Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym
- Polędwiczki wieprzowe (500 g)
- Pieczarki (400 g)
- Bulion drobiowy - 2/4 szklanki (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym krok po kroku
Pieczarki umyj i pokrój. Cebulę drobno posiekaj.
Przygotuj polędwiczki, dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.
Podsmaż polędwiczki na patelni, aż będą rumiane z każdej strony.
Przełóż polędwiczki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.
Na patelnię dodaj masło, cebulę i pieczarki. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając.
Dodaj musztardę, wymieszaj i zalej gorącym bulionem.
Gotuj sos ok. 4-5 minut.
Dodaj do sosu zahartowaną śmietanę i wymieszaj.
Polędwiczki podawaj polane sosem i z ulubionymi dodatkami.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Saltimbocca
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym to pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny. To popularny posiłek, charakterystyczny dla tradycyjnej polskiej kuchni. Możesz podawać je z przeróżnymi dodatkami. Polędwiczki w sosie grzybowym będą świetnie smakować z gotowanymi ziemniakami i surówką z buraczków lub kaszą gryczaną i marchewką z groszkiem. Śmiało możesz dobierać dodatki, kierując się tym, co lubisz najbardziej. Przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym nie jest trudny. Wymaga jednak trochę czasu i odpowiedniego przygotowania mięsa. Aby polędwiczki były dobre i smaczne, konieczne jest ich prawidłowe doprawienie i pilnowanie czasu obróbki termicznej – obsmażania i pieczenia. Zatem jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym? Przedstawiamy prosty przepis, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku, od początku do końca. Składniki, które będą Ci potrzebne to polędwica wieprzowa, oliwa z oliwek, pieczarki, bulion drobiowy lub warzywny, cebula, musztarda, masło oraz śmietana. Od czego zacząć? Dopraw polędwiczki i podsmaż je na patelni, a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Podczas ich pieczenia przygotuj sos. Pokrojone pieczarki podsmaż razem z cebulką na maśle, dodaj musztardę, bulion i zahartowaną śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, polej nim gotowe polędwiczki. To wszystko! Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym najlepiej smakują na ciepło, tuż po przygotowaniu, dlatego zaplanuj sobie gotowanie tak, aby podać je dokładnie w porze obiadu lub kolacji. To świetny pomysł na weekendowy obiad z całą rodziną, ale także na danie świąteczne. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych, grzybowych polskich dań. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis na polędwiczki. Na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo!
Alergeny w polędwiczce wieprzowej w sosie pieczarkowym
Lista alergenów dla polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym
Polędwiczki wieprzowe są dobrym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.