Przepis na sałatkę z białej fasoli i pieczarek marynowanych krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, koper, sok z limonki
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, metalowe sito

Fasolę umieść w misce, zalej zimną wodą i zostaw na 10 godzin.

Po tym czasie olej wodę z fasoli, dodaj nasiona do garnka i zalej świeżą wodą. Gotuj fasolę do miękkości - około godzinę.

W tym czasie nastaw także jajka do ugotowania - na twardo.

Pokrój pieczarki na pół lub na cztery. Paprykę pokrój w kostkę a ugotowane i obrane jajka pokrój w dużą kostkę.

Ugotowaną fasolę odcedź na sicie. Dodaj do miski razem z resztą wszystkich składników. Przypraw całą sałatkę.

Gotową sałatkę posyp świeżym koperkiem.

Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Koszt przygotowania dania
12.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
32

Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Pyszna sałatka z gotowanej białej fasoli jaś z marynowanymi pieczarkami – pięknie wyglądająca i genialna w smaku. Idealna do wpisania na wielkanocne lub imprezowe menu. Przepis na tę sałatkę jest mega prosty a do zrobienia trzeba tylko mieć fasolę gotowaną, pieczarki i paprykę marynowaną oraz jajka. Wszystko to zatopione w sosie musztardowo-majonezowym – przepyszne! Zrób tę sałatkę dzień wcześniej, by była jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do podgrzanego i zarumionego pieczywa z masłem czosnkowym.

Jest to bardzo prosta sałatka. Składników jest tylko kilka i są one bardzo łatwo dostępne. Jest naprawdę smaczna. Przepis opiera się o wykorzystanie gotowanej białej fasoli jaś. Jest to nieco dłuższa wersja, która wymaga wcześniejszego moczenia, a następnie ugotowania fasoli. Z uwagi na ciężkostrawność rośliny trzeba ją dobrze przygotować. Do gotowania wymień wodę na świeżą i pierwsze 10-15 minut nie przykrywaj. Można później fasolę przykryć. Gotować należy godzinę lub dłużej – do miękkości. Można było by zrobić ją w szybszy sposób, jeśli sytuacja tego wymaga. Wystarczyłoby zamiast surowej fasoli użyć fasoli z puszki. Wystarczy fasolę tylko pozbawić zalewy i opłukać. Pieczarki marynowane są bardzo dobre, ale ciekawie smakować będzie sałatka, w której zamiast pieczarek będą inne grzyby marynowane. Sok z limonki można wymienić na sok z cytryny albo ocet. Sprawdzą się równie dobrze.

Przepis na tę sałatkę nie zawiera mięsa, więc jest odpowiedni dla osób ograniczających mięso. Jest bogaty w wiele składników mineralnych i witamin. Zawiera także dużo błonnika, a białko jest pochodzenia roślinnego. Jest to przepis zdrowy, który nie zawiera ogromnej ilości tłuszczu jak w przypadku bardziej tłustego mięsa. Ponadto indeks glikemiczny jest niski, więc oznacza to, że ta sałatka jest sycąca, zapewnia stan najedzenia na dłuższy czas. Nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i insuliny, co jest niezwykle ważne przy takich schorzeniach jak insulinooporność i cukrzyca. Ten przepis także nie zawiera glutenu. Śmiało korzystaj, jeśli musisz zrezygnować z glutenu.

Wartości odżywcze sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
140.36 kcal
203.52 kcal
Białko
8.63 g
12.52 g

Węglowodany w sałatce z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
10.33 g
14.98 g
Węglowodany przyswajalne
2.13 g
3.09 g
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
5.84 g
8.47 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
2.46 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.95 g
5.73 g
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Niacyna
0.95 mg
1.37 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Foliany
18.49 µg (mcg)
26.82 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
353.72 mg
512.90 mg
Potas
136.97 mg
198.60 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Wapń
23.64 mg
34.28 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Fosfor
80.07 mg
116.10 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Magnez
9.36 mg
13.57 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
1.10 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
0.74 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: fasola biała jaś nasiona suche.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Lista alergenów dla sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda sarepska

Cena przygotowania sałatki z białej fasoli i pieczarek marynowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
200 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka konserwowa (marynowana)
100 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 100 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Musztarda sarepska
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z białej fasoli i pieczarek marynowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób