Racuchy z dyni
- Dynia hokkaido (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na racuchy z dyni krok po kroku
Drożdże utrzyj z cukrem waniliowym, dodaj odrobinę mleka i mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Dynię obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć dynię do garnka i zalej odrobiną wody, podgrzewaj 10 minut tak aby zmiękła.
Mąkę przesianą przez sito wymieszaj z jajkami i pozostałą ilością mąki.
Dodaj zaczyn i dynie z garnka.
Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Usmaż racuchy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym na złocisty kolor.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z dyni
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuchy z dyni. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.
Puszyste i pyszne racuchy z dynią sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.
Jak zrobić racuchy z dyni?
To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Poznaj mój prosty przepis na lekkie racuchy.
Potrzebujesz tyko kilka sztuk jajek, odrobinę mleka krowiego, które możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana, drożdże możesz użyć świeżych drożdży lub suchych w proszku i oczywiście nasz składnik główny – dynia.
Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko. Najpierw musisz przygotować zaczyn i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. W tym momencie zajmiemy się dynią, obierz ją ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj do momentu gdy dynia stanie się miękka. Zamiast gotowania dyni możesz zrobić racuchy z tartej dyni. Pora na ciasto na racuchy, połącz po prostu wszystkie składniki z zaczynem i wyrób ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Usmaż placuszki z dynią na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane racuchy możesz podawać z kefirem, jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać racuchy następnego dnia są tak samo dobre jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.
Dyniowe racuchy umilą Ci zimowe wieczory w towarzystwie aromatycznej herbaty. Gdy tylko nadejdą chłodne wieczory i najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Pamiętaj o najprostszym przepisie na racuchy z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Skoro już znasz przepis na racuchy z dyni nie pozostaje nic innego jak go wypróbować. Podaj je znajomym lub całej rodzinie.
Alergeny w racuchach z dyni
Lista alergenów dla racuchów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze racuchów z dyni
Po usmażeniu racuchów połóż je na ręcznik papierowy tak aby nadmiar tłuszczu spłynął.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.