Roladki z karkówki z kapustą kiszoną
- Karkówka wieprzowa (600 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Przecier pomidorowy z solą (30 g)
- Miód (30 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Masło (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Bulion warzywny (70 ml)
Przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę kiszoną. Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę, dodaj kapustę i podduś.
Dopraw kapustę solą i pieprzem. Zdejmij z ognia dodaj przecier pomidorowy i miód, wymieszaj dokładnie.
Plastry karkówki rozbij cienko, dopraw solą i pieprzem, na środek połóż farsz z kapusty i złóż brzegi, zawiń roladkę. Obtocz w mące ziemniaczanej. Obsmaż na rozgrzanym oleju aż będą złote.
Roladki przełóż do garnka, wlej 70 ml bulionu warzywnego, włóż liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 35 minut.
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada z indyka
-
Rolady wołowe
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki
Więcej informacji na temat roladek z karkówki z kapustą kiszoną
Roladki z karkówki z kapustą kiszoną to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną jest szybki do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia roladek wieprzowych będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: karkówka wieprzowa, cebula, kapusta kiszona, przecier pomidorowy, miód, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny, mąka ziemniaczana, masło i olej rzepakowy.
Jak zrobić roladki z karkówki z kapustą kiszoną? Najpierw obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę, kapustę kiszoną posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę, dodaj kapustę kiszoną i podduś, dopraw solą i pieprzem. Wyłącz ogień dodaj przecier pomidorowy i miód i wymieszaj dokładnie. Czas na przygotowanie mięsa. Karkówkę pokrój w plastry, rozbij je tłuczkiem cienko, dopraw solą i pieprzem. Na środek każdego plastra wyłóż farsz z kapusty, złóż brzegi i zwiń roladkę. Obtocz w mące ziemniaczanej, obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju i przełóż do garnka, podlej bulionem warzywnym, dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.
Karkówka wieprzowa jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem wielu enzymów oraz hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest także podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej. Kapusta jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę.
Podsumowując smaczne roladki wieprzowe z kapustą to dobra propozycja nie tylko na obiad, roladki sprawdzą się również podane podczas imprezy ze znajomymi, świetnie smakują również na zimno. Dobre roladki możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.
Alergeny w roladkach z karkówki z kapustą kiszoną
Lista alergenów dla roladek z karkówki z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze roladek z karkówki z kapustą kiszoną
Roladki z karkówki z kapustą kiszoną to danie pełne wielu cennych składników. Jest ono dość kaloryczne natomiast zawiera dużo pełnowartościowego białka. Kapusta kiszona zawiera dużo witaminy C oraz naturalnych probiotyków.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.