Sałatka z jajkiem i pieczarkami

Opublikowano: 27.09.2022 r., 20:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z jajkiem i pieczarkami
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
Sałatka z jajkiem i pieczarkami to świetny pomysł na szybki lunch, który doda Ci energii na resztę dnia. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
127 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Pieczarki (400 g)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Majonez 3 łyżki (30 g)
  • Ogórki kiszone 4 sztuki (400 g)
  • Kukurydza konserwowa 1/2 puszki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatką z jajkiem i pieczarkami krok po kroku

Pieczarki oczyść i ugotuj krótko w wodzie.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ugotowane jajka pokrój w kostkę, dodaj przekrojone na pół pieczarki.

Dodaj kukurydzę, drobno pokrojony por i ogórki.

Dopraw do maku i dodaj majonez.

Jak oceniasz przepis na sałatką z jajkiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z jajkiem i pieczarkami

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Pyszna sałatka z jajkiem i pieczarkami idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajdują się takie składniki jak: pieczarki świeże, cebula, ogórki konserwowe, sól, pieprz i majonez. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy. Następnie połącz z pozostałymi składnikami pokrojonymi w kostkę. Pamiętaj, aby pieczarki delikatnie ugotować w wodzie.

Jednak co ciekawe, pieczarki możesz jeść na surowo, w przeciwieństwie do innych grzybów.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Cały mój przepis na sałatkę z jajkiem i pieczarkami przedstawiam nieco niżej.

Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i nasza sałatka jest dobra do podania.

Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka z jajkiem i pieczarkami. Moja smaczna sałatka nie zawiera źródeł węglowodanów takich jak ryż, kasza czy makaron. Jeśli chcesz, aby była ona bardziej syta, śmiało dodaj odrobinę gotowanego makaronu.

Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację, ale też na imprezę w gronie znajomych.

Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z jajkiem i pieczarkami

Lista alergenów dla sałatki z jajkiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z jajkiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz dodać jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
63.67
127.35
Białko (g)
3.45
6.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.57
11.14
Węglowodany przyswajalne (g)
4.61
9.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.46
6.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
2.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.41
4.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.99
1.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
2.84
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.56
123.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
35.54
71.08
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.32
Witamina C (mg)
2.49
4.98
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.67
Witamina E (mg)
0.34
0.68
Retinol (µg (mcg))
26.41
52.81
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.21
0.41
Niacyna (mg)
1.25
2.51
Foliany (µg (mcg))
24.51
49.02
Beta karoten (µg (mcg))
98.36
196.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
437.40
874.80
Potas (mg)
154.93
309.87
Wapń (mg)
14.85
29.71
Fosfor (mg)
70.88
141.76
Magnez (mg)
10.13
20.25
Żelazo (mg)
0.76
1.52
Cynk (mg)
0.47
0.93
Miedź (mg)
0.15
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z jajkiem i pieczarkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z jajkiem i pieczarkami

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Ogórki kiszone
400 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
28.50