Sałatka z pieczarkami konserwowymi

Opublikowano: 01.04.2021 r., 20:48 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pieczarkami konserwowymi, jajkiem i zielonym ogórkiem znajduje się w małej salaterce. Na widelec nabita jest marynowana pieczarka, a obok leży ogórek.
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
Sałatka z pieczarkami konserwowymi jest szybka do wykonania. Przepis na sałatkę jest błyskawiczny. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami marynowanymi i z jajkiem!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
222 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
11
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki marynowane konserwowe (300 g)
  • Jajko 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Ogórek 1 ogórek (180 g)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Koperek 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka

Przepis na sałatkę z pieczarkami konserwowymi krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo (10 min). Ostudzone obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki odsącz z zalewy, a następnie pokrój w kostkę.

Ogórka obierz i wytnij z niego gniazda nasienne. Pozostałą część pokrój w kostkę.

Koperek poszatkuj na drobno.

Wszystkie składniki umieść w misce. Następnie dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku, a potem wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarkami konserwowymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pieczarkami konserwowymi

Sałatka z pieczarkami konserwowymi, jajkiem, ogórkiem, koperkiem i majonezem nadaje się na obiad lub kolację w gronie najbliższych i znajomych. Powinna posmakować także dzieciom. Nie zawiera mięsa, więc mogą ją jeść osoby na diecie wegetariańskiej. Jest to danie o niskim indeksie glikemicznym.

Jak zrobić tę potrawę? Przepis na sałatkę jest bardzo prosty. Jest w niej jedynie kilka składników i tak naprawdę musisz poczekać tylko na to, aż jajka ugotują się na twardo. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem reszty produktów. Ta szybka sałatka z marynowanymi pieczarkami nie musi być z dodatkiem samego majonezu. Jeżeli lubisz musztardę, możesz zrobić sos majonezowo-musztardowy. Będzie tutaj pasować także sos jogurtowo-czosnkowy lub majonezowo-ketchupowy.

Ogórek zielony może być zastąpiony ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Do tej sałatki pasować będzie także pokrojona w kostkę gotowana szynka wieprzowa, ale wtedy automatycznie danie przestanie być wegetariańskie. Dodatkowo na wierzchu możesz posypać sałatkę grzaneczkami (można zrobić je samemu albo kupić gotowe) lub prażoną cebulką, ale te dodatki warto dodać na sałatkę tuż przed jedzeniem, aby wciąż były chrupkie.

Ta sałatka jest z jajkiem i majonezem, więc nie jest wegańska, ale jeśli chcesz uzyskać taką potrawę, te dwa składniki zamień na coś innego. Do tej sałatki możesz dodać szczypiorek, groszek konserwowy oraz kukurydzę konserwową. Będzie pasować również czerwona cebulka. Ciekawy dodatkiem byłby także ser żółty lub produkt roślinny będący alternatywą sera żółtego. Możesz pokroić go w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Niektórzy do takich sałatek lubią dodawać jeszcze jabłko.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi jest tak prosta do przygotowania, że poradzi sobie z nią także osoba początkująca. Nadaje się nie tylko na rodzinną imprezę, ale także do pracy. Wystarczy zapakować ją do osobnego pojemnika i zabrać ze sobą. Do drugiego pojemniczka lub słoika można dać grzaneczki z prażoną cebulką. Sałatkę należy przechowywać w lodówce.

Alergeny w sałatce z pieczarkami konserwowymi

Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami konserwowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami konserwowymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
123.55
222.40
Białko (g)
4.78
8.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
4.07
7.32
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
6.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
9.97
17.95
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
4.43
Tłuszcze nienasycone (g)
7.51
13.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.65
4.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.86
8.75
Cholesterol (mg)
108.27
194.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
52.43
94.38
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.49
Witamina C (mg)
2.30
4.14
Witamina D (µg (mcg))
0.66
1.18
Witamina E (mg)
0.62
1.11
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
46.27
83.29
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.26
0.47
Niacyna (mg)
1.15
2.07
Foliany (µg (mcg))
21.75
39.15
Beta karoten (µg (mcg))
13.41
24.15
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
463.99
835.19
Potas (mg)
184.59
332.25
Wapń (mg)
24.31
43.75
Fosfor (mg)
91.36
164.44
Magnez (mg)
10.20
18.36
Żelazo (mg)
0.82
1.47
Cynk (mg)
0.60
1.08
Miedź (mg)
0.14
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarkami konserwowymi 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pieczarkami konserwowymi

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane konserwowe
300 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 2
4.14
Za 300 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek
180 g
1 ogórek
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Koperek
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Koszt składników
23.00