Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 21.08.2023 r., 12:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym
Poznaj przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 60 min
253 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Pieczarki (400 g)
  • Bulion drobiowy - 2/4 szklanki (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym krok po kroku

Pieczarki umyj i pokrój. Cebulę drobno posiekaj.

Przygotuj polędwiczki, dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.

Podsmaż polędwiczki na patelni, aż będą rumiane z każdej strony.

Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.

Na patelnię dodaj masło, cebulę i pieczarki. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając.

Dodaj musztardę, wymieszaj i zalej gorącym bulionem.

Gotuj sos ok. 4-5 minut.

Dodaj do sosu zahartowaną śmietanę i wymieszaj.

Polędwiczki podawaj polane sosem i z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym to pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. To popularny posiłek, charakterystyczny dla tradycyjnej polskiej kuchni. Możesz podawać je z przeróżnymi dodatkami. Polędwiczki w sosie grzybowym będą świetnie smakować z gotowanymi ziemniakami i surówką z buraczków lub kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem. Śmiało możesz dobierać dodatki, kierując się tym, co lubisz najbardziej. Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym nie jest trudny. Wymaga jednak trochę czasu i odpowiedniego przygotowania mięsa. Aby polędwiczki były dobre i smaczne, konieczne jest ich prawidłowe doprawienie i pilnowanie czasu obróbki termicznej – obsmażania i pieczenia. Zatem jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym? Przedstawiamy prosty przepis, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku, od początku do końca. Składniki, które będą Ci potrzebne to polędwica wieprzowa, oliwa z oliwek, pieczarki, bulion drobiowy lub warzywny, cebula, musztarda, masło oraz śmietana. Od czego zacząć? Dopraw polędwiczki i podsmaż je na patelni, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Podczas ich pieczenia przygotuj sos. Pokrojone pieczarki podsmaż razem z cebulką na maśle, dodaj musztardę, bulion i zahartowaną śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, polej nim gotowe polędwiczki. To wszystko! Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu, dlatego zaplanuj sobie gotowanie tak, aby podać je dokładnie w porze obiadu lub kolacji. To świetny pomysł na weekendowy obiad z całą rodziną, ale także na danie świąteczne. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych, grzybowych polskich dań. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis na polędwiczki. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo!

Alergeny w polędwiczce wieprzowej w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Polędwiczki wieprzowe są dobrym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
76.83
253.55
Białko (g)
9.11
30.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
2.18
7.18
Węglowodany przyswajalne (g)
1.68
5.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
3.58
11.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
7.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.38
4.56
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
3.42
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.14
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.79
101.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
14.53
47.94
Witamina B6 (mg)
0.33
1.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.75
Witamina C (mg)
1.26
4.16
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.39
Witamina E (mg)
0.14
0.48
Retinol (µg (mcg))
14.14
46.67
Tiamina (mg)
0.40
1.33
Ryboflawina (mg)
0.27
0.90
Niacyna (mg)
3.63
11.97
Foliany (µg (mcg))
7.12
23.50
Beta karoten (µg (mcg))
3.76
12.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
96.10
317.12
Potas (mg)
268.90
887.38
Wapń (mg)
13.90
45.88
Fosfor (mg)
127.52
420.81
Magnez (mg)
15.25
50.32
Żelazo (mg)
0.57
1.88
Cynk (mg)
0.92
3.03
Miedź (mg)
0.14
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym

Koszt składników
52.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
200 g
2/4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
52.20