Sałatki greckie

sałatki greckie

Sałatki greckie są jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Uwielbiane są nie tylko za smak, ale też bogactwo wartości odżywczych. Składają się głównie ze świeżych warzyw, a także oliwy z oliwek, sera i ciekawych dodatków. Niektórzy lubią łączyć sałatki greckie również z owocami. Warto regularnie przyrządzać je jako dodatek do obiadu lub np. lekka kolacja czy przystawka dla gości na imprezie.

Sałatki greckie – proste przepisy na pyszne sałatki w greckim stylu

Sałatki greckie są znakomitym pomysłem na zdrową kolację lub dodatek do obiadu. Klasyczne surówki z serem typu feta są szybkie i proste do przygotowania. Nawet amator jest w stanie bez problemu je przyrządzić. Składniki na sałatki w greckim stylu są stosunkowo tanie. W dodatku znajdziesz je w większości marketów spożywczych. Jak zrobić łatwe i pyszne sałatki w stylu greckim? Sprawdź najciekawsze przepisy na sałatki greckie.

Pomysły na klasyczne surówki w greckim stylu – sprawdź, jak zrobić

Czy sałatki greckie są zdrowe? Możesz się zdziwić

Sałatki greckie od lat cenione są przez ludzi. Uwielbiają je za nietuzinkowy smak, ale też dobroczynne składniki odżywcze. Sałatki greckie w większości składają się bowiem ze świeżych warzyw, które dostarczają do organizmu mnóstwo minerałów i witamin. Do przykładowych wliczają się m.in. ogórki, cebula, papryka, pomidory i oliwki. W pomidorach znajduje się mnóstwo likopenu, który zawiera cenne właściwości przeciwnowotworowe. Ogórki są z kolei niskokaloryczne i mają dużą zawartość wody, dzięki czemu można lepiej zadbać o nawodnienie organizmu. Z kolei w papryce czy cebuli znajduje się spora ilość wspierającej układ odpornościowy witaminy C. Nie można też zapomnieć o oliwie z oliwek będącej podstawowym składnikiem dressingu do sałatki greckiej. To źródło jednonienasyconych tłuszczów obniżających poziom złego cholesterolu.

Niezwykle ważnym składnikiem sałatki greckiej jest również ser feta. Dzięki niemu można dostarczyć do organizmu mnóstwo cennego białka, a także wapnia i witaminy D. Proste sałatki greckie zwykle serwowane są ze świeżą sałatą, która zawiera cenne dla organizmu minerały, witaminy i błonnik. Sałata znakomicie wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także potrafi wzmocnić ogólną kondycję  organizmu. Trzeba jednak podkreślić, że spożywanie sałatek greckich ma też swoje granice. Ważne jest umiarkowane ich jedzenie, aby zadbać o prawidłową masę ciała. Niektórzy mają też ograniczenia dietetyczne, więc podczas jedzenia sałatek greckich muszą brać pod uwagę swoje zdrowie. W oliwkach znajduje się sporo kalorii, natomiast feta bogata jest w tłuszcze i sól. Jeśli będziemy pamiętać o umiarze w jedzeniu, nic złego nie powinno się wydarzyć.

Tradycyjna grecka sałatka z serem typu feta i pomidorami

Masz ochotę na klasyczną sałatkę w greckim stylu? Najprostsza składa się z zaledwie kilku składników. Danie jest szybkie w przygotowaniu. Nawet amator gotowania powinien znakomicie sobie z nim poradzić, ponieważ nie jest skomplikowane. Odtworzenie przepisu zajmuje tylko kilka minut, więc warto zrobić sałatkę grecką np. do obiadu czy na lekką kolację. Do przygotowania sałatki potrzebujesz następujących produktów spożywczych: ser feta, ogórek, cebula, pomidory, oliwa z oliwek, oliwki czarne, musztarda i przyprawy do smaku – zioła prowansalskie, pieprz i sól. Najpierw umyj warzywa, następnie pokrój je w kostkę i dokładnie wymieszaj. Pokrusz ser feta i posyp nim sałatkę. Zmieszaj oliwę z musztardą oraz przyprawami. Na koniec polej sałatkę grecką przygotowanym dressingiem.

Przepis na sałatkę grecką jest prosty do odtworzenia. Nie wlicza się do kosztownych, więc niemal każdy może pozwolić sobie na jego przygotowanie. Sałatka może być świetnym początkiem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Potrawa nie wymaga obróbki termicznej, więc to zdecydowanie przemawia na jej korzyść. Wystarczy pokroić warzywa i połączyć składniki, aby ją przygotować. Danie jest łatwe, tanie i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i drugie śniadanie do lunchboxa. Możesz zabrać sałatkę do pracy lub na studia.

Przepisy na sałatki greckie – sprawdź pomysły na klasyczne sałatki

Tradycyjna letnia sałatka na grilla – prosty przepis, krok po kroku

Jeśli masz ochotę na naprawdę pyszne danie, warto przygotować klasyczną sałatkę letnią na grilla. Smakuje wybornie i w dodatku jest bardzo zdrowa. Składa się głównie ze świeżych warzyw, które można dostać niemal w każdym markecie spożywczym lub lokalnym warzywniaku. Do zrobienia sałatki nie potrzebujesz specjalistycznej wiedzy kulinarnej. Nawet amator gotowania świetnie sobie z nią poradzi, nie mając wcześniej doświadczenia w kuchni. Wystarczy krok po kroku odtworzyć przepis, aby wyszła smaczna, pożywna i zdrowa sałatka na grilla. Do zrobienia sałatki potrzebujesz kilku produktów: kukurydza konserwowa, kapusta pekińska, papryka żółta, ogórek, olej lniany, koperek, sok z cytryny, musztarda, pieprz i sól.

Najpierw starannie wymieszaj w misce olej, musztardę, pieprz, sól, koperek i sok z cytryny. Następnie połącz wszystko ze sobą za pomocą rózgi, tworząc jednolitą masę. Przekrój wzdłuż na pół kapustę pekińską. Następnie podziel te połówki wzdłuż na trzy części. Posiekaj kapustę w poprzek, najlepiej jak najdrobniej. Przełóż ją do miski z sosem, po czym dokładnie wymieszaj. Odsącz kukurydzę z zalewy i dodaj do kapusty. Obierz ogórki i pokrój je w talarki lub półplasterki – dodaj do pozostałych składników. Umyj rzodkiewkę i usuń końcówki – pokrój w plasterki i dorzuć do sałatki. Umyj paprykę, pozbądź się gniazd nasiennych oraz białych części. Pokrój paprykę w małą kostkę i połącz z pozostałymi składnikami. Na koniec pozostanie już tylko dokładne wymieszanie całości.

Sałatka z fetą – alternatywna wersja klasycznej sałatki greckiej

Chcesz przygotować pyszną sałatkę na grilla? A może chciałbyś podać gościom ciekawą przystawkę do mięsnego dania? Doskonałym rozwiązaniem może być prosta sałatka na grilla z fetą, która jest bardzo łatwa do przyrządzenia. Możesz zrobić ją np. z zielonym ogórkiem i pomidorami. Przepis jest tak prosty, że nawet amator gotowania wspaniale z nią sobie poradzi. Aby przyrządzić sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: ser feta, sałata karbowana czerwona i zielona, ogórek, cebula czerwona, oliwki czarne, pomidory koktajlowe, sezam (nasiona), sok z cytryny, oliwa z oliwek, pieprz i sól.

Najpierw opłucz i osusz obie sałaty karbowane. Następnie pokrój czerwoną cebulkę w piórka. Opłucz pomidorki koktajlowe i pokrój w ćwiartki. Obierz ogórka i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę pozostałą część ogórka. Możesz również zostawić nasiona i poćwiartować ogórka w cienkie talarki. Pokrój ser feta w małą kostkę, a oliwki zostaw w całości. Włóż składniki do salaterki, po czym wymieszaj i dokładnie posyp sezamem. Wlej sok z cytryny i wymieszaj z solą oraz pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek i znów zamieszaj. Polej przygotowaną sałatkę sosem winegret tuż przed podaniem.

Przepis na sałatkę jest prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Możesz zrobić ją zarówno na obiad, jak i pyszną przystawkę dla niespodziewanych gości. Nie ma problemu, abyś przygotował ją nawet bezpośrednio przed pojawieniem się ich w mieszkaniu. Sałatka z fetą nadaje się na wiele okazji. Możesz zabrać ją ze sobą do pracy, aby zjeść na lunch. Możesz też spożywać ją na lekką kolację. Dzięki temu, że sałatka jest lekkostrawna, nie będzie dawać uczucia ciężkości. Pamiętaj jedynie o tym, aby poszczególne składniki (np. sos i dodatki) trzymać w osobnych słoiczkach lub innych pojemnikach. To ważne, gdy zamierzasz gdzieś transportować sałatkę.

Sałatka z arbuzem i fetą – owocowa wariacja greckiej sałatki

Masz ochotę na pyszną i orzeźwiającą sałatkę w greckim stylu? Znakomitym pomysłem może okazać się przygotowanie jej na bazie owoców, takich jak arbuz. Co najciekawsze, sałatkę możesz podawać bezpośrednio w wydrążonym arbuzie – dokładnie w koszyczku powstałym ze skórki owocu. Aby przyrządzić sałatkę grecką tego typu, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty: arbuz, ser feta, słonecznik łuskany, suszone pomidory, ser feta, grzanki, czosnek, jogurt grecki 0% tłuszczu i przyprawy do smaku – mięta świeża, sok z limonki i pieprz. Sałatka jest prosta do przygotowania, więc nawet amatorzy nie powinni mieć większego problemu z odtworzeniem przepisu.

Najpierw wymieszaj jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj do niego odrobinę pieprzu do smaku. Odetnij na prosto podstawę arbuza, aby następnie wyciąć go na kształt koszyka. Aby to zrobić, narysuj na nim kształt koszyka – górna linia powinna znaleźć się powyżej połowy arbuza, z kolei rączka musi mieć grubość minimum 5 cm. Powycinaj otwory w arbuzie. Wyciągnij kawałki arbuza i odstaw je na osobny talerzyk. Wydrąż miąższ np. łyżką do lodów – formując go w kulki, będziesz mógł użyć ich do swojej sałatki. Wydrąż resztę za pomocą łyżki i wyjmij ze środka jak najwięcej miąższu. Możesz również wyjąć go i pokroić w równą kostkę – zwłaszcza gdy nie masz łyżki. Pokrój ser w małą kostkę, a pomidory w paski. Następnie wyłóż arbuz serem feta i pomidorami – powinny wypełnić koszyczek. Dodaj ziarna słonecznika i sos, następnie starannie wymieszaj całość. Posyp danie za pomocą świeżych listków mięty. Udekoruj sałatkę grzankami tuż przed podaniem gościom.

Sałatka z arbuzem i fetą to jedna z najciekawszych sałatek inspirowanych wersją grecką. Podawana w arbuzie prezentuje się wyjątkowo oryginalnie. Jeśli chcesz zaskoczyć gości na imprezie, koniecznie zaserwuj im właśnie taką sałatkę. Jest niezwykle orzeźwiająca, ponieważ zawiera świeże liście mięty, które ożywiają potrawę. Skóra arbuza stanowi solidną miskę, która fantastycznie wygląda na imprezowym stole. Warto podkreślić, że sos czosnkowy genialnie komponuje się ze wszystkimi składnikami sałatki. Chrupkość dania dodatkowo podkręcą domowe grzanki – możesz zrobić je np. z nadwyżki pieczywa w chlebaku.

Sałatki greckie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto