Roladki z karkówki z kapustą kiszoną

Opublikowano: 21.09.2021 r., 12:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z karkówki z kapustą kiszoną podane są z dodatkiem ziemniaków. Danie to leży na białym talerzu.
Roladki z karkówki z kapustą kiszoną
Roladki z karkówki z kapustą kiszoną to doskonała propozycja na pyszne wyraziste w smaku roladki wieprzowe. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to wspaniałe danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
383 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (600 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (200 g)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (30 g)
  • Miód (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (40 g)
  • Masło (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Bulion warzywny (70 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tłuczek do mięsa

Przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę kiszoną. Rozpuść masło na patelni, zeszklij cebulę, dodaj kapustę i podduś.

Dopraw kapustę solą i pieprzem. Zdejmij z ognia dodaj przecier pomidorowy i miód, wymieszaj dokładnie.

Plastry karkówki rozbij cienko, dopraw solą i pieprzem, na środek połóż farsz z kapusty i złóż brzegi, zawiń roladkę. Obtocz w mące ziemniaczanej. Obsmaż na rozgrzanym oleju aż będą złote.

Roladki przełóż do garnka, wlej 70 ml bulionu warzywnego, włóż liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat roladek z karkówki z kapustą kiszoną

Roladki z karkówki z kapustą kiszoną to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na roladki z karkówki z kapustą kiszoną jest szybki do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia roladek wieprzowych będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: karkówka wieprzowa, cebula, kapusta kiszona, przecier pomidorowy, miód, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, bulion warzywny, mąka ziemniaczana, masło i olej rzepakowy.

Jak zrobić roladki z karkówki z kapustą kiszoną? Najpierw obierz z łupiny cebulę i pokrój w drobną kostkę, kapustę kiszoną posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę, dodaj kapustę kiszoną i podduś, dopraw solą i pieprzem. Wyłącz ogień dodaj przecier pomidorowy i miód i wymieszaj dokładnie. Czas na przygotowanie mięsa. Karkówkę pokrój w plastry, rozbij je tłuczkiem cienko, dopraw solą i pieprzem. Na środek każdego plastra wyłóż farsz z kapusty, złóż brzegi i zwiń roladkę. Obtocz w mące ziemniaczanej, obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju i przełóż do garnka, podlej bulionem warzywnym, dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35 minut.

Karkówka wieprzowa jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest składnikiem wielu enzymów oraz hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest także podstawowym budulcem komórek naszego ciała. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej. Kapusta jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując smaczne roladki wieprzowe z kapustą to dobra propozycja nie tylko na obiad, roladki sprawdzą się również podane podczas imprezy ze znajomymi, świetnie smakują również na zimno. Dobre roladki możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Alergeny w roladkach z karkówki z kapustą kiszoną

Lista alergenów dla roladek z karkówki z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze roladek z karkówki z kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

Roladki z karkówki z kapustą kiszoną to danie pełne wielu cennych składników. Jest ono dość kaloryczne natomiast zawiera dużo pełnowartościowego białka. Kapusta kiszona zawiera dużo witaminy C oraz naturalnych probiotyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
166.89
383.85
Białko (g)
11.97
27.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
6.78
15.59
Węglowodany przyswajalne (g)
5.68
13.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
2.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
10.16
23.37
Tłuszcze nasycone (g)
3.66
8.41
Tłuszcze nienasycone (g)
6.50
14.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.80
11.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.70
3.92
Cholesterol (mg)
37.63
86.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
26.80
61.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.67
10.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.44
1.01
Witamina E (mg)
0.26
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.93
57.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.46
5.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.91
25.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
20.04
46.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
195.88
450.51
Potas (mg)
247.93
570.23
Wapń (mg)
19.51
44.88
Fosfor (mg)
124.12
285.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.64
35.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
2.05
Cynk (mg)
1.47
3.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z karkówki z kapustą kiszoną 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z karkówki z kapustą kiszoną

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Przecier pomidorowy z solą
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
70 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 70 ml
Koszt składników
84.00