Racuchy z jagodami
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (100 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jagody mrożone (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na racuchy z jagodami krok po kroku
Mleko podgrzej.
Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże, składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do mleka dodaj jajko i składniki dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej do miski z mlekiem i pozostałymi składnikami, a następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodaj mrożone jagody i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj, ciasto formując niewielkie placuszki.
Racuchy z jagodami smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.
- Racuchy z jabłkiem
- Racuchy
- Racuchy drożdżowe
- Racuchy na maślance
- Racuchy bez drożdży
- Racuchy z bananami
- Racuchy z serkiem
- Racuszki z bananów
- Racuchy na kefirze
- Racuchy drożdżowe jak puch
- Racuchy z twarogiem
- Racuchy na sodzie
- Racuszki na sodzie
- Racuchy z serem
- Racuchy z jabłkami na kefirze
- Puszyste racuchy z jabłkami
- Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
- Racuchy z jabłkami bez drożdży
- Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z jagodami
Racuchy z jagodami mrożonymi to doskonała propozycja na smaczny deser lub podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dodatkowo pyszne racuchy na słodko będą doskonałym pomysłem na śniadanie podane z dodatkiem mleka czy kakao. Pyszne racuchy możemy podać z dodatkiem dżemów owocowych, owoców sezonowych lub posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania racuszków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, jajka, cukier, mleko spożywcze, jagody czarne mrożone oraz olej rzepakowy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić racuchy z jagodami? Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże, składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do mleka dodaj jajko i składniki dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski z mlekiem i pozostałymi składnikami, a następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodaj mrożone jagody i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto, formując niewielkie placuszki. Racuchy z jagodami smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.
Jagody, które wykorzystujemy do przygotowania racuchów, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podasz na odpowiednim poziomie, wzmacnia nasz układ odpornościowy – jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Mleko oraz jajka wykorzystane do przygotowania racuchów są natomiast doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe oraz łatwoprzyswajalne.
Podsumowując sprawdzony przepis na racuchy na mleku z dodatkiem jagód to dobre rozwiązanie na smaczny deser lub podwieczorek, który możemy zaserwować dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jagodami mrożonymi doskonale smakują z dodatkiem ciepłej herbaty lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania są dostępne większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.
Alergeny w racuchach z jagodami
Lista alergenów dla racuchów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze racuchów z jagodami
Racuchy z jagodami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę w diecie dzieci i dorosłych. Jest to danie smażone, dlatego unikaj jego nadmiaru w diecie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.