Podawaj ziemniaki z kotletem oraz z sałatką.

Jak oceniasz przepis na kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Domowy obiad w nieco innej wersji? Nie ma sprawy. Często zastanawiamy się co zrobić na obiad. Klasyczny schabowy? Być może Ci się już przejadł. Jeżeli tak to zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu. Możesz zrobić kilka rzeczy, które zmienią Twoje danie w coś innego niż jadłeś do tej pory.

Przede wszystkim by schab był bardzo kruchy i soczysty dobrze jest przez całą noc moczyć go w mleku i cebuli. Spróbuj tak przygotować schab a na pewno nie pożałujesz. Kotlet schabowy podawany będzie z pieczarkami podsmażonymi na maśle i zapieczony będzie z żółtym serem. Jako dodatek będą klasyczne ziemniaki z masełkiem i koperkiem. Serdecznie polecam przepyszny przepis na sałatkę wiosenną złożoną z ogórka, rzodkiewki, szczypiorku i śmietany. Takie domowe obiady lubi każdy. Zjedz taki obiad z rodziną i delektuj się przepysznym smakiem.

Alergeny w kotlecie schabowym zapiekanym z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Lista alergenów dla kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Ser gouda

Wartości odżywcze kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
130.28
495.05
Białko (g)
7.35
27.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
9.52
36.17
Węglowodany przyswajalne (g)
8.42
32.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
7.02
26.66
Tłuszcze nasycone (g)
3.78
14.38
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
12.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
9.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
2.69
Cholesterol (mg)
48.79
185.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
34.61
131.53
Witamina B6 (mg)
0.27
1.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.95
Witamina C (mg)
7.91
30.06
Witamina D (µg (mcg))
0.28
1.08
Witamina E (mg)
0.20
0.76
Retinol (µg (mcg))
33.76
128.29
Tiamina (mg)
0.20
0.76
Ryboflawina (mg)
0.15
0.57
Niacyna (mg)
2.42
9.18
Foliany (µg (mcg))
17.60
66.86
Beta karoten (µg (mcg))
10.33
39.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
81.85
311.04
Potas (mg)
296.94
1128.37
Wapń (mg)
50.00
190.02
Fosfor (mg)
112.02
425.69
Magnez (mg)
19.27
73.23
Żelazo (mg)
0.75
2.86
Cynk (mg)
0.76
2.90
Miedź (mg)
0.10
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną

Koszt składników
50.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Smalec
30 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 30 g
Schab wieprzowy bez kości
300 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Ziemniaki młode
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ogórek
150 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Rzodkiewka
150 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Pieczarki marynowane
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Koszt składników
50.20