Sałatka z arbuza i fety w stylu greckim
- Arbuz (600 g)
- Ser Feta (200 g)
- Oliwki czarne (50 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Pomidory koktajlowe (150 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Sałata lodowa (100 g)
Przepis na sałatkę z arbuza i fety w stylu greckim krok po kroku
Pokrój ser feta w kostkę, a cebulę w piórka.
Arbuza pokrój w kosteczkę. Jeżeli się uda to usuń pestki.
Sałatę porwij. Dodaj do sałaty ser, cebulę i arbuza.
Oliwki i pomidorki pokrój na pół. Dodaj do sałatki.
Oliwę połącz z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wymieszaj i dodaj do sałatki.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z arbuza i fety w stylu greckim
Pyszna i łatwa sałatka świetna na przykład na grilla to sałatka z arbuza i fety po grecku. Przepyszny pomysł na ekspresową sałatkę. Sałatka z arbuza i fety idealnie sprawdzi się z dodatkami w stylu greckim. Super przystawka na przykład na grilla.
Dodatek sosu greckiego do sałatki arbuzowej podkreśla grecki klimat. Dodatek czarnych oliwek i czerwonej cebuli w sałatce nadaje kolor i pyszny aromat. Można użyć też cebulę zwykłą – będzie równie smacznie. Sałata lodowa jeszcze bardziej podkreśla chrupkość dania. Najlepszą sałatą jest sałata lodowa, ale można użyć także innej ulubionej sałaty. Jako dodatek podawaj przypieczone kromki bagietki z masłem ziołowym. Wszystko razem komponuje się idealnie.
Alergeny w sałatce z arbuza i fety w stylu greckim
Lista alergenów dla sałatki z arbuza i fety w stylu greckim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z arbuza i fety w stylu greckim
Sałatka jest bardzo dobrą propozycją na pyszny, lekki posiłek. Brakuje dodatkowego źródła węglowodanów złożonych - to można nadrobić pełnoziarnistym pieczywem.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.