Sałatka z arbuza i fety w stylu greckim

Opublikowano: 17.05.2021 r., 12:01 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka arbuz feta Grecja
Sałatka z arbuza i fety w stylu greckim
Pyszna i łatwa sałatka świetna na przykład na grilla to sałatka z arbuza i fety po grecku. Przepyszny pomysł na ekspresową sałatkę. Super przystawka na przykład na grilla.
Przygotowanie 5 min
269 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Arbuz (600 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Oliwki czarne (50 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Sałata lodowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, sok z cytryny, ocet balsamiczny, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z arbuza i fety w stylu greckim krok po kroku

Pokrój ser feta w kostkę, a cebulę w piórka.

Arbuza pokrój w kosteczkę. Jeżeli się uda to usuń pestki.

Sałatę porwij. Dodaj do sałaty ser, cebulę i arbuza.

Oliwki i pomidorki pokrój na pół. Dodaj do sałatki.

Oliwę połącz z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wymieszaj i dodaj do sałatki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z arbuza i fety w stylu greckim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z arbuza i fety w stylu greckim

Pyszna i łatwa sałatka świetna na przykład na grilla to sałatka z arbuza i fety po grecku. Przepyszny pomysł na ekspresową sałatkę. Sałatka z arbuza i fety idealnie sprawdzi się z dodatkami w stylu greckim. Super przystawka na przykład na grilla.

Dodatek sosu greckiego do sałatki arbuzowej podkreśla grecki klimat. Dodatek czarnych oliwek i czerwonej cebuli w sałatce nadaje kolor i pyszny aromat. Można użyć też cebulę zwykłą – będzie równie smacznie. Sałata lodowa jeszcze bardziej podkreśla chrupkość dania. Najlepszą sałatą jest sałata lodowa, ale można użyć także innej ulubionej sałaty. Jako dodatek podawaj przypieczone kromki bagietki z masłem ziołowym. Wszystko razem komponuje się idealnie.

Alergeny w sałatce z arbuza i fety w stylu greckim

Lista alergenów dla sałatki z arbuza i fety w stylu greckim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z arbuza i fety w stylu greckim

na 100g gotowej potrawy

Sałatka jest bardzo dobrą propozycją na pyszny, lekki posiłek. Brakuje dodatkowego źródła węglowodanów złożonych - to można nadrobić pełnoziarnistym pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
89.77
269.32
Białko (g)
2.88
8.63
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.38
Brak danych dla: oliwki czarne, cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.82
17.47
Węglowodany przyswajalne (g)
5.21
15.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.49
19.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
9.61
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
9.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
8.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.25
Cholesterol (mg)
14.47
43.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
41.83
125.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.22
18.66
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
1.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.33
60.98
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.85
32.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
235.41
706.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
217.20
651.61
Potas (mg)
105.43
316.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
91.00
273.00
Fosfor (mg)
64.84
194.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.04
30.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.67
Cynk (mg)
0.56
1.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: oliwki czarne, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z arbuza i fety w stylu greckim 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z arbuza i fety w stylu greckim

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Arbuz
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Oliwki czarne
50 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sałata lodowa
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Koszt składników
53.00