Racuchy z dyni

Opublikowano: 24.11.2021 r., 12:18 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
racuchy z dyni
Racuchy z dyni
Połączenie tradycyjnych racuchów z dynia? Brzmi i smakuje nieziemsko. Poznaj przepis i spróbuj sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
102 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia hokkaido (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Przepis na racuchy z dyni krok po kroku

Drożdże utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj odrobinę mleka i mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Dynię obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Wrzuć dynię do garnka i zalej odrobiną wody, podgrzewaj 10 minut tak aby zmiękła.

Mąkę przesianą przez sito wymieszaj z jajkami i pozostałą ilością mąki.

Dodaj zaczyn i dynie z garnka.

Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.

Usmaż racuchy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na racuchy z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat racuchów z dyni

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z dyni. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.

Puszyste i pyszne racuchy z dynią sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy z dyni?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis na lekkie racuchy.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana, drożdże możesz użyć świeżych drożdży lub suchych w proszku i oczywiście nasz składnik główny – dynia.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko. Najpierw musisz przygotować zaczyn i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. W tym momencie zajmiemy się dynią, obierz ją ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu gdy dynia stanie się miękka. Zamiast gotowania dyni możesz zrobić racuchy z tartej dyni. Pora na ciasto na racuchy, połącz po prostu wszystkie składniki z zaczynem i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż placuszki z dynią na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać z kefirem, jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Dyniowe racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy z dyni nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. Podaj je znajomym lub całej rodzinie.

Alergeny w racuchach z dyni

Lista alergenów dla racuchów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze racuchów z dyni

na 100g gotowej potrawy

Po usmażeniu racuchów połóż je na ręcznik papierowy tak aby nadmiar tłuszczu spłynął.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
170.76
102.46
Białko (g)
6.90
4.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
26.47
15.88
Węglowodany przyswajalne (g)
26.05
15.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
4.33
2.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
0.87
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
1.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.68
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.09
49.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
24.11
14.47
Potas (mg)
205.12
123.07
Wapń (mg)
54.78
32.87
Fosfor (mg)
107.48
64.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.17
12.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
1.30
Cynk (mg)
1.00
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z dyni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z dyni

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
29.50