Przepis na racuchy z dyni krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, miska

Drożdże utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj odrobinę mleka i mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Dynię obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Wrzuć dynię do garnka i zalej odrobiną wody, podgrzewaj 10 minut tak aby zmiękła.

Mąkę przesianą przez sito wymieszaj z jajkami i pozostałą ilością mąki.

Dodaj zaczyn i dynie z garnka.

Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.

Usmaż racuchy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym na złocisty kolor.

racuchy z dyni
Racuchy z dyni
Koszt przygotowania dania
4.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
102 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy z dyni - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z dyni

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z dyni. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.

Puszyste i pyszne racuchy z dynią sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuchy z dyni?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis na lekkie racuchy.

Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana, drożdże możesz użyć świeżych drożdży lub suchych w proszku i oczywiście nasz składnik główny – dynia.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko. Najpierw musisz przygotować zaczyn i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. W tym momencie zajmiemy się dynią, obierz ją ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu gdy dynia stanie się miękka. Zamiast gotowania dyni możesz zrobić racuchy z tartej dyni. Pora na ciasto na racuchy, połącz po prostu wszystkie składniki z zaczynem i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Usmaż placuszki z dynią na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać z kefirem, jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Dyniowe racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.

Skoro już znasz przepis na racuchy z dyni nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. Podaj je znajomym lub całej rodzinie.

Wartości odżywcze racuchów z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
170.76 kcal
102.46 kcal
Białko
6.90 g
4.14 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w racuchach z dyni

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
26.47 g
15.88 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
26.05 g
15.63 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
4.33 g
2.60 g
Tłuszcze nasycone
1.45 g
0.87 g

Witaminy w przepisie na racuchy z dyni

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.09 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.68 mg
1.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
82.09 µg (mcg)
49.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z dyni

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
24.11 mg
14.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
205.12 mg
123.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
54.78 mg
32.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
107.48 mg
64.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.17 mg
12.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.00 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z dyni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z dyni

Lista alergenów dla racuchów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania racuchów z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na racuchy z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób