Racuchy z jagodami

Opublikowano: 29.12.2021 r., 15:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuchy z jagodami na talerzu.
Racuchy z jagodami
Racuchy z jagodami to doskonała propozycja na smaczny deser do herbaty lub kakao na mleku. Przepis świetnie sprawdzi się do przygotowania słodkiej przekąski dla dzieci.
Przygotowanie 20 min
357 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (100 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jagody mrożone (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, ściereczka

Przepis na racuchy z jagodami krok po kroku

Mleko podgrzej.

Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże, składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie do mleka dodaj jajko i składniki dokładnie wymieszaj.

Mąkę przesiej do miski z mlekiem i pozostałymi składnikami, a następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodaj mrożone jagody i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj, ciasto formując niewielkie placuszki.

Racuchy z jagodami smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.

Jak oceniasz przepis na racuchy z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat racuchów z jagodami

Racuchy z jagodami mrożonymi to doskonała propozycja na smaczny deser lub podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dodatkowo pyszne racuchy na słodko będą doskonałym pomysłem na śniadanie podane z dodatkiem mleka czy kakao. Pyszne racuchy możemy podać z dodatkiem dżemów owocowych, owoców sezonowych lub posypane cukrem pudrem. Przepis na racuchy z jagodami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania racuszków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, jajka, cukier, mleko spożywcze, jagody czarne mrożone oraz olej rzepakowy. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić racuchy z jagodami? Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże, składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do mleka dodaj jajko i składniki dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski z mlekiem i pozostałymi składnikami, a następnie całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodaj mrożone jagody i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto, formując niewielkie placuszki. Racuchy z jagodami smaż z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru.

Jagody, które wykorzystujemy do przygotowania racuchów, to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę C, której podasz na odpowiednim poziomie, wzmacnia nasz układ odpornościowy – jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Mleko oraz jajka wykorzystane do przygotowania racuchów są natomiast doskonałym źródłem białka, które jest pełnowartościowe oraz łatwoprzyswajalne.

Podsumowując sprawdzony przepis na racuchy na mleku z dodatkiem jagód to dobre rozwiązanie na smaczny deser lub podwieczorek, który możemy zaserwować dla dzieci oraz dorosłych. Racuchy z jagodami mrożonymi doskonale smakują z dodatkiem ciepłej herbaty lub kakao na mleku. Produkty spożywcze niezbędne do ich przygotowania są dostępne większości sklepów spożywczych przystępnych cenach.

Alergeny w racuchach z jagodami

Lista alergenów dla racuchów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze racuchów z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Racuchy z jagodami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę w diecie dzieci i dorosłych. Jest to danie smażone, dlatego unikaj jego nadmiaru w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
223.69
357.91
Białko (g)
5.79
9.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
34.84
55.75
Węglowodany przyswajalne (g)
34.08
54.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
7.14
11.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
5.59
8.94
Cholesterol (mg)
24.28
38.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.19
3.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
61.01
97.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
20.77
33.23
Potas (mg)
110.39
176.62
Wapń (mg)
44.77
71.63
Fosfor (mg)
82.77
132.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.61
24.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.72
2.75
Cynk (mg)
0.71
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z jagodami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z jagodami

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
100 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jagody mrożone
200 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
7.86
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
33.00