Przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną krok po kroku

Składniki
  • Karkówka wieprzowa 600 g
  • Cebula 200 g 2 średnie sztuki
  • Kapusta kiszona 300 g
  • Przecier pomidorowy z solą 30 g
  • Miód 30 g
  • Mąka ziemniaczana 40 g
  • Masło 50 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • bulion warzywny 70 ml
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę kiszoną. Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę, dodaj kapustę i podduś.

Dopraw kapustę solą i pieprzem. Zdejmij z ognia dodaj przecier pomidorowy i miód, wymieszaj dokładnie.

Plastry karkówki rozbij cienko, dopraw solą i pieprzem, na środek połóż farsz z kapusty i złóż brzegi, zawiń roladkę. Obtocz w mące ziemniaczanej. Obsmaż na rozgrzanym oleju aż będą złote.

Roladki przełóż do garnka, wlej 70 ml bulionu warzywnego, włóż liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 35 minut.

Roladki z karkówki z kapustą kiszoną podane są z dodatkiem ziemniaków. Danie to leży na białym talerzu.
Roladki z karkówki z kapustą kiszoną
Koszt przygotowania dania
21.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Roladki z karkówki z kapustą kiszoną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladkach z karkówki z kapustą kiszoną

Roladki z karkówki z kapustą kiszoną to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną jest szybki do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia roladek wieprzowych będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: karkówka wieprzowa, cebula, kapusta kiszona, przecier pomidorowy, miód, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny, mąka ziemniaczana, masło i olej rzepakowy.

Jak zrobić roladki z karkówki z kapustą kiszoną? Najpierw obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę, kapustę kiszoną posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę, dodaj kapustę kiszoną i podduś, dopraw solą i pieprzem. Wyłącz ogień dodaj przecier pomidorowy i miód i wymieszaj dokładnie. Czas na przygotowanie mięsa. Karkówkę pokrój w plastry, rozbij je tłuczkiem cienko, dopraw solą i pieprzem. Na środek każdego plastra wyłóż farsz z kapusty, złóż brzegi i zwiń roladkę. Obtocz w mące ziemniaczanej, obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju i przełóż do garnka, podlej bulionem warzywnym, dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.

Karkówka wieprzowa jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem wielu enzymów oraz hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest także podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej. Kapusta jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując smaczne roladki wieprzowe z kapustą to dobra propozycja nie tylko na obiad, roladki sprawdzą się również podane podczas imprezy ze znajomymi, świetnie smakują również na zimno. Dobre roladki możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Wartości odżywcze roladek z karkówki z kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (230g)
Energia (kalorie)
166.89 kcal
383.85 kcal
Białko
11.97 g
27.53 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (230g)
Tłuszcz
10.16 g
23.37 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.66 g
8.41 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.50 g
14.96 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.80 g
11.04 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.70 g
3.92 g
Brak danych dla: miód, bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na roladki z karkówki z kapustą kiszoną

Na 100g
Na porcję (230g)
Witamina B6
0.23 mg
0.54 mg
Brak danych dla: masło, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.65 mg
Brak danych dla: miód, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.46 mg
5.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.91 µg (mcg)
25.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, bulion warzywny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki z karkówki z kapustą kiszoną

Na 100g
Na porcję (230g)
Sód
195.88 mg
450.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
247.93 mg
570.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
19.51 mg
44.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
124.12 mg
285.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.64 mg
35.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.89 mg
2.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.47 mg
3.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z karkówki z kapustą kiszoną 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z karkówki z kapustą kiszoną

Lista alergenów dla roladek z karkówki z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania roladek z karkówki z kapustą kiszoną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Przecier pomidorowy z solą
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
bulion warzywny
70 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 70 ml
Liczba porcji:
Razem
84.00
Łączny koszt
21.39
Jak oceniasz przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób