Przepis na racuchy z jagodami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska, ściereczka

Mleko podgrzej.

Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże, składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do mleka dodaj jajko i składniki dokładnie wymieszaj.

Mąkę przesiej do miski z mlekiem i pozostałymi składnikami, a następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodaj mrożone jagody i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj, ciasto formując niewielkie placuszki.

Racuchy z jagodami smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.

Racuchy z jagodami podane na talerzu.
Racuchy z jagodami
Koszt przygotowania dania
11.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
357 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Racuchy z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o racuchach z jagodami

Racuchy z jagodami mrożonymi to doskonała propozycja na smaczny deser lub podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dodatkowo pyszne racuchy na słodko będą doskonałym pomysłem na śniadanie podane z dodatkiem mleka czy kakao. Pyszne racuchy możemy podać z dodatkiem dżemów owocowych, owoców sezonowych lub posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania racuszków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, jajka, cukier, mleko spożywcze, jagody czarne mrożone oraz olej rzepakowy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić racuchy z jagodami? Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże, składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do mleka dodaj jajko i składniki dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski z mlekiem i pozostałymi składnikami, a następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodaj mrożone jagody i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto, formując niewielkie placuszki. Racuchy z jagodami smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.

Jagody, które wykorzystujemy do przygotowania racuchów, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podasz na odpowiednim poziomie, wzmacnia nasz układ odpornościowy – jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Mleko oraz jajka wykorzystane do przygotowania racuchów są natomiast doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe oraz łatwoprzyswajalne.

Podsumowując sprawdzony przepis na racuchy na mleku z dodatkiem jagód to dobre rozwiązanie na smaczny deser lub podwieczorek, który możemy zaserwować dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jagodami mrożonymi doskonale smakują z dodatkiem ciepłej herbaty lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania są dostępne większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.

Wartości odżywcze racuchów z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
223.69 kcal
357.91 kcal
Białko
5.79 g
9.26 g

Węglowodany w racuchach z jagodami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
34.84 g
55.75 g
Węglowodany przyswajalne
34.08 g
54.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.76 g
1.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
7.14 g
11.43 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
5.59 g
8.94 g
Cholesterol
24.28 mg
38.85 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na racuchy z jagodami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
3.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
61.01 µg (mcg)
97.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z jagodami

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
20.77 mg
33.23 mg
Potas
110.39 mg
176.62 mg
Wapń
44.77 mg
71.63 mg
Fosfor
82.77 mg
132.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.61 mg
24.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
2.75 mg
Cynk
0.71 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jagodami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z jagodami

Lista alergenów dla racuchów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania racuchów z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
100 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jagody mrożone
200 g
11.00
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
7.86
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na racuchy z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.7% osób